Οι πιο πλούσιες χώρες παγκοσμίως!


Loading...

Πώς μπορεί κανείς να υπολογίσει ποία είναι η πλουσιότερη χώρα; Οι πιθανοί τρόποι είναι πολλοί. Σίγουρα πάντως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι και ο εκάστοτε υπολογισμός του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) της εκάστοτε χώρας. Παρακάτω θα βρείτε μια λίστα με τις 10 πλουσιότερες χώρες του κόσμου.

Κατάρ - Κατά κεφαλήν ΑΕΠ 105.000$.

Η πλουσιότερη χώρα του κόσμου παράγει και πουλά πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Ένας στους επτά κατοίκους της είναι εκατομμυριούχος και 9 στους 10 εργαζόμενους της εργάζονται σε χειρωνακτικές δουλειές (κατασκευές, υπηρετικό προσωπικό κ.α.) οι οποίοι είναι ξένοι με πολύ χαμηλές αμοιβές. Οι κάτοικοι περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους στο Λονδίνο και σε club πεντάστερων ξενοδοχείων. Η χώρα αύξησε τον πλούτο της κατά 35% από το 2008.

Λουξεμβούργο - Κατά κεφαλήν ΑΕΠ 79.500$

Με απόσταση η πλουσιότερη χώρα της Ευρώπης.Οφείλει τον πλούτο της στον πανίσχυρο τραπεζικό τομέα και στις πολυεθνικές εταιρείες που εδρεύουν στο έδαφός της. Οι κάτοικοι μετέχουν στην ευημερία, η οποία είναι τόσο μεγάλη που φτάνει και για κατοίκους των γειτονικών χωρών. Χιλιάδες εργαζόμενοι περνούν κάθε πρωί τα σύνορα από Γαλλία και Γερμανία για να πάνε στα γραφεία τους. Το υψηλό κόστος της στέγης και της διαβίωσης παίζει καθοριστικό ρόλο, γι' αυτό και ο πληθυσμός της χώρας είναι μικρός.

Σιγκαπούρη - Κατά κεφαλήν ΑΕΠ 61.500$

Η Σιγκαπούρη αποτελεί ένα κράτος μοντέλο της παγκόσμιας αγοράς το οποίο έχει χαρακτηριστεί από τους αρμόδιους οργανισμούς ως η πιο «ανοικτή» οικονομία στον κόσμο, η πιο φιλική στις επιχειρήσεις, με την πιο χαμηλή διαφθορά και με μια από τις χαμηλότερες φορολογίες. Είναι φυσικό, λοιπόν, να είναι και από τις πλουσιότερες του κόσμου και μάλιστα 21% πλουσιότερη σε σχέση με το 2008.

Νορβηγία - Κατά κεφαλήν ΑΕΠ 56.600$

Με ένα εξαιρετικά μεγάλο δημόσιο τομέα για δυτική χώρα και κράτος πρόνοιας αξιοζήλευτο για όλες τις άλλες, στηρίζει την οικονομία της στις φυσικές πλουτοπαραγωγικές πηγές (πετρέλαιο, υδροηλεκτρικά έργα, αλιεία) αλλά και στη ναυτιλία. Με πληθυσμό μόλις 5 εκατομμύρια κατοίκους σε μια έκταση λίγο μικρότερη από τη Γερμανία -η οποία διαθέτει 80 εκατομμύρια κατοίκους- τα δώρα της φύσης σε συνδυασμό με τη συνετή διαχείριση εγγυώνται ότι η ευημερία της χώρας θα διαρκέσει πολλά χρόνια ακόμα.

Μπρουνέι - Κατά κεφαλήν ΑΕΠ 55.111$

Η χώρα ανήκει κυριολεκτικά στον Σουλτάνο ο οποίος την κυβερνά από το 1967. Η κύρια πηγή πλούτου της χώρας είναι το πετρέλαιο και ακολουθεί με μεγάλη διαφορά η γεωργία. Οι κάτοικοι απολαμβάνουν ένα εξαιρετικά υψηλό βιοτικό επίπεδο και η χώρα δεν έχει καμία σχέση με τις ισλαμικές μοναρχίες της Μέσης Ανατολής.

Χονγκ Κονγκ - Κατά κεφαλήν ΑΕΠ 53.400$

Πριν από μερικές δεκαετίες το Χονγκ Κονγκ ήταν η μοναδική καπιταλιστική και ανεπτυγμένη νησίδα σε έναν ωκεανό «λαϊκής» οικονομίας και ασιατικής υπανάπτυξης. Σήμερα η περιοχή έχει ανακαλύψει την οικονομική αξία της στην διεθνή αγορά, με αποτέλεσμα να εξακολουθεί να συμπεριλαμβάνεται στους μεγάλους παίκτες του κόσμου και οι κάτοικοί του στους καλύτερα αμειβόμενους. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ ανέβηκε την τελευταία πενταετία κατά 18,6%.

Ηνωμένες Πολιτείες - Κατά κεφαλήν ΑΕΠ 51.200$

Η πρώτη ανεπτυγμένη οικονομία στον κόσμο δεν θα μπορούσε να λείπει από την κορυφαία δεκάδα. Η χώρα είναι τρίτη στη παραγωγή πετρελαίου, πρώτη στην παραγωγή αγαθών και πρώτη σε ξένες επενδύσεις στο έδαφός της, ενώ το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης είναι το μεγαλύτερο σε κεφαλαιοποίηση. Είναι επίσης μια από τις κορυφαίες χώρες στον κόσμο όσον αφορά στη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας και στην ανταγωνιστικότητα. Είναι ωστόσο και μια από τις πιο άνισα κατανεμημένες οικονομικά χώρες καθώς περίπου το 16% του πληθυσμού της (και 1 στα 5 παιδιά) ζουν κάτω από το όριο φτώχειας.

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα - Κατά κεφαλήν ΑΕΠ 50.000$

H χώρα φορολογεί τόσο πολύ τις εγχώριες επιχειρήσεις και τις πετρελαϊκές εταιρείες που το εισόδημα των κατοίκων είναι αφορολόγητο. Σε αντίθεσή με τους γείτονές της, η χώρα στηρίζει μεγάλο μέρος του ΑΕΠ της στον τουρισμό και τις υπηρεσίες.

Ελβετία - Κατά κεφαλήν ΑΕΠ 46.400$

Με το πλέον σταθερότερο οικονομικό περιβάλλον του κόσμου εδώ και ενάμιση αιώνα, με την υψηλή εξειδίκευση των εργαζόμενων, με τις διάσημες τράπεζες της, οι οποίες αποτελούν το χρηματοκιβώτιο του πλανήτη και με ένα βιομηχανικό τομέα που, αν και περνάει απαρατήρητος, είναι πολύ ισχυρός, η χώρα μπαίνει άνετα στη δεκάδα των πλουσιότερων χωρών του κόσμου.

Αυστραλία - Κατά κεφαλήν ΑΕΠ 44.000$

Με συνολικό ΑΕΠ μικρότερο από εκείνο της Ιταλίας και περίπου στα επίπεδα της προ κρίσης Ισπανίας, καταφέρνει να έχει σχεδόν «Ελβετικό» επίπεδο όσον αφορά το κατά κεφαλήν ΑΕΠ και μάλιστα αυξημένο κατά 15% από το 2008. Η οικονομία της στηρίζεται στις υπηρεσίες κατά 78% και στον ορυκτό πλούτο κατά 19%.