Η νούμερο ένα στάση για φαγητό στη Βουδαπέστη.


Loading...

Nagycsarnok!

Όταν πρόκειται για φαγητό στη Βουδαπέστη όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη κλειστή Κεντρική Αγορά της πόλης. Είτε θέλεις να γευθείς τοπική κουζίνα είτε να πάρεις κάτι για το σπίτι είναι η ιδανική πρόταση. Ντόπιοι και τουρίστες την επιλέγουν καθημερινά για τη βόλτα τους ή τις αγορές τους καθώς είναι άκρως προσεγμένη, καθαρή και όμορφη. Μια επίσκεψη εδώ και θα πάρεις μια δυνατή γεύση αυθεντικής Ουγγαρίας.

Όταν όλα άρχισαν.

Στα τέλη του 19ου αιώνα όταν η Βουδαπέστη έγινε μία μετά την ενοποίηση της Βούδας, της Πέστης και της Όμπουντας, οι χαοτικές υπαίθριες αγορές δεν ήταν πλέον σε θέση να παρέχουν φρέσκα προϊόντα στον αυξανόμενο πληθυσμό τη πόλης. Για αυτό και οι ηγέτες της πόλης αποφάσισαν να χτίσουν κλειστές αγορές όμοιες με αυτές του Παρισιού και άλλων Δυτικών χωρών. Το 1897 τελικά άνοιξε η αγορά μαζί με άλλες τέσσερις αγορές της πόλης που είχαν χτιστεί το ίδιο διάστημα και ομολογουμένως ήταν η πιο ωραία. Εκτός από την όμορφη αρχιτεκτονική που μπορείς να διακρίνεις μέχρι και σήμερα από τη πρόσοψη του κτηρίου, εκείνο τον καιρό ήταν και από τις πιο μοντέρνες κλειστές αγορές.

1000 και 1 αρώματα.

Με το που μπεις στην αγορά θα σε κατακλύσουν χιλιάδες μυρωδιές. Μπαχαρικά, κρέατα και σαλάμια, εξωτικά φρούτα και φρέσκα λαχανικά ακόμα και χειροποίητο μέλι θα τα βρεις στο ισόγειο της αγοράς που είναι και το πιο πολυσύχναστο και θορυβώδης από τα τρία επίπεδα. Από τις κυλιόμενες σκάλες θα κατέβεις στο υπόγειο όπου σε περιμένει ένας καινούριος κόσμος. Εδώ υπάρχουν ιχθυοπωλεία, παιχνίδια και πίκλες. Πολλές πίκλες στις οποίες έχουν αδυναμία οι Ούγγροι και επιβάλλεται να δοκιμάσεις. Στον ίδιο όροφο από το 2015 δημιουργήθηκε και ο δρόμος Hungarikum που επιδεικνύει τα πιο δημοφιλείς ουγγρικά προϊόντα, φαγητά, ακόμα και επιστημονικές ανακαλύψεις! Ανάμεσα σε σαλάμια και μέλι μπορείς να βρεις ένα κύβο του Rubik ή συκώτι από χήνα. Το πιο ιδιαίτερο έκθεμα όμως είναι το Gömböc, το πιο περίεργο γεωμετρικό σχήμα που υπάρχει και μπορείς να το δεις από κοντά μόνο στην Ουγγαρία. Στο τέλος του δρόμου θα συναντήσεις ένα τρισδιάστατο χάρτη που θα σε ενημερώσει για ότι χρειάζεται να ξέρεις γύρω από τα ουγγρικά κρασιά. Ο τελευταίος όροφο της αγοράς προσελκύει τους περισσότερους τουρίστες λόγω της δημοτικότητας του φαγητού και της επιτυχίας των παραδοσιακών ρούχων που μπορεί να αγοράσει κανείς. Όλοι όμως έρχονται για να δοκιμάσουν νόστιμη αυθεντική κουζίνα στο Fakanál. Το εστιατόριο είναι ανοιχτό από το πρωί και προσφέρει πρωινό μέχρι το κλείσιμο της αγοράς. Οι σούπες είναι εξαιρετικές ( δοκίμασε goulash ένα από τα εθνικά τους πιάτα) όπως και τα κυρίως πιάτα (πεντανόστιμο χοιρινό στιφάδο). Για τους πιο μερακλίδες προτείνω το Kolbice, λουκάνικα στη σχάρα σερβιρισμένα με διάφορες σάλτσες. Στον ίδιο όροφο βέβαια θα βρεις και άλλα μαγαζιά-καντίνες για γρήγορες λιχουδιές στο χέρι.

Επιπλέον πληροφορίες.

  • Η αγορά βρίσκεται στο γραφικό φράγμα του Δούναβη δίπλα στη Γέφυρα Ελευθερίας στη πλατεία Fővám.
  • Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα 06.00π.μμ- 17.00μ.μ., Τρίτη-Παρασκευή 06.00π.μμ- 18.00μ.μ., Σάββατο 06.00π.μμ- 15.00μ.μ. Κυριακή είναι κλειστά.
  • Οι πολύ πρωινές ώρες μαζεύουν το περισσότερο κόσμο.