Κέρκυρα: Παραδίδει μαθήματα γαστρονομίας.


Loading...

Η κερκυραϊκή κουζίνα είναι τόσο διαφορετική  από όλες τις υπόλοιπες ελληνικές συνταγές και ταυτόχρονα τόσο νόστιμη! Το λαμπερό νησί του Ιονίου δε γνώρισε ποτέ τουρκική κατοχή ώστε να επηρεαστεί από ανατολίτικες γεύσεις, αντιθέτως οι Βενετοί έχουν αφήσει ένα τεράστιο στίγμα στον τρόπο μαγειρέματος αλλά και στα ονόματα των φαγητών. Ετοιμάσου λοιπόν για ένα μοναδικό γαστρονομικό ταξίδι!

Γαστρονομικός πολιτισμός.

Οι συνταγές του νησιού έχουν καθαρά μεσογειακό χαρακτήρα. Ως κοινή βάση έχουν το λάδι, το πιπέρι, τα όσπρια, τα ζυμαρικά και τα λαχανικά. Παρόλα αυτά δεν έχoυν  σχέση με την κουζίνα της υπόλοιπης Ελλάδας όχι μόνο λόγω των κλιματολογικών συνθηκών αλλά και των βενετσιάνικων παλιών συνταγών, αφού η Κέρκυρα αποτέλεσε για 411 ολόκληρα χρόνια βενετσιάνικο λιμάνι.

Η αστική κουζίνα (η κουζίνα της χώρας όπως συνηθίζεται να λέγεται), ήταν καθαρά βενετσιάνικη. Η κουζίνα της υπαίθρου, πιο φτωχή, βασιζόταν στα γεωργικά προϊόντα που καλλιεργούνταν παράλληλα με την επιβεβλημένη από τους Ενετούς καλλιέργεια της ελιάς στο νησί.

Σήμερα μετά από τόσους αιώνες τα ονόματα των φαγητών δεν άλλαξαν σχεδόν καθόλου ενώ η νοστιμιά των εδεσμάτων παραμένει ασυναγώνιστη.

Παραδοσιακές συνταγές.

Από θαλασσινά, μακαρονάδες ακόμα και γλυκά η Κέρκυρα διαθέτει μεγάλη ποικιλία. Επειδή όμως και να ήθελες δε γίνεται να περάσεις όλη τη μέρα σου δοκιμάζοντας, αυτά είναι τα πιο γνωστά πιάτα του νησιού που επιβάλλεται να δοκιμάσεις.

Παστιτσάδα. Μία από τις πλέον εμβληματικές συνταγές της Κέρκυρας μαγειρέματος κόκορα ή μοσχαριού, συνηθιζόταν να μαγειρεύεται σε γιορτές  και επίσημα γεύματα. Αφού τσιγαρισθεί το κρέας μαζί με τα μπαχάρια, κρεμμύδια και τα σκόρδα και σβηστεί με κόκκινο κρασί μαγειρεύεται με κανέλα, δάφνη, μοσχοκάρυδο, φρεσκοκομμένη ντομάτα, πολτό ντομάτας και ζάχαρη, ενώ τέλος ρίχνονται και τα χοντρά χωριάτικα μακαρόνια. Σερβίρεται με κεφαλοτύρι τριμμένο.

Σοφρίτο. Πρόκειται για το δεύτερο  φαγητό κατατεθέν της Κέρκυρας. Παρασκευάζεται από λεπτές φέτες μοσχαρίσιου κρέατος, που αφού αλευρωθούν και μείνουν λίγο στο τηγάνι, μαγειρεύονται με άσπρη σάλτσα από ψιλοκομμένο σκόρδο, μαϊντανό, άσπρο πιπέρι, άσπρο κρασί, αλάτι και ξύδι. Σερβίρεται με φάβα ή πουρέ πατάτας.

Μπουρδέτο. Όσο αφορά τα θαλασσινά το μπουρδέτο είναι από τα πιο αγαπημένα πιάτα. Βραστός σκορπιός ή γαλέος ή μπακαλιάρος παστός ξαλμυρισμένος καλά, με κόκκινη καυτερή σάλτσα (πολύ κοκκινοπίπερο και καυτερή πιπεριά ολόκληρη), που στο τέλος σβήνεται με χυμό φρέσκου λεμονιού.

Στουφάδο. Εξαιρετικό πιάτο, μαγειρεμένο σε κατσαρόλα. Πρόκειται για κομμάτια μοσχαρίσιου κρέατος, που προηγουμένως έχουν μαριναριστεί όλη νύχτα σε κρασί, κρεμμύδι, ψιλοκομμένο σκόρδο, καρότο, σέλινο, δενδρολίβανο, φασκόμηλο, θυμάρι, μαντζουράνα, δάφνη και αλατοπίπερο. Τσιγαρίζεται με λάδι και ψιλοκομμένη παντσέτα και μετά βράζεται στη "stua" με όλη την μαρινάτα, προσθέτοντας λίγη ζάχαρη. Τρώγεται με πολέντα για να μην μείνει ίχνος σάλτσας στο τέλος.

Στακοφύσι. Γνωστό από την εποχή των Βενετσιάνων νωρίς τον μεσαίωνα, μόνο το όνομα είναι δανεισμένο από την Αγγλική γλώσσα. Πρόκειται για "ξερό" (αποθηκευμένο και ξεραμένο) μπακαλιάρο, που για να φαγωθεί τον αφήνουν σε θαλασσινό νερό. Σοταρισμένα κομμάτια μπακαλιάρου με κρεμμύδι και κοκκινοπίπερο, μαγειρεύονται στην κατσαρόλα με σάλτσα ντομάτα, πράσα και λίγη ζάχαρη. Ήταν η εκδοχή του μπουρδέτου για τους πλούσιους.

Μάντολες. Δε γίνεται να φύγεις από τη Κέρκυρα και να μη πάρεις μάντολες. Τα καβουρδισμένα και καραμελωμένα αμύγδαλα τα οποία αναφέρω, θ ατα βρεις σε όλα τα ζαχαροπλαστεία της πόλης.

Μαντολάτο. Μη μπερδευτείς με τις μάντολες. Το μαντολάτο είναι παραδοσιακό γλύκισμα φτιαγμένο από ταχίνι, ασπράδι αυγού, μέλι, και ολόκληρα αμύγδαλα.

...Καλή Όρεξη!