Βαρσοβία – Κρακοβία: Δύο πόλεις που αξίζει να γνωρίσετε.


Loading...

Πρόκειται για δύο 'πολωνέζες' που σίγουρα θα σας καταπλήξουν. Αποτελούν τα δύο όμορφα στολίδια της χώρας και η κάθε πόλη ξεχωριστά είναι εντυπωσιακή και παραμυθένια. Διαθέτουν μία μακρά ιστορία, χωμένη στο παρελθόν και έναν πλούσιο πολιτισμό και κουλτούρα. Και στις δύο πόλεις δεσπόζουν επιβλητικά κτίρια μεσαιωνικού ρυθμού, καθώς επίσης και κάστρα ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής. Από τη μία πλευρά, η Κρακοβία, αποτελεί μία πόλη που κατά τον 11ο αιώνα έγινε η πρωτεύουσα της Πολωνίας και είναι αγαπητή σε όλους όσους την έχουν επισκεφτεί. Είναι για όλα τα γούστα καθώς έχει πράγματα να δεις, μέρη θα θαυμάσεις, νυχτερινή ζωή και προσφέρεται για εξαιρετικές εξορμήσεις. Από την άλλη, η Βαρσοβία, αποτελεί την σημερινή πρωτεύουσα της Πολωνίας και η πρώτη ιστορική αναφορά χρονολογείται το έτος 1313 μ.Χ. Μετά τη γερμανική εισβολή, η πόλη υπέστη πολλές καταστροφές. Οι καταστροφές αυτές επηρέασαν, κυρίως, την υλική της κληρονομιά, όμως παραμένει μια πρωτεύουσα ιδιαίτερα εντυπωσιακή.

Κρακοβία

Ήρθε η ώρα να περιηγηθείτε στην Παλαιά Πόλη της Κρακοβίας. Πρόκειται για ένα πολυσυζητημένο μέρος, το οποίο αποτελεί πόλο έλξης πολλών επισκεπτών.  Παραμένει αναλλοίωτη στο χρόνο με την πλούσια αρχιτεκτονική της, η οποία είναι κυρίως αναγεννησιακή, με ορισμένα δείγματα από μπαρόκ και γοτθικά στοιχεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι το μέρος αυτό έχει συμπεριληφθεί στα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO το 1978. Ακριβώς μετά την Παλαιά Πόλη, θα βρεθείτε στο σύμπλεγμα της Βαβέλ όπου δεσπόζει το περίφημο Κάστρο αλλά και ο Καθεδρικός ναός. Ετοιμαστείτε να περπατήσετε μέχρι την εβραϊκή συνοικία "Κάζιμιερτς", όπου βρίσκονται τα περισσότερα και καλύτερα μαγαζιά για να βγείτε και να διασκεδάσετε, ιδίως το βράδυ. Σε μικρή απόσταση από την περιοχή αυτή, βρίσκεται το εργοστάσιο του Όσκαρ Σίντλερ, όπου μπορείτε να δείτε ολόκληρη την ιστορία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου να αναπαρίσταται μπροστά στα μάτια σας, ενώ αναπόσπαστο κομμάτι της πολωνικής κουλτούρας είναι τα πάρκα. Θα συναντήσετε διάφορους ανθρώπους, όλων των ηλικιών, να κάνουν πικ νικ και ατελείωτους περιπάτους στα πάρκα ευρωπαϊκών προδιαγραφών που απλώνονται στην πόλη και τα οποία συμπληρώνουν επάξια την ακατέργαστη ομορφιά της με το καταπράσινο έδαφός τους.

Βαρσοβία

Ξεκινήστε την περιήγησή σας από την Παλαιά Πόλη με τα χαρακτηριστικά πολύχρωμα κτίρια και θα δείτε πως δε θα θέλετε να σταματήσετε να τριγυρίζεται στην συγκεκριμένη περιοχή. Στα δεξιά της πλατείας βρίσκεται το παλάτι, το οποίο χτίστηκε με πολύ κόπο και δυσκολία γιατί οι κομμουνιστές δεν το θέλανε για ευνόητους λόγους. Το μέρος είναι ιδιαίτερα γραφικό, καθώς αποτελείται από υπέροχα στενάκια και μοιάζει να είναι βγαλμένο από παραμύθι! Σημείο τομής της Βαρσοβίας αποτελεί το "Πάρκο Lazienki", το οποίο είναι αγαπημένο μέρος τόσο για τους ντόπιους, όσο και για τους νέους επισκέπτες. Στο σημείο αυτό, θα βρείτε και το παλάτι Lazienki που αποτελεί την πρώην θερινή κατοικία του βασιλιά Stanislaw II και είναι ένα χαρακτηριστικό μπαρόκ κτίριο του 1600 μ.Χ. Στη Βαρσοβία, έχετε τη δυνατότητα να περιηγηθείτε στη Νέα Πόλη, τη λεγόμενη "Srodmiescie", όπου βρίσκεται Παλάτι των Τεχνών και των Επιστημών, τα εμπορικά κέντρα και φυσικά μαζεμένοι ολόκληροι οι ουρανοξύστες της πόλης. Στην πρωτεύουσα της Πολωνίας θα βρείτε τη διπλάσια, σχεδόν, έκταση από μαγαζιά για φαγητό, μπύρα και ποτό, σε σχέση με την Κρακοβία. Υπάρχουν άπειρα καταστήματα σε κάθε γωνιά της πόλης και η νυχτερινή ζωή είναι ιδιαίτερα απολαυστική.