Βελιγράδι: Τοπικές γεύσεις που αξίζει να δοκιμάσεις


Loading...

Όλοι λατρεύουμε το φαγητό, είναι άλλωστε στο DNA μας. Κάποιοι έχουμε συνηθίσει σε συγκεκριμένες γεύσεις ενώ άλλοι είμαστε ανοιχτοί σε νέες προτάσεις και ορίζοντες γεύσεων. Ιδιαίτερα όσοι ταξιδεύουν, έχουν το φαγητό σε μία από τις κύριες προτεραιότητες όσον αφορά τον προορισμό του ταξιδιού τους. Όταν βρέθηκα στο Βελιγράδι, εφάρμοσα και εγώ αυτή τη "στρατηγική" και δεν βγήκα αδικημένος. Το Βελιγράδι είναι η πρωτεύουσα της Σερβίας. Η κουζίνα της εμπνευσμένη από τους διάφορους τριγύρω πολιτισμούς, έχει υιοθετήσει ένα δικό της ξεχωριστό στυλ, δένοντας τούρκικη, σλάβικη και μεσογειακή κουζίνα. Ελαφρά μπαχαρικά και ποικιλία κρεάτων την κάνουν κάθε άλλο από "βαρετή". Ήμουν λοιπόν αυστηρός κριτής και δεν το μετάνιωσα καθόλου. Η κουζίνα του Βελιγραδίου αντεπεξήλθε άριστα στις απαιτήσεις μου, με τα παραδοσιακά της πιάτα και τις ξεχωριστές της γεύσεις.

Πάπρικα

Η Συγκεκριμένη πάπρικα δεν ανταποκρίνεται στο σύνηθες μπαχαρικό. Είναι η καυτερή πιπεριά αυτούσια  και είναι πολύ διαδεδομένη στη Σερβία. Σερβίρεται ωμή σε σαλάτα, τηγανισμένη, σε τουρσί, γεμιστή αλλά και σε συνοδευτικό διάφορων πιάτων σε μορφή πουρέ. Συνίσταται μόνο για τους λάτρεις του καυτερού. Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε στο Βελιγράδι, ζητήστε μία ψημένη πάπρικα και μπόλικο νερό.

Γάλα και dairy

Η Σέρβικη κουζίνα έχει μία ιδιαίτερη λατρεία στα γαλακτοκομικά είδη. Όσο πιο λιπαρά τόσο το καλύτερο λένε και πράγματι δεν έχουν άδικο. Διάφορα πιάτα τους συνοδεύονται από γαλακτοκομικά. Τυριά, κρέμες και γιαούρτι, συνοδεύουν κρεατικά, λαχανικά και σαλάτες. Το kajmak παρασκευάζεται από αποβουτυρωμένη κρέμα και είναι ένα υπέροχο πιάτο που σίγουρα δεν μπορείς να παραλείψεις. Παρασκευάζουν μια ποικιλία σαν το δικό μας γιαούρτι που ονομάζεται jogurt αλλά σε πολύ πιο υγρή μορφή που... πίνεται. Το κλασικό μας γιαούρτι, συναντάται τις περισσότερες φορές να συνοδεύει διάφορα κρέατα και λουκανομπουκίτσες.

Ποικιλία κρεάτων

Όπως και στις περισσότερες κουζίνες του κόσμου, έτσι και στη σέρβικη, το κρέας καταλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο. Οι διάφορες ποικιλίες κρεάτων, με κυρίαρχο το μοσχαρίσιο και το χοιρινό κρέας πολλές φορές συνδυάζονται, μπερδεύονται και δημιουργούν μία ιδιαίτερη και εύγευστη μίξη. Σπάνια θα δεις σερβικό τραπέζι χωρίς να υπάρχει τουλάχιστον ένα είδος ψητού. Από τα αγαπημένα πιάτα τους βέβαια είναι αυτά του "barbecue" το οποίο και έχουν πολύ ψηλά στις προτιμήσεις τους. Ένα κλασσικό πιάτο που προτείνω να αναζητήσετε είναι το πικάντικο Pljeskavica το οποίο είναι μπιφτέκι με μίξη χοιρινού και μοσχαρίσιου κρέατος.

Γλυκό

Τι είναι ένα καλό γεύμα όμως, χωρίς το κατάλληλο επιδόρπιο. Η σέρβικη κουζίνα έχει προβλέψει και για αυτό. Σε όλο το εύρος της Σερβίας προσφέρονται γλυκά γαλακτοκομικής παρασκευής, αλλά και φρούτα και σιροπιαστά. Η εμφάνιση των σιροπιαστών είναι πιο έντονη στο νότιο τμήμα της, λόγω της επιρροής από τους Τούρκους. Όποια και αν είναι η προτίμηση σου, σίγουρα δεν θα μείνει ανικανοποίητη. Ζητήστε το štrudla το οποίο είναι στρούντλ με κεράσι μήλο ή καρύδι, ή ζητείστε μία μίξη και απολαύστε το υπέροχο γλυκό.