Αναφορά στο θρυλικό Στάδιο Σαντιάγο Μπερναμπέου.


Loading...

Δε χρειάζεται να είσαι λάτρης της στρογγυλής θεάς ή οπαδός της ‘’Βασίλισσας της Ευρώπης’’ Ρεάλ Μαδρίτης, για να γνωρίζεις το θρυλικό γήπεδο  Μπερναμπέου. Ένα αξιοθέατο που επισκέπτεται πλήθος κόσμου από κάθε πλευρά της γης, δε γίνεται να λείπει από τη λίστα σου όταν επισκεφτείς τη Μαδρίτη. Είσαι έτοιμος λοιπόν να γνωρίσεις ένα από τα πιο διάσημα γήπεδα ποδοσφαίρου στο κόσμο;

Μάθημα ιστορίας.

Επιτυχία. Διεθνείς άσοι. Ένα θρυλικό στάδιο. Ο Σαντιάγο Μπερναμπέου σημαίνει όλα αυτά και ακόμη περισσότερα για τη Ρεάλ Μαδρίτης. Το στάδιο με το όνομά του αποτελεί το ναό των χιλιάδων οπαδών της ομάδας ανά τον κόσμο και έχει υπάρξει το στάδιο – ‘’πεδίο μάχης’’ για την κατάκτηση πολλών από τους σημαντικότερους ευρωπαϊκούς τίτλους στο ποδόσφαιρο.

Όλα ξεκίνησαν στις 15 Σεπτεμβρίου του 1943 όταν ο Σαντιάγο Μπερναμπέου Γέστε αναλαμβάνει την προεδρία της Ρεάλ Μαδρίτης. Ο άνθρωπος που από πολύ μικρή ηλικία εντάχθηκε στο σύλλογο της Ρεάλ και από τότε η σχέση του με την ομάδα είναι άρρηκτη. Πρώτο του στόχο ως πρόεδρος θέτει την κατασκευή ενός νέου γηπέδου που θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες του συλλόγου και να φιλοξενήσει τους όλο και περισσότερους φιλάθλους της ομάδας. Στην πρώτη του ομιλία δηλώνει: «Κύριοι, θα χτίσουμε ένα γήπεδο τόσο μεγάλο, ώστε να μπορεί να στεγάσει τα όνειρά μας». Και στις 14 Δεκεμβρίου του 1947 αυτή η δήλωση γίνεται πραγματικότητα με τα εγκαίνια  του νέου γηπέδου που ονομάζεται αρχικά «Nuevo Estadio Chamartin» και οκτώ χρόνια μετά μετονομάζεται σε «Estadio Santiago Bernabeu» παρά τις έντονες αντιρρήσεις του ίδιου.


Μάθημα αριθμητικής.

  • 81.044  θέσεις είναι η συνολική χωρητικότητα του γηπέδου. Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο γήπεδο στην Ισπανία μετά το «Καμπ Νόου»  και το έκτο στην Ευρώπη.
  • 106 Χ 66 είναι οι διαστάσεις του αγωνιστικού χώρου του «Σαντιάγο Μπερναμπέου».
  • 550 είναι συνολικά οι κάμερες ασφάλειας που εποπτεύουν κάθε γωνία του αχανούς γηπέδου, τόσο στις κερκίδες όσο και στον περιβάλλοντα χώρο.
  • 60 είναι οι θύρες πρόσβασης στις κερκίδες του «Σαντιάγο Μπερναμπέου». Οι 59 είναι αριθμημένες ενώ η 60η οδηγεί στο προεδρικό πάλκο.
  • Τα έργα του 1980 στοίχισαν 700 εκατομμύρια πεσέτες ενώ αυτά των αρχών της δεκαετίας του ’90 έφτασαν το αστρονομικό ποσό των 5 δισεκατομμυρίων!

2.600 εργαζόμενοι απασχολούνται κάθε φορά που διεξάγεται παιχνίδι στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου». Από αυτούς, οι 1188 φροντίζουν για την ασφάλεια μέσα και έξω από το γήπεδο.


Ξενάγηση στο γήπεδο και το μουσείο.

Η Ρεάλ Μαδρίτης έχει οργανώσει μια μοναδική ξενάγηση στους χώρους του γηπέδου για τους επισκέπτες. Μέσα από αυτή ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να δει από κοντά το προεδρικό πάλκο, τα αποδυτήρια, τους πάγκους, τον αγωνιστικό χώρο άδειο και αχανές καθώς και  μια μοναδική πανοραμική θέα ανενόχλητος. Το αποκορύφωμα όμως της ξενάγησης είναι η επίσκεψη στο Μουσείο της Ρεάλ Μαδρίτης. Πρόκειται για την περίφημη «Sala de Trofeos» (αίθουσα των τροπαίων), η οποία συγκεντρώνει όλη την ιστορία του συλλόγου σε μια μοναδικά οργανωμένη έκθεση. Εδώ θα συναντήσεις  μακέτες, φωτογραφίες, μετάλλια, χρυσές μπάλες, χρυσά παπούτσια, αναμνηστικά αντικείμενα των θρύλων που φόρεσαν τη φανέλα των «μερένγκες» και πάνω απ’ όλα εκατοντάδες Κύπελλα που αντιπροσωπεύουν την αθλητική ιστορία του μεγαλύτερου συλλόγου του 20ου αιώνα. Ξεχωρίζουν βέβαια τα  33 τρόπαια του Ισπανικού Πρωταθλήματος και τα 13 Κύπελλα Πρωταθλητριών που προκαλούν δέος σε κάθε φίλαθλο.


Επιπλέον πληροφορίες.

   
  • Το Στάδιο Σαντιάγο Μπερναμπέου βρίσκεται στο «Πασέο δε λα Καστεγιάνα» όπου μπορείς να φτάσεις εύκολα παίρνοντας τη Γραμμή 10 του μετρό.
  • Η ξενάγηση στο γήπεδο και στο μουσείο κοστίζει 25 ευρώ για τους ενήλικες.
  • Το γήπεδο και το μουσείο είναι επισκέψιμα, σε ημέρες που δεν πραγματοποιούνται αγώνες,  Δευτέρα-Σάββατο, 10.00 με 19.00 και Κυριακή και αργίες 10.30 με 18.30.
  • Η ξενάγηση διαρκεί περίπου μιάμιση ώρα.