Αλόννησος και αξιοθέατα.


Loading...

ΠΕΛΑΓΟΝΗΣΙ-ΚΥΡΑ ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΝΑ ΕΡΗΜΟΝΗΣΙ, ΕΝΑΣ ΜΟΝΑΧΟΣ

Ένα πραγματικό αξιοθέατο βρίσκεται κρυμμένο κοντά στην Αλόννησο. Είναι το Πελαγονήσι ή αλλιώς Κυρά-Παναγιά το μεγαλύτερο από τα ερημονήσια των Σποράδων. Αυτός ο μικρός παράδεισος ανήκει στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Βορείων Σποράδων . Εδώ έχει βρει καταφύγιο και η σπάνια φώκια μονάχους-μονάχους. Αν λοιπόν έχεις τη τύχη και βρεθείς στο όμορφο νησί της Αλοννήσου πετάξου και στο γειτονικό ερημονήσι και σίγουρα δε θα χάσεις.

Μαθήματα ιστορίας.

Αρκετές ιστορικές ενδείξεις οδηγούν στο ασφαλές συμπέρασμα, ότι πιθανότατα αυτό ήταν το νησί, που οι αρχαίοι Έλληνες ονόμαζαν Αλόννησο. Τα ίχνη μιας αρχαίας πόλης, τα δύο κάστρα, τα δύο ασφαλή λιμάνια, οι δύο εύφορες πεδιάδες, οι εκτάσεις µε τις ελιές, τα σηµαντικά ναυάγια που έχουν ανακαλυφθεί στην Κυρά Παναγιά, όλα συμφωνούν µε τις περιγραφές της αρχαίας Αλοννήσου. Σήμερα τα 25 τετραγωνικά χιλιόµετρα της Κυρά-Παναγιάς ανήκουν στη Μονή Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους. Για αυτό και από Πελαγονήσι μετονομάστηκε σε Κυρά Παναγιά αφού πλέον ανήκει στη Παναγία. Το μοναστήρι του νησιού που ξεχωρίζει χτίστηκε το 1100 μ.Χ και είναι αφιερωμένο στη Γέννηση της Θεοτόκου. Εδώ διαμένει συνήθως ένα μοναχός που θα σε καλωσορίσει και θα σε κεράσει σίγουρα ένα καφεδάκι. Το νησί έχει δύο ασφαλή φυσικά καταφύγια-λιμάνια, τον Άγιο Πέτρο και το Πλανήτη, στο δυτικό και το βόρειο τμήμα του αντίστοιχα. Στον όρμο του Αγίου Πέτρου, στο ομώνυμο νησάκι, έχει εντοπιστεί νεολιθικός οικισμός, που ιδρύθηκε στα μέσα της 6ης χιλιετίας π.Χ. και δημιούργησε τον «πολιτισμό του Αγίου Πέτρου». Στα ευρήματα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, κτίσματα, κεραμική, ειδώλια, εργαλεία από πέτρα, πυριτόλιθο και οστά ζώων, πήλινα αντικείμενα. Από την άλλη, ο όρμος του Πλανήτη είναι διάσημος σε ψαράδες και ιστιοπλόους γιατί είναι άριστο αγκυροβόλιο, προφυλαγμένο πάντα από όλους τους καιρούς. Εδώ αξίζει να κάνεις μια βουτιά όταν δέσει το καραβάκι. Στη είσοδο του Πλανήτη υπάρχει και η Αραποσπηλιά που οι ψαράδες την έχουν διαμορφώσει σε σπιτάκι με καμινάδα. Λένε πως πήρε αυτό το όνομα γιατί το χειμώνα αν ανάψεις φωτιά για να ζεσταθείς βγαίνεις κατάμαυρος!

Πώς θα φτάσεις.

H πρόσβαση γίνεται μόνο με σκάφος. Στο λιμάνι της Αλοννήσου, Πατητήρι υπάρχουν καραβάκια που κάνουν ξενάγηση στο Θαλάσσιο Πάρκο και στη Κυρά Παναγιά.  Στη διαδρομή για το ερημονήσι θα αφήσεις πίσω σου την Αλόννησο και τη Ψαθούρα, θα περάσεις τον όρμο Πλανήτη και θα φτάσεις στον όρμο του Αγίου Πέτρου στη Κυρά Παναγιά.

Ζήσε λοιπόν και εσύ στιγμές χαλάρωσης και απομόνωσης στο πιο όμορφο ερημονήσι και κάνε τις πιο αξέχαστες βουτιές στα πεντακάθαρα καταπράσινα νερά του.