Βουδαπέστη: Γεμάτη μικρούς και μεγάλους θησαυρούς.


Loading...

ΤΙ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΑΓΑΛΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗΣ;

Η πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, η εντυπωσιακή Βουδαπέστη, έχει αμέτρητα αξιοθέατα που θα σε καταπλήξουν. Εκθαμβωτικά παλάτια, επιβλητικό Κοινοβούλιο, πανέμορφες εκκλησίες, αχανείς πάρκα και τον μοναδικό Δούναβη να διασχίζει τη πόλη. Υπάρχουν όμως και κάποιοι πιο μικροί θησαυροί διασκορπισμένοι σε όλη τη πόλη που αξίζουν τη προσοχή σου. Αυτά τα χάλκινα ή σιδερένια αγάλματα που συνεχίζεις να συναντάς στα στενά της πόλης. Αντιπροσωπεύουν μορφές και γεγονότα που δε γίνεται να μη σου κινήσουν το ενδιαφέρον. Ποια είναι αυτά;

Imre Nagy.

Το άγαλμα του Imre Nagy, του πιο σημαντικού πρωθυπουργού της Ουγγαρίας στέκεται στη δική του χάλκινη γέφυρα και υπενθυμίζει τα γεγονότα της Ουγγρικής επανάστασης απέναντι στη Σοβιετική Ένωση, που τελικά οδήγησαν στην εκτέλεση του. Αυτή ήταν όμως και η αρχή για να ανακτήσει τον έλεγχο η χώρα που αγάπησε. Τώρα στέκεται για πάντα με το βλέμμα στραμμένο στο Κοινοβούλιο.


Παπούτσια στις όχθες του Δούναβη.

60 σιδερένια παπούτσια θα αντικρίσεις δίπλα στις όχθες του ποταμού Δούναβη μπροστά από το κτήριο του Κοινοβουλίου. Ένα μνημείο που κρύβει τη πιο τραγική ιστορία. Το χαμό εκατοντάδων ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από το Ναζιστικό Ουγγρικό κόμμα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Παπούτσια γυναικεία, αντρικά, παιδικά υποδεικνύουν πως κανείς δεν ήταν ασφαλείς και υπενθυμίζουν την κτηνωδία του πολέμου.


Columbo.

Δίπλα στο Εθνικό Θέατρο Κωμωδίας βρίσκεται  πάντα ένας άντρας με το σκύλο του. Κάποιοι ίσως τον αναγνωρίσουν από τη τηλεόραση αφού ήταν το πιο επιτυχημένο αστυνομικό δίδυμο στην αμερικάνικη τηλεόραση. Ο ηθοποιός που έπαιζε τον ντεντέκτιβ Columbo, ο Peter Falk, είχε ουγγρικές ρίζες για αυτό και δεν γινόταν να μην επιστρέψει στη γενέτειρα της μητέρας του.


Ronald Reagan.

Το άγαλμα του προέδρου των ΗΠΑ Ronald Reagan είναι έτοιμο να διαπεράσει τον Οβελίσκο με το σύμβολο του κομμουνισμού στη κορυφή, που βρίσκεται απέναντι του. Στέκεται στη Szabadság Tér, ή αλλιώς Πλατεία Ελευθερίας και αποτελεί μονίμως ένα δείγμα αντίστασης στο κομμουνισμό.


Ο χοντρός αστυνομικός.

Δίπλα στη Βασιλική του Αγίου Στεφάνου φρουρεί ένας τροφαντός αστυνομικός ντυμένος με την επίσημη ενδυμασία. Ο καλλιτέχνης εμπνεύστηκε από το παππού του, που ήταν αστυνομικός και προφανώς απολάμβανε το φαγητό. Το άγαλμα μάλιστα έχει μεγάλη επιτυχία. Ίσως έχει να κάνει και με το γεγονός ότι λένε πως άμα τρίψεις τη κοιλιά του θα σου φέρει καλή τύχη. Ποιος ξέρει;


Η μικρή πριγκίπισσα.

Ένα μικρό κορίτσι κάθεται δίπλα στις ράγες του τραίνου και από πίσω του ξεπροβάλλει μια απίστευτη θέα του Δούναβη και του Κάστρου της Βούδας. Ο καλλιτέχνης εμπνεύστηκε από τη νεαρή κόρη του που συνήθιζε να φοράει τη ρόμπα του σαν φόρεμα και να παριστάνει τη πριγκίπισσα.


Pál utcai fiúk.

Δίπλα από το πολυκατάστημα Corvin Plaza, θα δεις μια παρέα αγοριών να παίζουν με τις μπίλιες δίπλα από το σχολείο τους.  Στη πραγματικότητα αυτά τα τρία αγόρια είναι βγαλμένα από ένα κλασσικό ουγγρικό μυθιστόρημα το Pál utcai fiúk που διδάσκεται ακόμα και στα σχολεία. Τα αγάλματα μάλιστα αναπαριστούν μια αξέχαστη στιγμή από το βιβλίο.


Ferenc Puskás.

Αν είσαι λάτρης του ποδοσφαίρου γνωρίζεις ήδη αυτό το όνομα. Λίγο έξω από τη πόλη θα συναντήσεις το άγαλμα του πιο διάσημου Ούγγρου ποδοσφαιριστή Ferenc Puskás με την αδυναμία του, τη μπάλα, και τρία πιτσιρίκια που τον παρακολουθούν προσηλωμένα.