Άμστερνταμ: Το γύρισα όλο με ένα ποδήλατο…

(1 βαθμολογίες, μέσος όρος: 5,00 από 5)
Loading...

Πολλοί αγαπούν τα ταξίδια, λίγοι όμως καταφέρνουν να ταξιδέψουν αρκετά. Βλέπετε χρειάζονται πολλά χρήματα. Για το Άμστερνταμ όμως, είναι διαφορετικά. Ίσως θεωρούνται ακριβά τα αεροπορικά εισιτήρια αλλά η διαμονή σας εκεί μπορεί να είναι πολύ οικονομική. Ακούστε την παλιά που σας μιλάει. Αν σκεφτείτε έξυπνα, δεν θα χρειαστείτε να ξοδέψετε ούτε ένα ευρώ σε μεταφορές. Μην ξεχνάτε πως υπάρχουν τα ποδήλατα. Αγαπημένα ποδήλατα... Η Ολλανδία είναι η πιο "ποδηλοκρατούμενη" χώρα της Ευρώπης. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που το Άμστερνταμ θεωρείται η Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα των ποδηλάτων.

Κατά την άφιξη μου λοιπόν, στην πόλη, έτρεξα αμέσως να αφήσω τις αποσκευές μου στο ξενοδοχείο ώστε να προλάβω να χαρώ την πρώτη μου ημέρα εκεί. Ήμουν πολύ τυχερή γιατί πολύ κοντά στο ξενοδοχείο υπήρχε μια από αυτές τις επιχειρήσεις που νοικιάζει ποδήλατα. Δεν ξέρω πως το σκέφτηκα, αλλά δεν το μετάνιωσα ποτέ. Πήρα λοιπόν, το ποδήλατο μου και ξεκίνησα μια βόλτα που δεν ήθελα να τελειώσει ποτέ. Η πόλη έχει σχεδόν 400 χιλιόμετρα ποδηλατικού δικτύου. Κάτι σαν παράδεισος για τους λάτρεις του ποδηλάτου.

Στην διαδρομή μου συνάντησα πολλά από τα σημαντικά αξιοθέατα του Άμστερνταμ και σε πολλά από αυτά έκανα και μια μικρή στάση για να τα θαυμάσω. Πέρασα μπροστά από το Μουσείο Van Gogh, όπου όπως είναι αναμενόμενο, υπήρχε μια τεράστια ουρά από ανθρώπους που περίμεναν να εισέλθουν. Στο Western Canal Ring είδα το σπίτι της Άννας Φρανγκ. Το σπίτι, που κρυβόταν η οικογένεια της επί δύο χρόνια από τους Ναζί. Δεν θα ξεχάσω ποτέ πως ένιωσα μόνο κοιτώντας το εξωτερικά. Αυτό που αγάπησα περισσότερο από όλα όμως, όπως και όλοι οι τουρίστες στην πόλη, είναι το Μουσείο Rijksmuseum. Ένα μουσείο έργων τέχνης που όμως, στην είσοδο του υπάρχει το σύμβολο του Άμστερνταμ. Εκεί όπως καταλάβατε βρίσκεται το "I amsterdam". Γίνεται να μην σταματήσεις όντας περαστικός για να βγάλεις selfie; Αδύνατον θα έλεγα...

Είναι πολύ ωραίο συναίσθημα να κάνεις ποδήλατο και να νιώθεις τόσο ελεύθερος.. Ειδικά όταν πρόκειται για μια πόλη σαν και αυτή. Η επόμενη στάση μου ήταν στο Βασιλικό Ανάκτορο, που βρίσκεται στην πλατεία Dam. Ένα κτήριο τόσο επιβλητικό, που θα έλεγα πως με έκανε να νιώσω πολύ περίεργα. Κατά τη διαδρομή μου από το ένα αξιοθέατο προς το άλλο, συνάντησα πολλές εκκλησίες και ακόμα περισσότερα πάρκα. Από ότι φαίνεται, μόνο η Ελλάδα είναι η χώρα που δεν αξιοποιούμε τα πάρκα μας κι γενικότερα τη φύση.

Η πόλη είναι συμπαγής. Γεγονός που δεν σε δυσκολεύει ιδιαίτερα στις μετακινήσεις με το ποδήλατο. Νομίζω, δεν θα μπορούσα να είχα κάνει καλύτερη επιλογή. Το ευχαριστήθηκα τόσο πολύ και ένιωσα πως διασκέδασα. Είχα καιρό να κάνω κάτι τέτοιο, μιας και εδώ είναι δύσκολο να πάρεις το ποδήλατο σου και να χυθείς στους δρόμους.

Συμβουλή μου; Αν ποτέ βρεθείτε στο Άμστερνταμ, ναι διασκεδάστε όσο περισσότερο μπορείτε, βγείτε στα club ή στα bar, πηγαίνετε σε εστιατόρια, κάντε ότι τραβάει η ψυχή σας. ΑΛΛΆ! Όσο και να νομίζετε πως θα κουραστείτε αν πάρετε ένα ποδήλατο, αφήστε αυτή τη σκέψη στην άκρη. Δοκιμάστε το και δεν θα θέλετε να φύγετε ποτέ από εκεί...