Αμοργός: Σαν βρεθείς στο πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής…


Loading...

Το πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής στην Κάτω Μεριά της Αμοργού, είναι το μεγαλύτερο και πιο εντυπωσιακό πανηγύρι των Κυκλάδων! Είναι γνωστό άλλωστε ότι οι νησιώτες ξέρουν να περνάνε καλά. Έτσι κάθε χρόνο στις 25 Ιουλίου στήνεται η μεγαλύτερη γιορτή προς τιμήν της Αγίας και πλήθος ντόπιων και τουριστών συγκεντρώνεται στο μικρό εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής στη Κάτω Μεριά. Πάνω από 3000 άτομα δίνουν ραντεβού ενώ οι ντόπιοι τους υποδέχονται όπως μόνο αυτοί ξέρουν. Με χαμόγελα και πατατάτο.  Δεν γίνεται να λείπει κανείς.

Προετοιμασία.

Οι Αμοργιανοί προετοιμάζονται για αυτή την ημέρα από της Αγίας Μαρίνας στις 17 Ιουλίου. Περίπου 90 άτομα εργάζονται με ευλάβεια εθελοντικά νυχθημερόν  για να διοργανώσουν μία από τις μεγαλύτερες εορτές σε όλο το Αιγαίο. Όλος ο κόσμος προσφέρει στην εκκλησία σιτάρι προκειμένου να γίνει αλεύρι και να φτιαχτούν με αυτό τα ψωμιά. Είναι η μέρα που κοσκινίζεται το αλεύρι, καθαρίζεται το σησάμι και το γλυκάνισο, υλικά τα οποία απαιτούνται για να φτιαχτούν τα ψωμιά. ο ζύμωμα ξεκινά στις 23 Ιουλίου το μεσημέρι και τελειώνει το βράδυ της επόμενης ημέρας. Τα 800 περίπου χειροποίητα ψωμιά, που θα μοιραστούνε στο πανηγύρι, τα εφτάζυμα, φτιάχνονται από ντόπιο αλεύρι και προζύμι και ψήνονται σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο. Ο φούρνος μάλιστα βρίσκεται μέσα στις εγκαταστάσεις της Αγίας Παρασκευής και είναι τεράστιος αφού μπορεί να χωρέσει μέχρι και 56 καρβέλια. Την ίδια μέρα ξεκινούν και οι εργασίες για την παρασκευή των φαγητών. Για τις ανάγκες του πανηγυριού, διατίθενται τρεις τόνοι κρέατος, αιγοπρόβατα, μοσχάρι και χοιρινό, καθώς και οι πατάτες τα οποία είναι όλα  προσφορά πίστης προς την Αγία Παρασκευή. Μαγειρεύονται σε μεγάλα καζάνια και θέλουν διαρκώς ανακάτεμα και προσοχή καθώς και μεράκι που διαθέτουν σε αφθονία οι Αμοργιανοί.

Ημέρα γιορτής.

Στις 25 Ιουλίου ανήμερα της γιορτής της Αγίας Παρασκευής στήνεται ένα γλέντι που ξεπερνάει όλα τα άλλα! Επειδή όμως νηστικό αρκούδι δε χορεύει πρώτα προσφέρονται σε όλο τον κόσμο σε πήλινα τα φαγητά που με πολύ κόπο και μεράκι έχουν φτιάξει οι Αμοργιανοί. Το παραδοσιακό αμοργιανό πατατάτο ( αιγοπρόβειο κρέας, σε συνδυασμό κάποιες φορές με μοσχάρι, μαγειρεμένο στην κατσαρόλα με ντοματοπελτέ, φρέσκια ντομάτα, κανέλα, γαρίφαλο, μπαχάρι και πατατούλες), κριθαράκι γιουβέτσι, το κοφτό με στάρι και αμοργιανή μυζήθρα, το ξιδάτο (ένα είδος πατσά με μπόλικο ξίδι) για το ξημέρωμα, τα ρεβίθια και πιλάφι με χταπόδι για αυτούς που νηστεύουν καθώς και το εφτάζυμο μαύρο ψωμί. Σε όλη τη διάρκεια του δείπνου νεαρές κοπέλες ‘’υπηρέτες’’ όπως αποκαλούνται αφού υπηρετούν την Αγία, ανεφοδιάζουν τους πιστούς με άρτους, νερό και κρασί και φυσικά καλή διάθεση. Έτσι με άφθονο κρασί, βιολιά και λαούτα το κέφι και ο χορός κρατά ως το ξημέρωμα την προπαραμονή και την παραμονή της εορτής. Μικροί και μεγάλοι, ντόπιοι και τουρίστες όλοι μοιράζονται την ίδια χαρά.  Το βράδυ οι ντόπιοι θα ξαναγεμίσουν τα καζάνια για να είναι έτοιμοι για την επόμενη ημέρα αφού ανήμερα της γιορτής της Αγίας στις 26 Ιουλίου και μετά τη λειτουργία που τελείται στην εκκλησία προσφέρεται για άλλη μια φορά στον κόσμο πατατάτο και ξυδάτο. Το πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής αποτελεί μια μοναδική εμπειρία και κάθε χρόνο συγκεντρώνει όλο και περισσότερο κόσμο. Επί πολλά χρόνια μάλιστα το πανηγύρι τιμούσε ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος γεγονός που έκανε το πανηγύρι πασίγνωστο. Σήμερα κόσμος από κάθε γωνιά της Ελλάδας και όχι μόνο δίνει τι παρόν στο πανέμορφο νησί της Αμοργού για αξεπέραστες διακοπές και ασταμάτητο γλέντι.