Οι νοστιμιές της Σύρου στο πιάτο σου!!


Loading...

Η Σύρος είναι ένα από τα πολύ όμορφα νησιά των Κυκλάδων. Όταν την επισκεφθείτε, θα εντυπωσιαστείτε από τις ομορφιές της, αλλά και τη ζεστή καρδιά των ανθρώπων της. Βέβαια, όλοι μας με το που πηγαίνουμε σε ένα νέο μέρος, εκτός από τα αξιοθέατα, κατευθείαν θέλουμε να δοκιμάσουμε τα τοπικά προϊόντα, που προσφέρει ο τόπος. Η Σύρος φημίζεται για πολλά προϊόντα και γι' αυτό είμαστε εμείς εδώ για να σας τα παρουσιάσουμε. Απολαύστε τα πιο γνωστά τοπικά εδέσματα του νησιού και δε θα φύγετε απογοητευμένοι!

Τα Λουκούμια

Το σήμα κατατεθέν του νησιού είναι φυσικά το γνωστό σε όλους μας συριανό λουκούμι. Έχει προέλευση από τα παράλια της Μικράς Ασίας και η τέχνη παρασκευής ήρθε στο νησί το 1822 μαζί με τους πρόσφυγες από τη Χίο.Η λέξη λουκούμι προέρχεται από την τουρκική λέξη lokum και είναι ένα απλό γλύκισμα από νερό, ζάχαρη και άμυλο. Θα καταλάβετε αμέσως τη σπουδαιότητα αυτού του γλυκίσματος, καθώς με το που βγείτε από το καράβι, θα σας περιμένουν λευκοντυμένοι οι λουκουματζήδες, για να σας πουλήσουν το αγαπημένο τους γλύκισμα. Το λουκούμι φτιάχνεται πάνω από 100 χρόνια στο νησί. Στην αρχή η παρασκευή του ήταν αρκετά δύσκολη, σε αντίθεση με τώρα, που με τα κατάλληλα εργαλεία, παράγονται καθημερινά πάρα πολλά κιλά αυτού του πεντανόστιμου γλυκού. Θα τα βρείτε σε πολλές γεύσεις, καθώς και γεμιστά με διάφορους ξηρούς καρπούς. Δοκιμάστε και δε θα χάσετε!

Χαλβαδόπιτα

Το δεύτερο πιο γνωστό γλύκισμα του νησιού είναι η περιβόητη χαλβαδόπιτα. Τα κύρια συστατικά της είναι η ζάχαρη, η βανίλια, η γλυκόζη, το θυμαρίσιο μέλι του νησιού, μαρέγκα αυγών και τα ολόκληρα αμύγδαλα, που μπαίνουν και αγκαλιάζονται από όλο αυτό το μείγμα. Το μείγμα μπαίνει ανάμεσα σε δύο όστιες, δηλαδή δύο φύλλα, που είναι σαν γκοφρέτες, φτιαγμένες από σιτάρι. Η παρασκευή της γίνεται αποκλειστικά στο χέρι και απαιτεί τέχνη και κόπο για να φτιαχτεί. Κι αυτό το γλύκισμα θα το βρείτε σε πολλά μέρη του νησιού, καθώς και στο λιμάνι από τους πλανόδιους πωλητές, οι οποίοι κυριολεκτικά εισβάλουν στο πλόιο, για να στα πουλήσουν.

Σαν Μιχάλη

Μη ξαφνιάζεστε από το όνομα. Το Σαν Μιχάλη είναι ένα καθαρά παραδοσιακό σκληρό τυρί, που παράγεται στο νησί εδώ και αρκετές δεκαετίες. Έχει ελαφρώς κιτρινωπό χρώμα, με χαρακτηριστικό άρωμα και αλμυρή και πικάντικη γεύση. Πολλοί το παρομοιάζουν με την ιταλική παρμεζάνα. Το «Σαν Μιχάλη» έχει χαρακτηριστεί ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης κι έχει για βάση του το παστεριωμένο αγελαδινό γάλα. Πρόκειται για ένα από τα ακριβότερα τυριά της χώρας και η ονομασία του προέρχεται από ένα βουνό στα βόρεια του νησιού, όπου βρίσκεται και το ομώνυμο χωριό Σαν Μιχάλης. Συνολικά παράγονται 46 τόνοι τυριού ετησίως, γεγονός, που το κάνει ιδιαίτερα ελκυστικό. Τρώγεται αυτούσιο με ψωμί ή φρούτα, ενώ χρησιμοποιείται και σε πολλές συνταγές μαγειρικής. Απολαύστε το και θα μας θυμηθείτε!

Λούζα

Η λούζα θεωρείται το παραδοσιακό αλλαντικό των Κυκλάδων. Φτιάχνεται σε πολλά νησιά, όπως τη Σύρο, τη Μύκονο, την Άνδρο, την Τήνο και τη Σέριφο. Πρόκειται για καθαρό κρέας, το οποίο αφαιρείται από τη δεξιά και την αριστερή μεριά της ραχοκοκκαλιάς (κόντρα φιλέτο) του χοίρου. Φτιάχνεται ένα μήνα πριν από τα Χριστούγεννα, την περίοδο των χοιροσφαγίων και η όλη διαδικασία παίρνει περίπου 2 μήνες. Τα φιλέτα μένουν στο αλάτι για 24 ώρες, έχοντας ζυμωθεί με μπόλικο μπαχάρι, πιπέρι, ρίγανη και θρούμπι σε μεγάλη ποσότητα. Μετά μπαίνουν σε "ματιά", δηλαδή στο παχύ έντερο του χοίρου, το οποίο κρεμιέται στον αέρα, ενώ προηγουμένως έχουν ανάψει οι "βουιδιές" (κοπριά, που με τον καπνό της φεύγουν οι μύγες) και μένουν στον αέρα για 10-15 ημέρες. Το συγκεκριμένο αλλαντικό δε θέλει ψυγείο και όταν έρθει η ώρα να φαγωθεί, η λούζα κόβεται σε λεπτές φέτες και τα έντερα πετιούνται. Μια δικιμή αρκεί για να σας πείσει!

Τοπικά μαγειρευτά φαγητά

Τέλος, σας αφήσαμε όλα τα τοπικά μαγειρευτά φαγητά, που θα τα βρείτε σε αρκετά ταβερνάκια κι εστιατόρια του νησιού. Τα πιάτα, που πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε, είναι το κατσικάκι με μέλι, το συριανό σκορδολουκάνικο, η μαραθόπιτα, η μαϊντανοσαλάτα, η αθερίνα με κρεμμύδια τηγανητά. Επίσης, άλλα εκλεκτά πιάτα είναι το χταπόδι ξιδάτο με λιαστή ντομάτα, το ψάρι με ξερή κάπαρη και η στραπατσάδα. Όλες οι γεύσεις είναι ιδιαίτερες και κατευθείαν θα ξεχωρίσουν, αρκεί να τις δοκιμάσετε! Τα χαμηλότερα πακέτα για τη Σύρο, θα τα βρείτε μόνο εδώ: http://www.18-24.gr/destination/97