Οι γέφυρες της Πράγας


Loading...

Η πρωτεύουσα της Τσεχίας χτισμένη στις όχθες του ποταμού Μολδάβα είναι μια από τις πιο καλοδιατηρημένες πόλεις της Ευρώπης. Επιβίωσε ανέγγιχτη από τα δεινά του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου και διατήρησε πολλά από τα ιστορικά της κτίρια, τα κάστρα, τους πύργους και τις γέφυρες της. Στην Πράγα υπάρχουν πάνω από τριακόσιες γέφυρες. Δεκαοκτώ από τις οποίες βρίσκονται στον ποταμό Μολδάβα και εκατοντάδες άλλες μικρές ή μεγάλες απλωμένες σε κανάλια και παραποτάμους.

Γέφυρα Τρόγια

Ξεκινώντας από τη νεότερη γέφυρα, η γέφυρα Τρόγια παραδόθηκε στο κοινό τον Οκτώβριο του 2014, μετά από έξι χρόνια κατασκευής. Το έργο ανατέθηκε τον Mott Macdonald της Koucky Architets. Η αψιδωτή γέφυρα Τρόγια έχει έκταση 262 μέτρα και 34 μέτρα φάρδος, φιλοξενεί πεζόδρομο και ποδηλατόδρομο, τέσσερις οδούς στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας για τα αυτοκίνητα και διπλής κατεύθνσης γραμμή για τραμ. Η γέφυρα αποτελείται από δύο αυτόνομες δομές που χωρίζονται από έναν αρμό διαστολής και αποτελεί μέρος της περιφερειακής οδού της Πράγας. Είναι γνωστή για τα κομψά τόξα της.

Γέφυρα Σβατοπλούκ Τσεχ

Έναν αιώνα νωρίτερα το 1908 ολοκληρώθηκε η γέφυρα που πήρε το όνομα της από, τον τότε πρόσφατα θανόντα, Τσέχο ποιητή και συγγραφέα Σβατοπλούκ Τσεχ και για συντομία οι κάτοικοι την αποκαλούν Γέφυρα Τσεχ. Με μόλις 169 μέτρα έκταση είναι μια από τις πιο μικρές γέφυρες της πόλης. Η ιστορική της αξία είναι μεγαλύτερη καθώς είναι η μοναδική Αρτ Νουβό γέφυρα της πόλης. Γι’ αυτό και βρίσκεται υπό την κρατική προστασία, παρ’ όλα αυτά χρησιμοποιείται κανονικά από πεζούς και αυτοκίνητα.

Γέφυρα της Λεγεώνας

Δεν ξέρω αν θα μπορούσαμε να την αποκαλέσουμε η γέφυρα του αγνώστου στρατιώτη, καθώς η γέφυρα οφείλει το όνομα της στις Λεγεώνες που σχηματίστηκαν από εθελοντές της Τσεχοσλοβακίας κατά τη διάρκεια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου, με σκοπό την απόσχιση της χώρας από την Αυστροουγγρική κατοχή. Φτιαγμένη από γρανίτη συνδυάζει Νέο Μπαρόκ και Αρτ Νουβό αρχιτεκτονική. Την πλαισιώνουν δύο πύργοι και από τις δύο πλευρές της γέφυρας, οι οποίοι λειτουργούσαν σαν διόδια στο παρελθόν. Η Γέφυρα της Λεγεώνας έχει έκταση 343 μέτρα,16 μέτρα φάρδος και εξυπηρετεί τον δρόμο προς το νησί Strelecky, αξιοθέατο της πόλης και κέντρο διάφορων δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων.

Γέφυρα του Καρόλου

Η πιο διάσημη γέφυρα της Πράγας είναι αυτή του Καρόλου. Ξεκίνησε να χτίζεται το 1357 προς αντικατάσταση της παλιότερης γέφυρας Τζούντιθ, που καταστράφηκε από τις πλημμύρες του Μολδάβα. Το έργο ολοκληρώθηκε στην αρχή του 15ου αιώνα και πήρε το όνομα του Βασιλέα Καρόλου του 5ου ο οποίος είχε δώσει και την εντολή κατασκευής της. Η γέφυρα έχει έκταση 621 μέτρα και σχεδόν 10 μέτρα πλάτος, φέρει 61 αψίδες που στηρίζονται σε 15 βάθρα. Σ'όλο το μήκος κοσμείται με 30 αγάλματα, τα οποία χρονολογούνται από το 1700. Τα περισσότερα ωστόσο είναι αντίγραφα ενώ τα πρωτότυπα φυλάσσονται στο Εθνικό Μουσείο της Πράγας. Η Γέφυρα του Καρόλου θεωρείται ένα από τα πιο εντυπωσιακά δείγματα αστικής γοτθικής αρχιτεκτονικής στον κόσμο.

Πεζογέφυρα με λουκέτα Πάργας

Για το τέλος κράτησα μία πεζογέφυρα στην περιοχή Μάλα Στράνα (μικρή πόλη). Αυτή η μικρή γέφυρα βρίσκεται στο κανάλι Čertovka κοντά στο τοίχος του Λένον (John Lennon Wall) και στον δρόμο Velkolprevorske. Αυτή η γέφυρα έγινε πέρασμα εραστών, φίλων και ταξιδιωτών που έφεραν μαζί τους την παράδοση να κλειδώνουν λουκέτα όπως και σε άλλες γέφυρες της Ευρώπης και του κόσμου. Μια μικρή λοιπόν αλλά ρομαντική γέφυρα. Οι γέφυρες είναι περάσματα στρατηγικής αλλά και συμβολικής σημασίας. Μια γέφυρα μπορούσε να σώσει ή να καταστρέψει μια ολόκληρη αυτοκρατορία, να ορίσει την ιστορία ενός ολόκληρου πολιτισμού. Είστε έτοιμοι να ανακαλύψτε και τις υπόλοιπες 295 γέφυρες της Πράγας; Τα καλύτερα πακέτα για ταξίδια στην Πράγα και οι μεγαλύτερες ανακαλύψεις σας περιμένουν εδώ: http://www.18-24.gr/destination/67