Βαρκελώνη: Η πόλη της τέχνης και του πολιτισμού


Loading...

Η Βαρκελώνη είναι η πρωτεύουσα της αυτόνομης περιοχής της Καταλονίας στην Ισπανία. Πρόκειται για μια πολύ όμορφη πόλη, η οποία έχει αναγεννηθεί από της στάχτες τις ουκ ο λίγες φορές, καθώς έχει περάσει δια πυρός και σιδήρου μέσα στο πέρασμα του χρόνου. Οι πολιορκίες, οι βομβαρδισμοί και η περίοδος τις ισπανικής δικτατορίας κυριολεκτικά ισοπέδωσαν την πόλη. Μόλις το 1992 η πόλη ξεκίνησε να αποτελεί τουριστικό προορισμό με αφορμή την διοργάνωση των Ολυμπιακών αγώνων. Άξιο αναφοράς είναι ότι ένα μεγάλο μέρος της πόλης ανακατασκευάστηκε και δημιουργήθηκε κυριολεκτικά από τα χέρια των κατοίκων οι οποίοι και είναι εξαιρετικά περήφανοι για την καταγωγή τους. Στη λίστα που ακολουθεί σας παρουσιάζουμε τα 5 καλύτερα αξιοθέατα αυτής της μαγευτικής πόλης, η οποία πλέον αποτελεί κοιτίδα των τεχνών και του πολιτισμού.

Ναός της Αγίας Οικογένειας.

O ναός αρχικά κατασκευάστηκε σε νέο-γοτθικό ρυθμό σύμφωνα με τα σχέδια του αρχιτέκτονα Francesc de Paula del Villar. Το 1891 η κατασκευή ανατέθηκε στον διάσημο αρχιτέκτονα της εποχής Antonio Gaudi ο οποίος αντικατέστησε τα υπάρχοντα σχέδια με άλλα πολύ πιο εντυπωσιακά, με αποτέλεσμα ο ναός να πάρει τη σημερινή του μορφή χάρη σε αυτήν την παρέμβαση. Ο ναός της Αγίας Οικογένειας έχει συμβολική δομή: η ανατολική πλευρά του είναι αφιερωμένη στη γέννηση του Χριστού, η δυτική πλευρά του, στα Πάθη και το Θάνατο και η νότια και μπροστινή πλευρά στην εξύμνηση. Οι 4 πύργοι που δεσπόζουν σε κάθε μία από τις 3 πλευρές του ναού συμβολίζουν τους 12 αποστόλους. Ο πύργος με τη μορφή τρούλου ο οποίος βρίσκεται στην κορυφή της αψίδας συμβολίζει της μητέρα του Θεού. Τέλος οι 4 μεγάλοι πύργοι είναι αφιερωμένοι στους 4 Ευαγγελιστές οι οποίοι περικυκλώνουν το κεντρικό βέλος του ναού συμβολίζοντας τον Σωτήρα.

Λεωφόρος Πασέο ντε Γκράθια.

Η συγκεκριμένη λεωφόρος βρίσκεται ανάμεσα στους δρόμους Consell de Cent και Arago στη νοτιοδυτική πλευρά της πόλης. Η περιοχή χαρακτηρίζεται σαν την περιοχή της “Παραφωνίας” λόγω της μεγάλης αρχιτεκτονικής αντίθεσης των κτιρίων τα οποία προέρχονται από τις αρχές του 19ου αιώνα μέχρι τον 20ο αιώνα. Ξεκινώντας τη βόλτα σας από την πλευρά της θάλασσας μπορείτε να θαυμάσετε το κτίριο Lles Morena house του Ισπανού αρχιτέκτονα Montaner το οποίο αποτελεί και στολίδι λόγω της μοντέρνας δομής του και των έντονων στοιχείων των λουλουδιών. Λίγο πιο κάτω θα θαυμάσετε 2 κτίρια του αρχιτέκτονα Εnrich Sagnier τα οποία αποτελούν χαρακτηριστικό δείγμα του μεταμοντέρνου στυλ του Λουδοβίκου XV. Στη συνέχεια θα βρείτε τα 2 χαρακτηριστικά κτίρια του Gaudi, το Batlls house με την πρόσοψη από μωσαϊκό και σκεπή με κεραμίδια και το Milu house, το οποίο διαθέτει έντονα στοιχεία γλυπτικής όχι μόνο στη πρόσοψή του, αλλά και στο εσωτερικό του.

Πεζόδρομος Λας Ράμπλας.

Ο δρόμος αυτός χωρίζεται πρακτικά σε πέντε κομμάτια, κάθε ένα από τα οποία αντιπροσωπεύει και ένα διαφορετικό κομμάτι της πόλης. Το πρώτο κομμάτι ονομάζεται La Rambla de Canaletes και πήρε το όνομα του από το σιντριβάνι Font de les Canaletes, το οποίο σύμφωνα με την παράδοση, όποιος πιει νερό θα θέλει να επιστρέφει στη Βαρκελώνη. Το δεύτερο κομμάτι του δρόμου είναι γνωστό ως La Rambla dels Estudis παίρνοντας το όνομά του από το κτίριο του πανεπιστημίου που αποτελεί μια κατασκευή του 15ου αιώνα. Στη συνέχεια ακολουθεί το τρίτο κομμάτι με όνομα La Rambla de les Flors, στο οποίο διατηρούνται μέχρι και σήμερα τα γραφικά σημεία πώλησης λουλουδιών που χρονολογούνται από της αρχές του 19ου αιώνα. Το τέταρτο κομμάτι έχει την επωνυμία La Rambla del Centre ή La Rambla dels Caputxins, την οποία και πήρε από την παλιά οικία της αδελφότητας των Καπουτσίνων. Πέμπτο και τελευταίο κομμάτι αποτελεί το La Rambla de Santa Monica, το οποίο δίνει πρόσβαση στο λιμάνι της πόλης, και πήρε το όνομά του από την ομώνυμη εκκλησία που στεγάζεται εκεί.

Το ίδρυμα Miro.

Το ίδρυμα Miro εγκαινιάστηκε μόλις το 1975 και αποτελεί ένα εξαιρετικό δείγμα της δημιουργικότητας του Σερτ. Φιλοξενεί μία μόνιμη συλλογή από γλυπτά του Joan Miro. Χαρακτηριστικό έργο του καλλιτέχνη είναι το Bon Dia, το οποίο και βρίσκεται σε τέτοια θέση ώστε ο θεατής να έχει μια πανοραμική θέα προς στην πόλη. Στην είσοδο του Ιδρύματος υπάρχει το γνωστό έργο του Αμερικανού γλύπτη Calder “Τα Τέσσερα Φτερά”. Ένα από τα ωραιότερα αξιοθέατα του ιδρύματος είναι το σιντριβάνι Mercury του γλύπτη Calder το οποίο δώρισε ο ίδιος ο καλλιτέχνης στον Miro καθώς ήταν στενός του φίλος.

Μουσείο Barbier Mueller για την Προ Κολόμβου Τέχνη.

Το μοναδικό αυτό μουσείο αποτελεί ένα μοναδικό δείγμα μουσείου το οποίο είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στην Προ Κολόμβου εποχή και κουλτούρα. Η συλλογή είναι ιδιαίτερα πλούσια και δίνει στους επισκέπτες μια πολύ καλή εικόνα για τους πολιτισμούς που υπήρχαν στην αμερικανική ήπειρο πριν την άφιξη του Κολόμβου. Στο μουσείο φιλοξενείται μια μοναδική συλλογή από εκθέματα της κουλτούρας των Olmec, των Maya, των Chavin, των Mochica, των Ίνκας και των Αζτέκων. Η αξία των εν λόγω εκθεμάτων είναι αμύθητη τόσο υλικά όσο και πολιτισμικά.