Loading...

Εκτός από τα ήθη και έθιμά του, το Πήλιο έχει διατηρήσει μέχρι και σήμερα τις γεύσεις και τις μυρωδιές του. Ο επισκέπτης , με το που πατήσει το πόδι του, μπορεί να δοκιμάσει από μία καυτή φασολάδα με τοπικά προιόντα και καυτερό σπετζοφάι, μέχρι παράξενες και υγιεινές σαλάτες όπως τα τσιτσίραβλα, θαλασσινούς μεζέδες κυρίως στα παραλιακά μέρη και ντόπια φρούτα και γλυκά. Η αλήθεια είναι πως αν δεν δοκιμάσεις, δεν πρόκειται να καταλάβεις τι σημασία της φράσης "αξέχαστο ταξίδι στις γεύσεις και στα αρώματα" !

Σπετσοφάι το πηλιορείτικο !

Μία λέξη..χίλιες γεύσεις! Αν και είναι σχετικά εύκολο στην παρασκευή του, εντούτοις κρύβει και κάποια σημαντικά μικρά μυστικά. Γίνεται από πράσινες πιπεριές και ντόπιο πηλιορείτικο λουκάνικο, την πρώτη ύλη του συγκεκριμένου πιάτου, πνιγμένα σε σάλτσα ντομάτας. Εξάλλου το λουκάνικο έχει τη δική του ιστορία εδώ και ιδιαίτερα στο χωριό των Σταγιατών, το οποίο φημίζεται για τα πεντανόστιμα παραδοσιακά λουκάνικά του. Μάλιστα, στο χωριό λαμβάνει χώρα και η γιορτή του Λουκάνικου, κατά τη διάρκεια της οποίας οι επισκέπτες ανακαλύπτουν τον πατροπαράδοτο τρόπο με τον οποίο αυτό φτιάχνεται. Το σπετσοφάι είναι ό τι πρέπει για τις κρύες χειμωνιάτικες μέρες, χαρίζοντας ενέργεια σε όποιον το γεύεται, ωστόσο το συνιστώ και για καλοκαιρινό μεσημεριανό μεζέ.

Η πικάντικη φασολάδα !

Άλλο ένα παραδοσιακό πηλιορείτικο πιάτο που σερβίρεται σχεδόν παντού είναι η φασολάδα. Ένα κατεξοχήν χειμερινό πιάτο που σερβίρεται σε όλα τα παραδοσιακά ταβερνάκια της περιοχής. Δεν είναι τυχαίο που η φασολάδα αποκαλείται το Εθνικό φαγητό μας φαγητό. Έτσι και κάτοικοι του Πηλίου, πέρνοντας ένα κοινό όσπριο, έχουν καταφέρει και το έχουν φτάσει σε ένα άλλο επίπεδο γαστρονομίας και γεύσεις που δεν ζηλεύει σε τίποτα τα πιάτα μεγάλως και πανάκριβων εστιατορίων !

Το γνωστό-άγνωστο κρίταμα τουρσί !

Τα κρίταμα είναι φυτά που βρίσκονται στα βράχια δίπλα στη θάλασσα σε όλες τις ακτές του Ανατολικού Πηλίου. Μαζεύονται τον Ιούνιο και γίνονται τουρσί. Τα χρησιμοποιούμε για να νοστιμέψουν τη ντοματοσαλάτα αν και εγώ το προτείνω για μεζέ δίπλα από ένα ποτήρι ντόπιου τσίπουρου. Απλά μαγεία !

Τα ντόπια φρούτα !

Το Πήλιο παράγει και μεγάλες ποσότητες ιδιαίτερα εύγευστων φρούτων όπως μήλα, αχλάδια, κεράσια, κάστανα, σταφύλια, πορτοκάλια, ροδάκινα και άλλα πολλά. Τα φρούτα αυτά καλλιεργούνται από τους ίδιους τους κάτοικους, με ιδιαίτερη φροντίδα και χωρίς προσθήκες χημικών και λιπασμάτων ενώ πωλούνται σε διάφορα σημεία στα χωριά.