Loading...

Πηγαίνοντας λοιπόν στις Βρυξέλλες, είχα στο νου μου ότι θα εντυπωσιαστώ μόνο από τα ιστορικά αξιοθέατα, που έχουν μείνει άθικτα στον χρόνο, και από την βαθιά κουλτούρα του λαού, που είναι ξεχωριστή από τους υπολοίπους. Τελικά, το Βέλγιο, και συγκεκριμένα οι Βρυξέλλες, έχουν και άλλα ξεχωριστά πράγματα και μυστικά να ανακαλύψεις. Το πότε είναι η ιδανική περίοδος να την επισκεφτείς είναι αυτονόητο. Γενικότερα, οι Βρυξέλλες έχουν ωκεάνιο κλίμα και παρουσιάζονται συχνά βροχές και κρύο. Οπότε φορέστε τα αρβιλάκια σας και το χοντρό δερμάτινο και φύγατε Βρυξέλλες. Το σημαντικό είναι όμως πως επιστρέφοντας στην Ελλάδα δεν μας έμειναν και τόσο στο μυαλό το Μάνακεν Πις ούτε το Μουσείο Μαγκρίτ. Μας έμειναν οι παράξενες γεύσεις των Βρυξελλών που δεν περιμέναμε!Με το πρώτο πάθαμε πλάκα!

Βελγική Σοκολάτα!

Προδοθήκαμε με την παραπάνω φωτογραφία. Δεν δύναται να βρίσκεσαι στην << πρωτεύουσα της σοκολάτας >> και να μην δοκιμάσεις την φημισμένη Βελγική Σοκολάτα. Ο άνθρωπος που την εφηύρε λεγόταν Ζαν Νόϊχαους και θεωρείται ο πιο διάσημος σοκολατοποιός του Βελγίου, αν και είχε γεννηθεί στην Ελβετία. Από ντόπιους μάθαμε πως το Βέλγιο παράγει περίπου 172.000 τόνους σοκολάτας τον χρόνο. Ρωτήσαμε 3 Βέλγους ποιο είναι το καταλληλότερο μαγαζί για να δοκιμάσουμε την Βέλγικη σοκολάτα και μας απάντησαν ομόφωνα '' Pierre Marcolini''....και έτσι το επισκεφθήκαμε.Ότι πιο ωραίο έχω δοκιμάσει ποτέ! Θα συμφωνήσεις και εσύ αν είσαι λάτρης της σοκολάτας και το δοκιμάσεις...

Βάφλες!

Έλα τώρα που δεν ήξερες ότι το Βέλγιο φημίζεται για τις πεντανόστιμες βάφλες του! Τα περισσότερα μαγαζιά με βάφλες που αξίζουν να τα επισκεφτείς θα τα βρεις στις Βρυξέλλες. Οι βάφλες είναι το σήμα κατατεθέν του Βελγίου και είναι πολύ καλύτερες από οποιαδήποτε άλλη εκδοχή τους σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου. Στις Βρυξέλλες οι βάφλες είναι κάτι σαν εθνικό φαγητό! Και επειδή ρωτώντας πας στη πόλη, εμείς ρωτήσαμε που μπορούμε να φάμε τις καλύτερες. Ένα σας λέω. Στον Λεωνίδα, απέναντι ακριβώς από το Μάνεκεν Πις αυτές δεν είναι βάφλες, είναι παράδεισος. Και μόνο με περίπου 2€!

Τηγανιτές πατάτες με μύδια!

Και επειδή έπεσε πολύ γλυκό στο τραπέζι, ώρα να αναφέρουμε και κάτι άλλο. Κάτι που φημίζεται το Βέλγιο και κάτι που σερβίρεται ζεστό σε όλα τα τραπέζια. Τα αχνιστά μύδια με τις τηγανητές πατάτες είναι άτυπα το εθνικό πιάτο του Βελγίου. Θα λέγαμε πως όσον αφορά τις πατάτες τηγανιστές, οι Βέλγοι δεν κάνουν κάτι διαφορετικό από τους Έλληνες. Φαντάσου όμως να μην τις τρως σκέτες αλλά να τις βουτάς σε μια λαχταριστή σάλτσα από μύδια Βελγίου. Οι ντόπιοι το συνδυάζουν με λευκό κράσι, ένας πραγματικά περίεργος συνδυασμός!

Σούπες

Εφόσον αναφερόμαστε σε μια χώρα γεμάτη βροχές και κρύο, οφείλουμε να σας προτείνουμε και ένα είδος σούπας που δοκιμάσαμε και μας άρεσε πολύ. Το Waterzooi είναι μια νόστιμη, πλούσια σε γεύση, ψαρόσουπα. Τα τελευταία χρόνια φτιάχνεται και με κοτόπουλο ενώ φτιάχνεται με τον ζωμό από το ψάρι, μαζί με λαχανικά, πατάτες και μυρωδικά. Το Waterzooi θα σας ζεστάνει όπως έκανε και εμάς τις κρύες ημέρες των διακοπών μας!

Filet Américain

Και για το τέλος αφήσαμε το Filet Américain. Εμείς το δοκιμάσαμε και μείναμε ευχαριστημένοι. Είναι ότι πρέπει για ένα απλό μεσημεριανό γεύμα και συνηθίζεται να σερβίρεται σε πολλά εστιατόρια ενώ οι ντόπιοι το προτιμάνε αρκετά. Πρόκειται για το αντίστοιχο του φιλέτου tartar. Φτιάχνεται με λεπτοαλεσμένο μοσχαρίσιο κιμά μαζί με σος américaine (κρεμμύδι, ντομάτα, μαγιονέζα, αλάτι και πιπέρι). Δοκιμάστε το!