Η Ζάκυνθος και οι Στροφάδες.


Loading...

Δίπλα στο άνθος της ανατολής, τη μεγαλόπρεπη Ζάκυνθο βρίσκονται δύο μικρά μοναχικά νησάκια. Οι Στροφάδες ή αλλιώς Στροφάδια αποτελούνται από δύο βραχώδεις νήσους την Άρπυια και τη Σταμφάνη. Οι Στροφάδες έγιναν γνωστές για την ομορφιά τους, την πλούσια βλάστηση και επειδή είναι πέρασμα για πάνω από χίλια είδη αποδημητικών πουλιών γεγονός που καθιστούν το νησιωτικό αυτό σύμπλεγμα μέρος του Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου. Αν έχεις ποτέ τη χαρά να βρεθείς στη Ζάκυνθο, αφιέρωσε μια μέρα για να επισκεφτείς αυτούς τους κρυμμένους θησαυρούς.

Μάθημα ιστορίας.

Κατά την ελληνική μυθολογία οι Άρπυιες (μισές γυναίκες, μισές αρπακτικά πουλιά) κρυβόντουσαν στις Στροφάδες από τους Βορεάδες ανέμους, τον Ζήτη και Κάλαϊ, οι οποίοι ψάχνοντάς τες, δεν κατάφεραν να τις εντοπίσουν και «έστριψαν» πάνω από τα νησιά, κατευθυνόμενοι βόρεια. Εξ ου και το η ονομασία του νησιωτικού συμπλέγματος αλλά και του ενός από τα δύο νησιά. Στο νησί Σταμφάνη ξεχωρίζει και το Καστρομονάστηρο που χτίστηκε το 1241 και έχει υποστεί αρκετές καταστροφές μέχρι σήμερα. Το μοναστήρι είναι αφιερωμένο στον Χριστό και την Παναγία και είναι εξίσου γνωστό σαν Μοναστήρι της Παναγίας της Παντοχάρας. Χτίστηκε μετά από εντολή της πριγκίπισσας του Βυζαντίου Ειρήνη, κόρη του αυτοκράτορα Θεόδωρου Α’, ενώ αργότερα εδώ πέρασε ένα μέρος της μοναστικής του ζωής ο Άγιος Διονύσιος, προστάτης Άγιος της Ζακύνθου. Στο μοναστήρι πλέον βρίσκεται ο κενός τάφος του Αγίου αφού μετά το 1716 όταν στο νησί επιτέθηκαν πειρατές και τα απομεινάρια του Αγίου που βρίσκονταν εκεί βεβηλώθηκαν, αποφασίστηκε να μεταφερθούν στη Ζάκυνθο. Παλιότερα στη Μονή ζούσαν πολλοί καλόγεροι, σήμερα όμως διαμένει μόνο ένας μοναχός για περισσότερο από είκοσι χρόνια.

Άγρια ομορφιά.

Οι Στρομφάδες αποτελούν τμήμα του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου και εκτός από το θαλάσσιο κόσμο, η τεράστια βιοποικιλότητα στη στεριά θα σε καταπλήξει εξίσου. Ειδικά τους ανοιξιάτικους μήνες μεταμορφώνονται σε αυλή του παραδείσου με τη φύση να σε υποδέχεται ανθισμένη. Πιο συγκεκριμένα τα νησιά έχουν σημαντική αξία ως σταθμός και πέρασμα για τα μεταναστευτικά πουλιά την άνοιξη και ιδιαίτερα τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο. Είναι η πρώτη στεριά που συναντούν την εποχή της μετανάστευσή τους ανατολικά της Πελοποννήσου από την κεντρική και βόρεια Αφρική και αποτελεί χώρο ωοτοκίας για παραπάνω από 1200 είδη αποδημητικών πουλιών. Ένα χαρακτηριστικό είδος που μεταναστεύει πάνω από τις Στροφάδες είναι το τρυγόνι Streptopelia turtur. Τα τρυγόνια περνάνε μαζικά πάνω από το νησί από τις 15 έως 30 Απριλίου . Το κυνήγι τους αναγκάζει να φύγουν από το νησί κι έτσι χάνουν την ευκαιρία να ξεκουραστούν. Το κυνήγι έχει απαγορευτεί στις Στροφάδες και δυστυχώς ακόμα καταβάλλονται προσπάθειες να επιβληθεί η απαγόρευση αυτή. Ακόμα ένα σημαντικό θαλασσοπούλι φωλιάζει εκεί, ο Αρτέμης και έχει υπολογιστεί ότι στη Σταμφάνη μόνο φωλιάζουν 60-80 ζευγάρια κάθε χρόνο. Τέλος, στη θαλάσσια περιοχή συχνάζει και η διάσημη χελώνα Monachous-monachous και το ρινοδέλφινο.

Πρόσβαση.

Οι Στροφάδες βρίσκονται σε απόσταση 27 ναυτικά μίλια νότια από το ακρωτήρι Γέρακα της Ζακύνθου. Μπορεί κανείς να φτάσει μόνο μέσω θαλάσσης με ιδιωτικό σκάφος ή εκδρομικό πλοίο. Τα δρομολόγια διαφέρουν κάθε χρόνο.