Γαστρονομικοί θησαυροί στη Κάρπαθο.


Loading...

Η ατίθαση Κάρπαθος είναι το δεύτερο σε έκταση νησί των Δωδεκανήσων και ίσως το πιο αυθεντικό στην Ελλάδα! Πανέμορφο, με αμιγώς παραδοσιακό χαρακτήρα παρόλο που τα τελευταία χρόνια ο τουρισμός έχει αυξηθεί είναι γεμάτο εκπλήξεις. Και ο καλύτερος τρόπος να γνωρίσεις ένα τόπο δεν είναι άλλος από τις γεύσεις που έχει να προσφέρει. Ετοιμάσου λοιπόν για ένα γαστρονομικό ταξίδι στο νησί που τρία πελάγη το σμίλεψαν.

Όταν η φύση βάζει το χεράκι της.

Η κουζίνα της Καρπάθου βασίζεται κυρίως στα γεωργικά προϊόντα του νησιού. Η θάλασσα του Αιγαίου και η ηλιοφάνεια καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, δίνουν ξεχωριστή ποιότητα στα γεωργικά προϊόντα του νησιού, τα οποία καλλιεργούνται κατά βάση βιολογικά . Η ποιότητα της πρώτης ύλης χαρίζει μια μοναδική γεύση στα παραδοσιακά εδέσματα που εκφράζουν την πλούσια και ποικίλη κουζίνα του νησιού. Το νησί διαθέτει μεγάλη ποικιλία και προσφορά σε θαλασσινά που προέρχονται από τα καταγάλανα νερά της, ελευθέρας βοσκής κοτόπουλα και κρέας, άγρια ​​χόρτα, εξαιρετικό θαλασσινό αλάτι, αρωματικά βότανα, νόστιμο ψωμί, και νοστιμότατα φρούτα και τα λαχανικά, φυσικά. Τα πιο γνωστά προϊόντα της Καρπάθου είναι μέλι και το πρώτης ποιότητας ελαιόλαδο που καλλιεργούνται κυρίως στο χωριό της Ολύμπου.

Τι πρέπει να δοκιμάσεις στο νησί.

Το νησί έχει πολλές παραδοσιακές συνταγές να μοιραστεί μαζί σου. Για να είσαι προετοιμασμένος όταν έρθει η στιγμή να παραγγείλεις σε ένα από τα όμορφα ταβερνάκια του νησιού εδώ θα βρεις τα πιο διάσημα και νόστιμα πιάτα που θα σε κάνουν να γλείφεις τα δάχτυλα σου.

  • Μακαρούνες. Η σπεσιαλιτέ της καρπάθικης γαστρονομίας είναι ομολογουμένως οι μακαρούνες, ένα είδος ζυμαρικού σαν ταλιατέλες. Το αρχικό ζυμαρένιο κορδόνι, κόβεται σε τμήματα μήκους τριών εκατοστών, τα οποία πιέζονται καλά στο κέντρο τους με τα δάχτυλα, ώστε να αποκτήσουν ένα βαθούλωμα. Αφού ξεραθούν λίγο βράζονται, καίγονται με βούτυρο και σερβίρονται με «τσικωμένο» (καβουρντισμένο κρεμμύδι) ή την περίφημη σιτάκα, (γαλακτοκομικό προϊόν που μοιάζει με γιαούρτι).
 
  • Ψάρια. Από τη νησιωτική κουζίνα δεν γίνεται φυσικά να λείπουν τα ψάρια και τα θαλασσινά. Και στη Κάρπαθο υπάρχουν άφθονο. Το αγριάι, είναι ένα είδος καλαμαριού σαν το θράψαλο, καβούρια, αχινιοί, πατελίδες (πεταλίδες), ενώ το ψάρι μένουλα που μοιάζει με τη σαρδέλα γίνεται παστό.Τη γαστρονομική ταυτότητα της Καρπάθου στηρίζει και το ψάρι σκάρος, το οποίο υπάρχει άφθονο μόνο στο Καρπάθιο πέλαγος. Αξίζει να το δοκιμάσετε γιαχνί ή ψητό με μπόλικο λαδολέμονο.
 
  • Ψωμιά. Σπάνια σε ένα νησί του μεγέθους της Καρπάθου μπορεί κανείς να συναντήσει τόσο μεγάλη ποικιλία από ψωμιά, όλων των ειδών και των γεύσεων: πικάντικα, κρεμμυδόψωμα, τραγανά παξιμαδοκούλουρα με μαστίχα, κύμινο και λευκό σουσάμι. Απαραίτητο συμπλήρωμα των Χριστουγέννων είναι τα Χριστόψωμα, ζυμωτά ψωμιά, τα οποία περιέχουν κανέλα, μαστίχα, γαρύφαλλα και είναι πασπαλισμένα με σουσάμι. Μπακλαβάς . Για επιδόρπιο πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις καρπάθικο μπακλαβά που θυμίζει περισσότερο κρητικές δίπλες και πασπαλίζεται με καρυδόψυχα.
  • Πίτες. Φυσικά δε γίνεται να φύγεις από το νησί χωρίς να δοκιμάσεις κάποιες από τις φημισμένες πίτες. Οι τούρτες είναι πίτες με φύλο που μοιάζει με κουρού. Γεμίζεται με μυτζήθρα και πασπαλίζεται με σουσάμι. Οι κοπέλες είναι λαχανόπιτες που ανάλογα με την εποχή η γέμιση τους διαφέρει. Το χειμώνα συνηθίζεται το σπανάκι και το πράσο ενώ το καλοκαιράκι τα βλίτα και τα κολοκυθάκια. Επίσης η γρα είναι χορτόπιτα με αρκετά χοντρό φύλο που ψήνεται σε τσίγκινο ταψάκι στον ξυλόφουρνο.Καλή όρεξη!