Loading...

Ο σκοπός επίσκεψης σε μια πόλη, χώρα ή προορισμό κατά βάσει είναι για λόγους ψυχαγωγίας, ειδικότερα όταν τα ταξίδια αφορούν τις δικές μας ηλικίες. Η Κρακοβία αποτελεί μια πόλη μουσείο και θεωρείται μια από τις ωραιότερες πόλεις του κόσμου με κρυμμένους θησαυρούς της γοτθικής και αναγεννησιακής τέχνης. Παρόλα αυτά, στην πανέμορφη αυτή πόλη βρίσκονται και τα ερείπια του κολαστηρίου, το στρατόπεδο συγκέντρωσης Auschwitz. Σε όλους μας προκαλεί ανατριχίλα το άκουσμα και μόνο της λέξης ενώ η περίφημη επιγραφή στην είσοδο του στρατοπέδου «Arbeit macht Frei» (Η δουλεία σε απελευθερώνει) προκαλεί φρίκη αφού εκεί χάθηκαν πάνω από 3 εκ. ψυχές. Σίγουρα, δεν ήταν το ευκολότερο ταξίδι που έχω κάνει, ήταν όμως το ένα από τα πιο συγκινητικά. Οφείλουμε όλοι να γνωρίζουμε το παρελθόν ώστε να μη το ξανά ζήσουμε.

«Arbeit macht Frei»

"Η δουλεία σε απελευθερώνει", αυτή είναι η πρώτη εικόνα που αντίκρισα και δεν υπάρχει περίπτωση να τη ξεχάσω ποτέ. Μια σιδερένια επιγραφή που από πίσω της κρύβει τα ναζιστικά στρατόπεδα ενώ οι εγκαταστάσεις υποδηλώνουν πόσο καλά δομημένα ήταν όλα ώστε να εξυπηρετούν στις φρικαλεότητες που γινόντουσαν. Ξύλινα φυλάκια, αγκαθωτά συρματοπλέγματα, κοιτώνες με ξύλινα κρεβάτια σήμερα έχουν μετατραπεί σε ένα ανατριχιαστικό μουσείο.

Τhe Block 4

Δεν ξέρω αν θα σε κρατήσει το στομάχι σου, αλλά μια συγκλονιστική εμπειρία είναι η επίσκεψη στο μουσείο του Άουσβιτς, το μπλοκ 4. Μέσα θα βρεις ένα πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την τρομακτική περίοδο, χάρτες των στρατοπέδων αλλά και ανοιχτά Zyklon B, τα οποία αρχικά είχαν χρησιμοποιηθεί ως εντομοκτόνα αλλά στο στρατόπεδο χρησιμοποιήθηκαν ως μέσο εξόντωσης κρατουμένων. Το συγκλονιστικό της υπόθεσης ήταν η "Έκθεση Μαλλιών", πρόκειται για μαλλιά των αποθανόντων τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν για κατασκευές πουλόβερ και στρωμάτων.

Τhe Block 10

Το συγκεκριμένο κτήριο δεν είναι προσβάσιμο για το κοινό (ίσως καλύτερα), αφού εκεί μέσα διεξάγονταν τα φρικιαστικά πειράματα των γιατρών Carl Clauberg και Horst Schumann. Υπήρχαν κι άλλοι γιατροί, ο καθένας από τους οποίους είχε και διαφορετική μέθοδο την οποία εφάρμοζαν σε γυναίκες και άνδρες που χρησιμοποιήθηκαν ως πειραματικά θέματα.

Άουσβιτς ΙΙ Μπίρκεναου

Το Άουσβιτς ΙΙ Μπίρκεναου δημιουργήθηκε κοντά στο χωριό Μπρζεζίνκα, όπου οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και οι αιχμάλωτοι του Άουσβιτς αναγκάστηκαν να χτίσουν το νέο αυτό στρατόπεδο και να το περιφράξουν με ηλεκτροφόρο συρματόπλεγμα. Οι περισσότεροι κατέφθαναν με τραίνο, γιαυτό και χαρακτηριστικό του στρατοπέδου εξόντωσης ήταν οι σιδηροδρομικές ράγες.

Kazimierz

Η πόλη μπορεί να ονομάζεται Kazimierz αλλά είναι ευρέως γνωστή με την ονομασία «εβραϊκή συνοικία». Μετά την προβολή της ταινίας "Η λίστα του Σίντλερ", έγινε ευρύτερα γνωστή σε περισσότερο κόσμο. Κάποτε η πόλη αποτελούσε τον τόπο συνύπαρξης των πολωνικών και εβραϊκών πολιτισμών, όμως το 1941 το Kazimierz αποτέλεσε τον τόπο συγκέντρωσης των Εβραίων από τους Ναζί, λίγο πριν οδηγηθούν στα στρατόπεδα του Άουσβιτς.