Βρυξέλλες – Ντύσου καλά, φυσάει Ευρώπη.


Loading...

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΝΤΥΣΟΥ ΚΑΛΑ, ΦΥΣΑΕΙ ΕΥΡΩΠΗ.

Οι Βρυξέλλες εκτός από κέντρο του Βελγίου αποτελούν και κέντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με βαθιές πολυπολιτισμικές ρίζες άξια κερδίζει αυτό το τίτλο. Το ‘’σπίτι στο βάλτο’’ όπως λέγεται ότι σημαίνει το όνομα της πόλης, σήμερα συγκεντρώνει εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο που θέλουν να ζήσουν στους ρυθμούς της καρδιάς της Ευρώπης. Με τα παραδοσιακά φλαμανδικά κτήρια, την εντυπωσιακή πλατεία, τα καταπράσινα πάρκα, τα αμέτρητα καφέ και εστιατόρια δε γίνεται να μη σε γοητεύσει. Μια πόλη με δύο πρόσωπα, ένα κλασσικό και ένα μοντέρνο θα δώσει μια ιδιαίτερη νότα στο ταξίδι σου.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ.

  • Grand Place. Η εκπληκτική πλατεία Grand Place βρίσκεται στο κέντρο της Παλιάς Πόλης των Βρυξελλών και θεωρείται μία από τις ομορφότερες πλατείες παγκοσμίως. Ένα Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς που μεταμορφώνεται κάθε εποχή ενώ γίνεται ακόμα πιο μαγευτικό το βράδυ θα είναι το σημείο συνάντησης στο ταξίδι σου. Η Μεγάλη Πλατεία περιβάλλεται από κτίρια εκπληκτικής αρχιτεκτονικής με μπαρόκ προσόψεις, διακοσμημένους θόλους και αετώματα και περίτεχνα πέτρινα αγάλματα. Στην πλατεία υπάρχουν 39 συντεχνιακά κτίρια, όπου είχαν την έδρα τους οι εμπορικές συντεχνίες των Βρυξελλών ενώ εδώ δεσπόζει το εξαιρετικό Δημαρχείο (L’ Hotel de Ville), ο "Οίκος του Βασιλιά" (La Maison du Roi) και το Παλάτι των Δουκών της Βραβάντης (La Maison des Ducs de Brabant) που αποτελείται από επτά συνεχόμενα συντεχνιακά κτίρια. Αυτά είναι μερικά μόνο από τα αριστουργήματα που ξεχωρίζουν στη διάσημη πλατεία.
  • Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Μπορεί να μην είναι από τα ομορφότερα κτήρια αλλά είναι σίγουρα αυτό με τη μεγαλύτερη σημασία. Αξίζει να κλείσεις μια επίσκεψη στο εσωτερικό του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου για να δεις από κοντά που παίρνονται μερικές από τις πιο σημαντικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  • Atomium. Σίγουρα έχεις δει σε κάποια φωτογραφία αυτό το ιδιαίτερο μνημείο των Βρυξελλών. Το Ατόμιουμ κατασκευάστηκε για την Παγκόσμια Έκθεση των Βρυξελλών και αναπαριστά την κυψελίδα ενός κρυστάλλου σιδήρου, μεγεθυμένη κατά 165 δισεκατομμύρια φορές. Αυτό το διεθνές τουριστικό θέλγητρο 103 μέτρων θεωρείται από πολλούς το σύμβολο της χώρας και σίγουρα αξίζει να ρίξεις μια ματιά.
  • Καθεδρικός Ναός των Βρυξελλών.

Ο Καθεδρικός Ναός των St. Michael και St. Gudula, εντυπωσιάζει με τη γοτθική αρχιτεκτονική του. Χτισμένος το 1047 αλλά ανακαινισμένος το 13ο αιώνα σε γοτθικό στυλ, είναι το μέρος όπου ακόμα πραγματοποιούνται οι στέψεις και οι επικήδειες τελετουργίες των μελών του βασιλικού οίκου του Βελγίου.

  • Manneken Pis.

Ίσως το πιο ανορθόδοξο και όμως επιτυχημένο αξιοθέατο στις Βρυξέλλες είναι το Μάνεκεν Πις, ένα μπρούτζινο άγαλμα ενός αγοριού που κατουράει. Σήμα κατατεθέν της πόλης κάθε μέρα ντύνεται με ένα διαφορετικό κοστούμι και προσελκύει πλήθος από τουρίστες. Υπάρχει επίσης και η θηλυκή εκδοχή του, η Jeanneken Pis.


ΜΟΥΣΕΙΑ.

Η πρωτεύουσα του Βελγίου προφανώς δεν υστερεί σε μουσεία. Μπορείς να επισκεφτείς το Μουσείο Φυσικών Επιστημών, το Musee du Cinquantenaire, τα Βασιλικά Μουσεία Καλών Τεχνών του Βελγίου ( έξι στο σύνολο τους), το Horta Museum του διάσημου αρχιτέκτονα ή το Musée du Costume et de La Dentelle. Μια διαφορετική πρόταση είναι το AutoWorld, αν είσαι λάτρης του αυτοκινήτου, όπου θα βρεις 350 vintage αμάξια από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι τη δεκαετία του 70.

ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ.

Προτού αφήσεις τη πρωτεύουσα του Βελγίου πρέπει να δοκιμάσεις τουλάχιστον μία από τις 2.000 διαφορετικές μπίρες που παράγει η χώρα, τη περίφημη βάφλα και τη φημισμένη σοκολάτα. Αν επίσης νομίζεις πως η πόλη μετά τις έξι το απόγευμα γίνεται βαρετή πρέπει να ξεφύγεις από τα όρια «Ευρωπαϊκής Συνοικίας» (Quartier Européen). Στην αγορά της συνοικίας Chatelain στήνεται σχεδόν κάθε Τετάρτη, καιρού επιτρέποντος, ένα τεράστιο υπαίθριο πάρτι, ενώ τα στέκια της πλατείας Flagey αναστενάζουν τις καθημερινές από τον υπερπληθυσμό των ντόπιων hipsters ενώ τα Σαββατοκύριακα στήνεται ένα πραγματικό 70s party.