Loading...

Η Κρήτη είναι πολλά! Αλλά πολύ περισσότερα είναι το φαγητό της και οι ιδιαίτεροι και αυθεντικοί άνθρωποι της. Σίγουρα εάν έχετε πάει θα λατρέψατε τις παραδοσιακές γεύσεις που έχει να προσφέρει ενώ εάν όχι, θα έχετε ακούσει τους φίλους και τους γνωστούς σας να επαινούν την πεντανόστιμη κρητική κουζίνα με τα αυθεντικά υλικά και τις πρώτες ύλες από παραγωγούς του νησιού! Η κρητική κουζίνα στηρίζεται σε απλές τεχνικές όπως και απλά αλλά νόστιμα προϊόντα όπως τα τοπικά τυριά, το διάσημο και υγιεινό κρητικό ελαιόλαδο, τα χόρτα, τη ρακή και άλλα πολλά!

Ντάκος και άλλα πιάτα

Σίγουρα θα έχετε ακούσει ή θα έχετε δοκιμάσει τον περίφημο ντάκο! Κάποιοι τον αποκαλούν και κουκουβάγια! Κριθαροκούλουρα ή παξιμάδι, εμποτισμένο με νερό ή λάδι για να μαλακώσει η σκληράδα του και από πάνω τριμμένη ντομάτα, φέτα ή ξινομυζήθρα κρητική, ελιές και γευστικό ελαιόλαδο! Αν δεν δοκιμάσετε ντάκο, στην πατρίδα του, τότε δεν ξέρετε τι χάνετε! Ένα άλλο πιάτο που δεν πρέπει να χάσετε, και σίγουρα το έχετε ακούσει είναι το γαμοπίλαφο!  Παραδοσιακά αυτό το πιάτο προσφέρεται στους κρητικούς γάμους. Στο παρουσιαστικό του θυμίζει ριζότο το οποίο έχει βραστεί σε ζωμό κρέατος. Ωστόσο, στο γαμοπίλαφο προστίθεται πολύ χυμός λεμονιού και στακοβούτυρο που το κάνει πεντανόστιμο. Η στάκα δημιουργεί μια αφρόκρεμα, μοναδική! Άλλος πεντανόστιμος, τοπικός μεζές είναι το απάκι! Ένα χυμώδες καπνιστό χοιρινό το οποίο ωριμάζει σε ξύδι για πολλές μέρες με πολλά μυρωδικά και βότανα. Μπορεί να σερβιστεί, είτε μόνο του σαν μεζές είτε με συνοδεία διαφόρων πιάτων. Οι χοχλιοί ή αλλιώς σαλιγκάρια χαρακτηριστικό πιάτο στην Κρήτη. Στιφάδο, γιαχνί ή με τραχανά ότι και αν επιλέξετε σίγουρα θα λατρέψετε αυτό το ξεχωριστό έδεσμα της Κρήτης. Εξαιρετικός μεζές που συνοδεύει την τσικουδιά ή τη ρακή σας. Η σφακιανή πίτα, δεν πρέπει, επίσης, να λείπει από το τραπέζι σας. Η πίτα αυτή ξεκίνησε να φτιάχνεται στα Σφακιά και πρόκειται για μια λεπτή πιτούλα με γέμιση ξινομυζήθρα ή ανθότυρο που φτιάχνεται με πολύ απλά υλικά, όπως αλεύρι, ελαιόλαδο και ρακή! Εξαιρετικός συνοδευτικός μεζές για την ρακή σας ή ακόμα και γλύκισμα στο τέλος, αφού σερβίρεται με μέλι και καρύδια.