6+1 πράγματα που δε γνώριζες για τη Κεφαλονιά.


Loading...

Τα πιο πολύτιμο μαργαριτάρι του Ιονίου, η μοναδική Κεφαλονιά αποτελεί αγαπημένο προορισμό διακοπών, εντός και εκτός συνόρων. Το κοσμοπολίτικο αυτό νησί με τα σμαραγδένια νερά, τα μαγικά σπήλαια, τα καταπράσινα βουνά και τα αμέτρητα αξιοθέατα πρωταγωνιστεί ομολογουμένως κάθε χρόνο στις λίστες με τα ωραιότερα νησιά. Σίγουρα έχεις ακούσει πολλά για το μεγαλύτερο νησί του Ιονίου, αλλά πόσα έχεις μάθει στη πραγματικότητα; Παρακάτω θα βρεις μερικές μόνο από τις εκπλήξεις που σου επιφυλάσσει το όμορφο νησί.

1.Εκτός από μεγαλύτερο νησί του Ιονίου Πελάγους η Κεφαλονιά είναι και το έκτο μεγαλύτερο νησί σε έκταση στην Ελλάδα μετά τη Κρήτη, Εύβοια, τη Λέσβο, τη Ρόδο και τη Χίο. 2.Αν και έχει επικρατήσει το όνομα Κεφαλονιά, από το μυθικό ήρωα της Αττικής τον Κέφαλο που υποτίθεται κατέλαβε τη νήσο και την ονόμασε, η ορθή ονομασία της νήσου ήταν  "Κεφαλληνία" προερχόμενη από τους αρχαίους ορεσίβιους κατοίκους της, τους Ομηρικούς "Κεφαλλήνες". 3.Η πιο διάσημη και εκθαμβωτική παραλία του νησιού , ο Μύρτος, στο βορειοδυτικό τμήμα έχει ψηφιστεί 11 φορές ως η καλύτερη ελληνική θάλασσα σύμφωνα με την ετήσια ψηφοφορία του Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ.

4.Στο νησί αληθεύει πως υπάρχουν κατσίκες με χρυσά δόντια! Αυτό οφείλεται στη σύσταση του εδάφους που είναι πλούσιο σε μέταλλα, γι' αυτό και οι κατσίκες έχουν δόντια σε χρυσαφί απόχρωση. 5. Το βουνό Αίνος στη κορυφή του έχει ένα μοναδικό μαύρο χρώμα αντί για πράσινο! Αυτό είναι αποτέλεσμα της μοναδικής στον κόσμο "Κεφαλληνιακής Μαύρης Ελάτης",  ένα αυτόχθον φυτό της Κεφαλονιάς που φυτρώνει στον Αίνο και του χαρίζει αυτή την ιδιαίτερη απόχρωση. Επιπλέον στις πλαγιές του βουνού ζούνε αγέλες των αγρίων μικρόσωμων αλόγων της φυλής «Equus caballus». 6. Κάθε Δεκαπενταύγουστο στην Παναγιά της Φιδούς στο Μαρκόπουλο Κεφαλονιάς, κάνουν την εμφάνιση τους τα σπάνια φιδάκια της Παναγίας. Η παράδοση λέει ότι, όταν πειρατές κατευθύνονταν προς τη Μονή προκειμένου να την λεηλατήσουν, οι μοναχές προσευχήθηκαν στην Παναγία για να προστατέψει τις ίδιες και το μοναστήρι. Τότε το μοναστήρι κυκλώθηκε από φίδια που έτρεψαν τους πειρατές σε φυγή και έτσι οι μοναχές και η Μονή σώθηκαν. Αν κάποια χρονιά δεν εμφανιστούν τα φιδάκια της Παναγίας, είναι οιωνός ότι κάτι κακό θα συμβεί στην Κεφαλονιά, όπως το 1940 και το 1953, οπότε το νησί επλήγη από σεισμούς. 7. Οι Καταβόθρες στο Φανάρι, κοντά στο Αργοστόλι αποτελούν ένα μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο. Είναι ένα είδος υπόγειου συστήματος μέσω του οποίου το θαλασσινό νερό ταξιδεύει από το Αργοστόλι μέχρι το σπήλαιο της Μελισσάνης, στη Σάμη. Το νησί του μυστηρίου και των παράξενων φαινομένων σε προσκαλεί να το εξερευνήσεις!