Επιστροφή στη φύση – Βουνό Αβάλα.


Loading...

Το Βελιγράδι, γνωστό και ως Λευκή Πόλη όπως μεταφράζεται άλλωστε και το όνομα του, μόνο μονόχρωμο δεν το λες! Είναι μια πόλη γεμάτη χρώματα, φύση, διάθεση, ρυθμό και το ‘’αποκορύφωμα’’ της; Το όρος Άβαλα, που μπορεί να είναι μόλις 511 μέτρα σε ύψος αλλά κερδίζει από τους θρύλους και τα μυστήρια που το περικλείουν . Από εδώ λέγεται πως πέρασαν οι Αργοναύτες στο ταξίδι τους για το χρυσόμαλλο δέρας. Κατά τη διάρκεια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας το Άβαλα έγινε μεγάλης σημασίας ορυχείο και προμήθευε στην αυτοκρατορία ασήμι, σίδερο και υδράργυρο. Εδώ επίσης δέσποζε κάποτε και η μεσαιωνική πόλη Žrnov stood, όπου αναφέρεται στα σέρβικα ποιήματα. Σήμερα αποτελεί πολύ δημοφιλές θέρετρο για μικρούς και μεγάλους ειδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ένας ιδανικός προορισμός για περπάτημα, πικνίκ, και εξερεύνηση.

Ο ψηλότερος πύργος των Βαλκανίων.

Στην ανάβαση σου προς τη κορυφή του όρους θα σε υποδεχτεί ο εντυπωσιακός Πύργος της Άβαλα. Αυτός ο πύργος τηλεοράσεως, που σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες Ουλίεζε Βούγκούνοβιτς και Σλόμπονταν Γιάνιτς, χτίστηκε για πρώτη φορά το 1965. Δυστυχώς το 1999 καταστράφηκε από τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ αλλά αποκαταστάθηκε τον Απρίλιο του 2010 κατά ένα μέτρο ψηλότερος. Σήμερα δεσπόζει στα 204 μέτρα ύψος, όπου αυτομάτως τον καθιστά τον υψηλότερο στα Βαλκάνια! Στη κορυφή του βρίσκεται καφετέρια από όπου μπορείς να απολαύσεις την εκπληκτική θέα καθημερινά εκτός από τις Δευτέρες.

Μνημείο του άγνωστου στρατιώτη.

Λίγο παραπέρα το 1922 χτίστηκε το μνημείο του άγνωστου στρατιώτη στο σημείο που είχε βρεθεί μεγάλος αριθμός τάφων στρατιωτών θυμάτων του Α΄ παγκοσμίου πολέμου. Θα θαυμάσεις ένα μνημειώδες κατασκεύασμα με οχτώ καρυάτιδες στην είσοδο του ντυμένες με την παραδοσιακή τους στολή, εκφράζοντας την ενότητα όλων των εθνών στο πρώην Βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας. Στο σημείο που πλέον βρίσκεται αυτό το αριστούργημα του γλύπτη Ivan Meštrović, κάποτε δέσποζε η θρυλική πόλη Žrnov stood. Τα τελευταία ίχνη της καταστράφηκαν ολοσχερώς το 1934 από δυναμίτες μέσα σε δύο μέρες με διαταγή του βασιλιά Aleksandar I Karadjordjević για να αδειάσει ο χώρος και να υποδεχτεί ένα μνημείο τεράστιας σημασίας για τη Γιουγκοσλαβία.