Η Άνδρος των γεύσεων, των μυρωδιών και των αναμνήσεων


Loading...

Η Άνδρος, ως γνήσια πλανεύτρα αρχόντισσα των Κυκλάδων, μας παρασύρει σε ένα ανεπανάληπτο γαστρονομικό ταξίδι, που μυρίζει μπαχάρι, θυμάρι και καλοκαίρι, έχει γεύση ψημένο αμύγδαλο, ντόπια τυριά και νησιώτικη γλύκα, ενώ μας κάνει να την αναπολούμε νοσταλγικά, μέχρι να επιστρέψουμε ξανά στην μποφοριασμένη αγκαλιά της…

O, τι είδους διακοπές και αν επιλέξουμε να κάνουμε, ήσυχες και χαλαρωτικές, γεμάτες διασκέδαση και ένταση, εναλλακτικές και με την αδρεναλίνη στο κόκκινο, ένα είναι το σίγουρο… ότι θέλουμε να φάμε καλά, και στις περισσότερες περιπτώσεις και παραδοσιακά. Η Άνδρος, λοιπόν, πέρα από όλες τις άλλες ομορφιές της, τις μαγευτικές παραλίες της, τα ασπρογάλανα κυκλαδίτικα σοκάκια της, το ορεινό τοπίο της σε βαθύ μπλε φόντο και τους ευγενικούς και φιλόξενους ανθρώπους της, διαθέτει και μια από τις πιο γευστικές παραδοσιακές κουζίνες στις Κυκλάδες, και όχι μόνο. Έτσι, μας προσφέρει απλόχερα τα αιγαιοπελαγίτικα καλούδια της, με τοπικά εδέσματα που κάνουν την διαφορά, και καταφέρνουν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους. Το πιο διάσημο ανδριώτικο πιάτο είναι η φουρτάλια, φτιαγμένη με πατάτες, αυγά, λουκάνικα, μυρωδικά, γλίνα και «σίσσυρα» από το παστό, που θα την βρείτε παντού και σε διάφορες παραλλαγές, από φουρταλοκεφτέδες μέχρι την κλασσική μορφή της ομελέτας. Τα κατσικάκια ελευθέρας βοσκής είναι ιδιαίτερα αγαπητά από τους ντόπιους, με πιο διάσημες συνταγές την «λαμπριάτη» και το κοκκινιστό. Τα ντόπια κρέατα περισσεύουν στο νησί, με τα καπνιστά λουκάνικα, κόκκορες κρασάτους και κοκκινιστούς, αλλά και γουρουνόπουλα να συνδυάζονται με ποικιλία άγριων χόρτων, πεντανόστιμα τυριά τοπικής παραγωγής, κοφτό μακαρονάκι και ανδριώτικη καρμπονάρα, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη γαστρονομική εμπειρία. Τα γλυκά αποτελούν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ανδριώτικης κουζίνας, με τα αμυγδαλωτά και τα καλτσούνια να κλέβουν τις εντυπώσεις και τις «γευστικές μάχες». Τα αμυγδαλωτά, με ντόπια αλεσμένα αμύγδαλα, ασπράδια αυγών και ανθόνερο, και τα καλτσούνια, από μείγμα ξηρών καρπών, θυμαρίσιο μέλι, μπαχαρικά, σε λεπτό σπιτικό φύλλο και πασπαλισμένα με άχνη, σε συνδυασμό με ποικίλα είδη γλυκών του κουταλιού, μαζί με σύγχρονες ζαχαροπλαστικές συνταγές μας εκτοξεύουν στον 7ο ουρανό και δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο ή παραπονεμένο. Σ’ αυτό το νησί, λοιπόν, που μοσχοβολάει απ’ άκρη σ’ άκρη άγριο θυμάρι, λεμονανθό και γιαγιαδίστικη αγάπη για το φαγητό, θα χορτάσετε με φουρτάλιες, ντόπια κρέατα, τυριά και χόρτα, με γνήσιο θυμαρίσιο μέλι και αμυγδαλωτά, αναφωνώντας στο τέλος από γαστρονομική ευχαρίστηση. Σ’ αυτό το νησί θα επιστρέφετε, αναπολώντας τις νόστιμες και μυρωδάτες μνήμες της παραδοσιακής αλλά και σύγχρονης κουζίνας του, για να αναβιώσετε ξανά και ξανά όλες τις γευστικές εμπειρίες που ζήσατε εδώ… Στην Άνδρο, των μυρωδιών, των γεύσεων, των αναμνήσεων… Ταξιδέψτε κι εσείς στην όμορφη Άνδρο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΆ και ΕΎΚΟΛΑ, επιλέγοντας το πακέτο που σας ταιριάζει ΕΔΏ: http://www.18-24.gr/destination/103