Η Ζάκυνθος και η Καρέτα-καρέτα.


Loading...

Γύρω από τη πανέμορφη Ζάκυνθο βρίσκεται το πρώτο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο της Ελλάδας. Το ‘’Λουλούδι της Ανατολής’’ επιλέγουν εκτός από τους αμέτρητους τουρίστες και οι σπάνιες θαλάσσιες χελώνες Καρέτα-Καρέτα. Από την άνοιξη ξεκινούν από τον κόλπο της Λιβύης και τη Β. Αδριατική, για να φτάσουν εδώ όχι για διακοπές, αλλά για να αφήσουν τα αυγά τους στις παραλίες Γέρακα, Καλαμάκι, Δάφνη, Μαραθονήσι και κυρίως στα Σεκάνια, ανατολικά του Λαγανά. Αν σταθείς τυχερός και τις συναντήσεις θαύμασε σιωπηλά τις σταρ του νησιού.

Η καρέτα-καρέτα υπό εξαφάνιση.

H θαλάσσια χελώνα καρέτα (caretta caretta) εμφανίστηκε στη γη πριν από δεκάδες εκατομμύρια χρόνια και αποτελεί μια από τις πιο επιτυχημένες μορφές ζωής στην ιστορία του πλανήτη μας. Είναι το μόνο είδος θαλάσσιας χελώνας που αναπαράγεται στην Ελλάδα, όπου βρίσκονται οι πιο σημαντικοί βιότοποι της στη Μεσόγειο. Ένας από αυτούς είναι και το νησί της Ζακύνθου στο Ιόνιο όπου βρίσκεται και το πρώτο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, η υποβάθμιση και η καταστροφή του βιότοπου εξαιτίας ανθρωπογενών δραστηριοτήτων, έχουν οδηγήσει σε δραστική μείωση των πληθυσμών της. Για πρώτη φορά εδώ και εκατομμύρια χρόνια, η καρέτα απειλείται με εξαφάνιση. Oι θηλυκές Caretta caretta επιστρέφουν κάθε δύο χρόνια στον τόπο όπου γεννήθηκαν οι ίδιες, για να αφήσουν τα αβγά τους σε αμμώδεις παραλίες με ήπιες κλίσεις και χωρίς εμπόδια. Γεννάνε τους καλοκαιρινούς μήνες βγαίνοντας δύο ως τέσσερις φορές στην παραλία αργά το βράδυ. H εκκόλαψη διαρκεί δύο μήνες. Oι νεοσσοί  μόλις εκκολαφθούν, ανεβαίνουν όλοι μαζί στην επιφάνεια της άμμου και τρέχουν αμέσως προς την θάλασσα. Αυτό το πρώτο ταξίδι είναι το σημαντικότερο της ζωής τους, γιατί βοηθά τα χελωνάκια να προσανατολιστούν και να μπορέσουν να ξαναγυρίσουν στον ίδιο τόπο μερικές δεκαετίες αργότερα. Δυστυχώς η υποβάθμιση και η καταστροφή των βιότοπων, όπου αναπαράγεται η καρέτα, θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την επιβίωση του είδους. Για αυτό και οι παραλίες της Ζακύνθου όπου επιλέγουν οι χελώνες είναι μεγάλης σημασίας και δεν αποτελούν απλά ένα αξιοθέατο αλλά μια ελπίδα ζωής. Στις παρακάτω παραλίες απαγορεύονται τα θαλάσσια αθλήματα, συνήθως δεν είναι οργανωμένες ειδικά στα σημεία όπου εμφανίζονται οι χελώνες και η είσοδος μισή ώρα πριν την δύση του ηλίου μέχρι μισή ώρα μετά την ανατολή απαγορεύεται η περιορίζεται.

Παραλία Γέρακας.

Ο Γέρακας είναι η πιο νότια παραλία του νησιού και σίγουρα μια από τις ωραιότερες. Ένας υπέροχος κολπίσκος την φιλοξενεί, με απέραντη αμμουδιά που σου δίνει την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε παραλία της Αφρικής. Η άμμος της είναι λεπτή και χρυσαφένια ενώ τα νερά της είναι ζεστά, ρηχά και καταγάλανα. Το ακρωτήριο είναι πολύ γνωστό μιας και αποτελείται όλο από άργιλο και στο παρελθόν οι τουρίστες πήγαιναν εκεί για να κάνουν ένα αναζωογονητικό μπάνιο στον άργιλο. Σήμερα, το τελευταίο κομμάτι της παραλίας είναι κλειστό μιας και τόσοι πολλοί τουρίστες παίρνανε κομμάτια αργίλου με αποτέλεσμα η κορυφογραμμή να γίνει επικίνδυνη για κατολισθήσεις.

Παραλία Λαγανάς.

Η παραλία του Λαγανά είναι η πιο πολυσύχναστη, κοσμοπολίτικη και ανεπτυγμένη τουριστικά περιοχή της Ζακύνθου. Είναι μια απέραντη παραλία μήκους 9 χλμ. και αποτελείται από άμμο και ζεστά, ρηχά και καταγάλανα νερά. Για αυτό άλλωστε την επέλεξαν και οι μικρές χελώνες που βγαίνουν στην ανατολική άκρη της παραλίας μακριά από τη πολυκοσμία. Σε όλη την υπόλοιπη παραλία υπάρχουν άφθονες ομπρέλες και ξαπλώστρες για ενοικίαση και πολλές θέσεις πάρκινγκ δίπλα στην παραλία αφού οι δίοδοι προς αυτήν είναι πάρα πολλοί. Απαγορεύεται επίσης η παραμονή επισκεπτών μετά τη δύση του ήλιου. Μπορείς όμως, κατά τη διάρκεια της μέρας, με τα βαρκάκια που έχουν γυάλινο πάτωμα να χαζέψεις τις χελώνες στη θάλασσα όσο κολυμπούν.

Παραλία Καλαμάκι.

Η παραλία Καλαμάκι  είναι συνέχεια της παραλίας του Λαγανά. Φαρδιά και με αμμουδιά, είναι άλλο ένα από τα σημεία που διάλεξαν οι χελώνες Caretta- Caretta για να γενούν τα αυγά τους. Μάλιστα σχεδόν όλοι οι δρόμοι στο Καλαμάκι οδηγούν σε κάποιο κομμάτι της , οπότε η πρόσβαση εκεί είναι αρκετά εύκολη. Υπάρχουν παραθαλάσσια εστιατόρια σε ένα μεγάλο κομμάτι της, αν και η λειτουργία τους περιορίζεται έως την δύση του ηλίου.  

Παραλία Μαραθονήσι.

Απέναντι από την ακτή της Λίμνης του Κεριού, δεσπόζει το Μαραθονήσι, (η νησί του Μαραθία), που στολίζει επιβλητικά τον κόλπο του Λαγανά και το σχήμα του θυμίζει χελώνα. Το ερημικό νησί είναι επισκέψιμο με ιδιωτικό σκάφος ή λαμβάνοντας μέρος σε οργανωμένες εκδρομές με καΐκι Το νησί προσφέρει την δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε δύο υπέροχες παραλίες. Η μία με βότσαλα, από την οποία μπορείς να φτάσεις κολυμπώντας σε μια πελώρια σπηλιά. Η άλλη ξανθιά και αμμώδης , απλώνεται σαν γλώσσα μέσα στη θάλασσα και εδώ φτιάχνουν τις φωλιές τους οι χελώνες Caretta-Caretta. Φύλακες του Εθνικού θαλάσσιου πάρκου, μένουν μονίμως εδώ και προστατεύουν το νησί, την χελώνα και τα αυγά της.

Παραλία Δάφνη

Η παραλία της Δάφνης ανήκει στην κοινότητα του Βασιλικού και βρίσκεται νοτιοανατολικά από την πόλη της Ζακύνθου. Πρόκειται για μια παραδεισένια, μεγάλη αμμουδιά με υπέροχη θέα στον κόλπο του Λαγανά. Απέναντι της βρίσκεται το μικρό ακατοίκητο νησάκι, το Πελούζο. Τα νερά της είναι ρηχά, ήρεμα και καταγάλανα. Υπάρχουν ακόμα ξαπλώστρες και ομπρέλες διαθέσιμες προς ενοικίαση. Αποτελεί μια από τις παραλίες που οι χελώνες Caretta - Careta γενούν τα αυγά τους επομένως ανήκει στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο οπότε  τα μέτρα προστασίας είναι ιδιαίτερα αυστηρά.