Χανιά: Κρητική κουζίνα!


Loading...

Έφτασε καλοκαίρι κι αποφάσισες να επισκεφτείς το Νο 1 προορισμό; Τα Χανιά είναι η καλύτερη επιλογή που θα μπορούσες να κάνεις. Το νησί που το μάτι σου θα χαρεί το μπλε του ουρανού και της θάλασσας. Άλλωστε το καλοκαίρι αυτό ζητάς. Πανέμορφα τοπία που θα σου κόψουν την ανάσα και καθαρά, κρυστάλλινα νερά για το μπάνιο σου. Πώς όμως να τα χαρείς αν δεν είσαι... "χορτασμένος"; Η κρητική κουζίνα είναι βέβαιο πως θα ευχαριστήσει το στομάχι σου! Στα Χανιά, συγκεκριμένα, οι επιλογές για φαγητό στα ταβερνάκια είναι αμέτρητες. Σε όποιο σημείο της πόλης κι αν βρεθείς, οι ντόπιοι είναι έτοιμοι να σου σερβίρουν τα τοπικά πιάτα.

Χοχλιοί

Ένα από τα καλύτερα πιάτα της κρητικής κουζίνας είναι οι χοχλιοί. Κι αν δεν το ξέρεις, οι χοχλιοί είναι τα σαλιγκάρια. Αν και στην υπόλοιπη Ελλάδα δε συνηθίζουμε να τρώμε αυτό το πιάτο, στην Κρήτη είναι από τα αγαπημένα τους! Μαγειρεύονται με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Μπορεί να σου φαίνεται περίεργο, το ίδιο μου φαινόταν κι εμένα μέχρι να δοκιμάσω. Όταν, όμως, γίνει αυτό, θα τους αναζητάς όπου κι αν βρίσκεσαι. Είναι το έδεσμα που μπορεί να μαγειρευτεί είτε στιφάδο, είτε γιαχνί, είτε στο τηγάνι και είναι πεντανόστιμο!

Καλιτσούνια

Τα καλιτσούνια είναι μικρά εδέσματα, που θυμίζουν τα γνωστά σε όλους μας πιτάκια. Είναι ίσως πιο "ασφαλής" επιλογή από τους χοχλιούς. Παρασκευάζονται κυρίως το Πάσχα, αλλά οι αυθεντικοί παραδοσιακοί κρητικοί τα τρώνε όλο το χρόνο. Μαγειρεύονται πολύ εύκολα, καθώς αρκούν λίγα κι απλά υλικά. Τα χαρακτηριστικά τους είναι ζύμη και τυρί. Πόσο μάλλον όταν μπαίνει το τοπικό τυρί, η μυζήθρα, τότε αποκτούν ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Συχνά, χρησιμοποιείται και μέλι για την παρασκευή τους. Αν αρχίσετε να τρώτε δε θέλετε να σταματήσετε!

Ντάκος

Οποιοδήποτε πιάτο κι αν αποφασίσετε να δοκιμάσετε, μην ξεχάσετε να το συνοδεύσετε με τη σαλάτα ντάκο! Στη βάση της υπάρχει παξιμάδι, ενώ πιο πάνω ντομάτα, κρητική μυζήθρα, λάδι, ρίγανη, ελιές, αλατοπίπερο. Μπορεί να ακούγεται απλή, αλλά η γευστική της τελειότητα ξεπερνά κάθε προσδοκία. Τα υλικά δένουν όλα μεταξύ τους, με τρόπο μοναδικό! Δίπλα σε άλλα κρητικά πιάτα, χαρίζει την απόλυτη γευστική ηδονή!