Ταξίδι με τους τετράποδους φίλους μας!


Loading...

Σαν ιδιοκτήτες ενός σκύλου, ή σαν ιδιοκτήτες μιας γάτας, υπάρχει περίπτωση να χρειαστεί κάποια στιγμή, να ταξιδέψετε μαζί με το ζωάκι σας. Φυσικά χρειάζεται να εξετάσουμε πρώτα κάποιες παραμέτρους, είτε πρόκειται για διακοπές, είτε για κάποια προσωρινή, αλλά και μόνιμη μετακόμιση σε κάποια άλλη πόλη, ή στο εξωτερικό. Το πρόβλημα πάντα παραμένει ίδιο: Πώς μπορούμε να μεταφέρουμε το ζωάκι μας αν δεν ταξιδεύουμε με δικό μας μέσο, αλλά και τι πρέπει να προσέξουμε αν ταξιδεύουμε με το αμάξι μας; Ας δούμε λοιπόν ορισμένα γενικά θέματα, που αφορούν στο ταξίδι με το κατοικίδιο μας. Σίγουρα το ταξίδι είναι μια διαδικασία πολύ αγχώδης για τα κατοικίδια και ειδικά όταν πρόκειται για γάτες. Τα σκυλιά κατά κύριο λόγο, είναι πιο εξοικειωμένα με τον ‘’έξω κόσμο’’ και φυσικά αρκετά πιο κοινωνικά με τους ανθρώπους. Συνήθως, αγαπούν πιο πολύ το ταξίδι με το αυτοκίνητο, όχι όμως τόσο οι γάτες. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν ορισμένα <> που η μετακίνηση και το κλουβί τα προκαλεί υπερβολικό άγχος κι άλλα που είναι πιο συνεργάσιμα.

Εξοπλισμός για το ταξίδι

Για την ασφαλή μεταφορά του κατοικίδιου, είτε με δικό μας μεταφορικό μέσο, είτε με μέσο μαζικής μεταφοράς, θα χρειαστούμε λοιπόν: Ένα ασφαλές κλουβί μεταφοράς, ένα κολάρο κι οδηγό (αν πρόκειται για σκυλάκι), ένα δεύτερο βοηθητικό κλουβί (αν πρόκειται για γατούλα), ένα μπολ για νερό και φαγητό και τέλος, απορροφητικά υποσέντονα για το κλουβί.

Απαραίτητα πιστοποιητικά και εξετάσεις

Αν το ζωάκι μας χρειαστεί να ταξιδέψει στο εξωτερικό ή ακόμα και στο εσωτερικό αεροπορικώς, είναι απαραίτητο να συνοδεύεται με διαβατήριο κατοικίδιου και να φέρει microchip. Το διαβατήριο μπορεί να το ετοιμάσει ο κτηνίατρος μας, αναφέροντας όλα τα στοιχεία του ζώου, καθώς και όλους τους εμβολιασμούς του. Με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία, για να μπορέσει να ταξιδέψει στο εξωτερικό το κατοικίδιο μας, πρέπει να έχει συμπληρώσει τον τέταρτο μήνα της ηλικίας του και να έχει εμβολιαστεί κατά της λύσσας, τουλάχιστον ένα μήνα πριν το ταξίδι του.

Έλεγχος αντισωμάτων

Σε ορισμένες χώρες, όπως είναι και το Ηνωμένο Βασίλειο, επιβάλλεται το κατοικίδιο να έχει ελεγχθεί για αντισώματα λύσσας, τουλάχιστον μισό χρόνο (6 μήνες), πριν το ταξίδι. Ο έλεγχος αυτός πραγματοποιείται τουλάχιστον ένα μήνα μετά τον εμβολιασμό με αιματολογικές εξετάσεις που πραγματοποιούνται στην αρμόδιο υπηρεσία. Στις χώρες όπου ο έλεγχος δεν είναι απαραίτητος, αρκεί να αναγράφεται στο διαβατήριο ότι το ζωάκι έχει εμβολιαστεί ένα μήνα πριν το ταξίδι με το αντιλυσσικό εμβόλιο.

Κτηνιατρικός έλεγχος και αποπαρασίτωση

Απαραίτητα προϋπόθεση επίσης, είναι ο κτηνιατρικός έλεγχος και η αποπαρασίτωση του ζώου 24-48 ώρες πριν ταξιδέψει στο εξωτερικό. Τα στοιχεία αυτά αναγράφονται επίσης στο διαβατήριο του. Για πιο πολλές κι έγκυρες λεπτομέρειες, θα ήταν καλό να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας έγκαιρα πριν το ταξίδι. Αν ταξιδεύετε με δικό σας μεταφορικό μέσο, το μόνο που θα χρειαστεί να δώσετε προσοχή, είναι στα σημεία που αφορούν στην άνεση και την ασφάλεια του κατοικίδιου σας κατά το ταξίδι.

Ενημέρωση ανάλογα με το μέσο που ταξιδεύουμε

Πλοίο: Για ταξίδι με πλοίο, στη γενική περίπτωση η μεταφορά κατοικίδιων δεν αποτελεί πρόβλημα και μόνο σε κάποιες περιπτώσεις μπορούν να δεχτούν και μην συνοδευόμενα ζώα. Καλό θα ήταν πριν ταξιδέψουμε να επικοινωνήσουμε με την εταιρία για να ενημερωθούμε αν υπάρχουν κάποιοι συγκεκριμένοι κανονισμοί ως προς την μεταφορά. Πιθανόν να μην επιτρέπεται η ταυτόχρονη παραμονή στο πλοίο σε πάνω από έναν αριθμό κατοικίδιων.