Σύρος: Παράδοση και αρχοντιά στο μεγαλείο της!


Loading...

Το αρχοντικό νησί της Σύρου έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως ένα υπαίθριο ανοιχτό μουσείο. Ο συγκεκριμένος χαρακτηρισμός δεν αποτελεί υπερβολή καθώς τα αριστοτεχνικά κτήρια και δημιουργήματα που τη διακοσμούν, δημιουργούν μια μοναδική ατμόσφαιρα και δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο. Στη λίστα που ακολουθεί, σας παρουσιάζουμε τα 5 καλύτερα σημεία ενδιαφέροντος του νησιού που θα πρέπει ο κάθε ένας να επισκεφθεί κατά την διαμονή του στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Πλατεία Μιαούλη.

Η πλατεία Μιαούλη αποτελεί την καρδιά της Ερμούπολης. Είναι το απόλυτο σημείο συνάντησης τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες. Η πλατεία κατασκευάστηκε τον 19ο αιώνα όπως ακριβώς και τα επιβλητικά κτήρια που την απαρτίζουν. Στο κέντρο της πλατείας βρίσκεται ο ανδριάντας του ναυάρχου της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 Ανδρέα Μιαούλη η οποία τοποθετήθηκε το 1899 και έδωσε το όνομά του στην ομώνυμη πλατεία.

Δημαρχείο της Σύρου.

Το Δημαρχείο της Σύρου είναι ένα έργο του διάσημου αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ. Είναι το πιο επιβλητικό κτίριο του νησιού και ένα από τα μεγαλύτερα δημαρχιακά μέγαρα στην Ελλάδα. Το κτήριο κατασκευάστηκε το 1876 στοιχίζοντας στο Ελληνικό κράτος, το αστρονομικό για την εποχή ποσό του 1.3 εκατομμυρίων δραχμών, ενώ τα επίσημα εγκαίνια έγιναν το 1898. Η αρχιτεκτονική του κτηρίου έχει επιρροές από τον τοσκανικό, τον ιονικό και τον κορινθιακό ρυθμό. Μπαίνοντας στο Δημαρχείο περίοπτη θέση έχει η εκθαμβωτική κρεμαστή σκάλα, πλάτους 1,95 μέτρων, η οποία στεγάζεται κάτω από την γυάλινη οροφή. Στο εν λόγω κτήριο εκτός από τη Δημαρχιακή αρχή στεγάζονται τα δικαστήρια, το υποθηκοφυλακείο και το αρχαιολογικό μουσείο του νησιού.

Αποθήκες Διαμετακομίσεως.

Οι Αποθήκες Διαμετακομίσεως, οι οποίες βρίσκονται στην προβλήτα του λιμανιού της Σύρου, χτίστηκαν μεταξύ 1834 και 1839 με κρατική δαπάνη και σε σχέδια του Γιόχαν Ερλάχερ. Το κτήριο έχει συνολικό μήκος 122 μέτρα και αποτελείται από δύο πτέρυγες με συμμετρική διάταξη. Στις 4 από τις αποθήκες του του κτηρίου φιλοξενείται από το 1994 η πινακοθήκη κυκλαδίτικης τέχνης, η οποία περιέχει ένα μεγάλο αριθμό από μόνιμα εκθέματα καθώς επίσης και περιοδικές εκθέσεις.

Μεσαιωνικό κάστρο.

Το μεσαιωνικό κάστρο το οποίο περιβάλει την πόλη της άνω Σύρου, δημιουργήθηκε τον 13 αιώνα από τους πρώτους Φράγκους αποίκους του νησιού. Τα επιβλητικά τείχη του κάστρου σώζονται μέχρι και σήμερα και σε συνδυασμό με τον μεσαιωνικό οικισμό που το περιβάλει συνθέτουν ένα μοναδικό αποτέλεσμα. Άξιο αναφοράς, είναι οι τρεις πύλες οι οποίες αποτελούν ουσιαστικά και τις τρεις εισόδους προς τον οικισμό.

Δημοτικό Θέατρο Απόλλων.

Το Δημοτικό Θέατρο Απόλλων της Σύρου αποτελεί ένα κόσμημα για το νησί. Το θέατρο κατασκευάστηκε μεταξύ 1862 και 1864 από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Pietro Sampo και θεωρείται ένα έμβλημα της πολιτιστικής ανάπτυξης της Ερμούπολης. Είναι ένα διώροφο κτίριο με απλό εξωτερικό διάκοσμο, αλλά το ένα εσωτερικό του εντυπωσιάζει. Η σχεδίαση του κτηρίου, είναι επηρεασμένη από την αρχιτεκτονική της Σκάλα του Μιλάνου. Η διαρρύθμιση του χώρου ήταν εξαιρετική για τα δεδομένα της τότε εποχής με μεγάλη και πλατιά σκηνή , έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο για την ορχήστρα, πολλά θεωρία και άνετη αυλαία. Η διακόσμηση ήταν απλή αλλά επιβλητική με ξύλινα έπιπλα και βελούδινες επενδύσεις. Άξιο αναφοράς είναι ότι η οροφή της κεντρικής σάλας ήταν διακοσμημένη με μια υπέροχη οροφογραφία, η οποία αναπαριστούσε γνωστούς μουσικοσυνθέτες. Κατά την διάρκεια του Β' Παγκοσμίου πολέμου το θέατρο υπέστη σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή με αποτέλεσμα το 1970 να ανακατασκευαστεί αλλοιώνοντας ένα μεγάλο μέρος του εσωτερικού του διάκοσμου. Η διαδικασία ανακατασκευής ολοκληρώθηκε μόλις το 2000 και από το 2002 ένα μέρος του θεάτρου λειτουργεί και ως μουσείο, παρουσιάζοντας μια μεγάλη έκθεση κοστουμιών και αντικειμένων από την ένδοξη εποχή του.