Μάλτα: Ένα στολίδι στη Μεσόγειο


Loading...

Ένα ταξίδι στην Μάλτα είναι ικανό να σας ταξιδέψει μέσα στο χρόνο. Η ατμόσφαιρα που αποπνέει στον εκάστοτε επισκέπτη μέσα από τα κτήρια και τη συνολική κουλτούρα της, αναβιώνουν μπροστά στα μάτια του επισκέπτη την ένδοξη εποχή των ιπποτών και τον μεγάλων Μαγίστρων. Ένα νησί τόσο μικρό σε έκταση αλλά τόσο μεγάλο σε ιστορία. Η μεσαιωνική Βαλέτα χτίστηκε το 1566 από τους Ιωαννίτες ιππότες και πήρε το όνομά της από τον Μέγα Μάγιστρο Ζαν ντε λα Βαλέτ. Εμείς ψάξαμε για εσάς και σας παρουσιάζουμε τα 5 καλύτερα αξιοθέατα του νησιού με σκοπό να ζήσετε αυτόν τον υπέροχο προορισμό σε όλο του το μεγαλείο.

Καθεδρικός του Αγίου Ιωάννη.

Η λιτή πρόσοψη του ναού, η οποία χτίστηκε τον 16ο αιώνα, δεν προϊδεάζει με τίποτα τον εσωτερικό πλούσιο διάκοσμο του ναού με το στοιχείο του Μαλτέζικου μπαρόκ να κυριαρχεί. Παντού μέσα στον ναό περίοπτη θέση έχει το έμβλημα των Ιωαννιτών ιπποτών με τους λευκούς και κόκκινους χρωματισμούς. Το εκθαμβωτικό μαρμάρινο δάπεδο, τα μωσαϊκά με τους 375 τάφους των πρώτων ιπποτών και η νωπογραφία του Ματία Πρέτι μέσα στο ιερό, η οποία αναπαριστά τον Άγιο Ιωάννη στον παράδεισο, αποτελούν τα κύρια σημεία του ναού. Άξιο αναφοράς είναι ότι ο ναός διαθέτει το δικό του μουσείο με αριστουργήματα του Καραβάτσιο.

Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου.

Χτίστηκε το 1571 με σκοπό να αποτελέσει την έδρα του αρχηγού του τάγματος των ιπποτών. Κύρια χαρακτηριστικό του παλατιού είναι η επιβλητική μακρόστενη τραπεζαρία των ιπποτών, η οποία και σώζεται μέχρι και σήμερα και προσδίδει μια μοναδική ιπποτική ατμόσφαιρα στο χώρο. Το παλάτι φιλοξενεί μια μοναδική συλλογή στρατιωτικών στολών και όπλων από διάφορους στρατούς και εποχές καθώς και μια αξιοζήλευτη συλλογή από πανοπλίες. Σήμερα το παλάτι στεγάζει το κοινοβούλιο του νησιού και την προεδρική κατοικία.

Εθνικό Αρχαιολογικό μουσείο.

Το συγκεκριμένο μουσείο στεγάζεται στο παλάτι “Auberge de Provence” το οποίο αποτελούσε παλιό κοιτώνα των ιπποτών της Προβιγκίας. Το μουσείο φωτίζει την προϊστορία της Μάλτας, από τη νεολιθική εποχή ως την περίοδο των Φοινίκων, κυρίως μέσα από αντικείμενα καθημερινής χρήσης των πρώτων κατοίκων. Κύρια αξιοθέατα του μουσείου είναι το άγαλμα της “Αφροδίτης της Μάλτας” καθώς και τα μικρά γυναικεία ειδώλια των “Παχιών κυριών”, τα οποία αναπαριστούν την τοπική θεά της γονιμότητας σε διάφορες μορφές. Άξιο θαυμασμού είναι το μνημείο της "Κοιμώμενης Κυρίας" που στεγάζεται στη υπόγεια νεκρόπολη Hypogeum του μουσείου και παραμένει σε βαθύ ύπνο από το 3000 π.Χ.

Πόλη της Μεδίνας.

Ένα ταξίδι στην κοντινή Μεδίνα, η οποία είναι γνωστή και ως “Πόλη της Σιωπής”, είναι κυριολεκτικά ένα ταξίδι μέσα στο χρόνο. Η γαλήνη η οποία βασιλεύει στα γραφικά σοκάκια της πόλης παρά την κοσμοσυρροή που υπάρχει είναι μοναδική. Μπορείτε να διαβείτε την πύλη της μεσαιωνικής καστροπολιτείας και να περιπλανηθείτε στον λαβύρινθο της παλαιάς πρωτεύουσας της Μάλτας με σκοπό να θαυμάσετε τα μοναδικά μπαρόκ κτήρια με τις αραβικές επιρροές. Μην ξεχάσετε να ανεβείτε στον προμαχώνα της πόλης ώστε να θαυμάσετε την μοναδική θέα της μυστηριακής αυτής πόλης.

Οχυρό του Saint Elmo.

Το συγκεκριμένο οχυρό χτίστηκε τον 16ο αιώνα από τους Ιωαννίτες Ιππότες με σκοπό να φρουρεί την είσοδο του λιμανιού της Βαλέτας. Το οχυρό πήρε το όνομά του από τον προστάτη άγιο των ναυτικών και υπήρξε το βασικό σκηνικό από πολλές και σκληρές μάχες. Άξιο αναφοράς είναι οι καταπακτές οι οποίες οδηγούν στις υπόγειες αποθήκες πυρομαχικών. Σήμερα το φρούριο στεγάζει τη Σχολή της Αστυνομίας του νησιού.