Κωνσταντινούπολη: Τα αξιοθέατα που μας έκοψαν την ανάσα!


Loading...

Η Κωνσταντινούπολη είναι ορόσημο δύο διαφορετικών πολιτισμών και θρησκειών. Με μια επίσκεψη στην Πόλη και μερικές ώρες περιήγησης και ξενάγησης σε αυτήν, γίνονται ορατά τα στοιχεία τόσο από τα χριστιανικά βυζαντινά χρόνια όσο και των μουσουλμανικών ρυθμών της τρέχουσας εποχής. Το πιο ξακουστό αξιοθέατο παγκοσμίως είναι η εκκλησία της Αγίας Σοφίας, η οποία ήταν στην κορυφή της λίστας με τις επισκέψεις που είχαμε προγραμματίσει. Εξίσου αξιοθαύμαστοι προορισμοί που δε θα μπορούσαμε να παραλείψουμε να επισκεφθούμε, ήταν το Μπλε Τζαμί (ή Σουλτάν Αχμέτ Τζαμί), το Διαμέρισμα Σουλταναχμέτ, ο πορθμός το Βοσπόρου και το πολυτελές Ανάκτορο Ντολμά Μπαχτσέ. Όλα τους είχαν κάτι να αναδείξουν και πολλές ιστορίες για να μας πουν...παρακάτω η εμπειρία μας...

Εκκλησία Αγίας Σοφίας

Η ιστορία ξεκίνησε το 537 και κατά τη μεγαλύτερη περίοδό της λειτουργούσε ως χριστιανικός ορθόδοξος ναός, στοιχεία του οποίου είναι διακριτά μέχρι και σήμερα. Εκεί είχαμε τη δυνατότητα με τη βοήθεια των ξεναγών να μάθουμε λεπτομερώς την ιστορία του ναού και όλα όσα βλέπαμε. Το πιο εκπληκτικό τμήμα για όποιον σταθεί μέσα στο ναό, είναι ο τρούλος ο οποίος μας έδωσε την εντύπωση ότι αιωρείται, πράγμα που οφείλεται στα παράθυρα που βρίσκονται πλευρικά στη βάση του. Συνιστώ να διαβάσετε μερικά πράγματα για την Αγία Σοφία πριν την επισκεφθείτε, ούτως ώστε να κατανοήσετε περισσότερα πράγματα κατά την ώρα της ξενάγησης.

Μπλε Τζαμί (Σουλτάν Αχμέτ Τζαμί)

Απέναντι από την Αγία Σοφία το βλέμμα μας έπεσε αμέσως στο περίφημο Μπλε Τζαμί, ίδρυμα του Σουλτάν Αχμέτ (1609-1616). Χωρίς να χάσουμε χρόνο σπεύσαμε προς τα εκεί. Όσο πλησιάζαμε οι πολυτελείς αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες ήταν όλο και πιο ορατές. Είναι το μοναδικό τζαμί στην Τουρκία που φέρει 6 μιναρέδες. Μπαίνοντας στο εσωτερικό εκπλαγήκαμε από την καλλιτεχνία που έφεραν τα χειροποίητα κεραμικά πλακάκια, τα οποία φωτίζονταν από το πλούσιο φυσικό φως που διαπερνούσε τα βιτρό των παραθύρων. Τα χρώματα και η ανατολίτικη πολυτέλεια προκαλούν έναν πρωτόγνωρο, έντονο θαυμασμό.

Κρουαζιέρα στο Βόσπορο

Την επόμενη μέρα κάποιοι ντόπιοι μας πρότειναν να πάμε για κρουαζιέρα στο Βόσπορο. Κατεβήκαμε στο λιμάνι και είχαμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε πολλά καραβάκια που κάνουν βόλτα στα νερά του πορθμού. Οι καπετάνιοι ήταν ευγενέστατοι και πρόσχαροι, κάποιοι μάλιστα γνώριζαν να μιλούν και λίγα Ελληνικά. Ήταν πραγματικά καλή ιδέα η βόλτα στο Βόσπορο, αφού το τοπίο που είδαμε δεν περιγράφεται με λόγια. Πετύχαμε μια ηλιόλουστη μέρα με ελαφρύ αεράκι, ιδανικό για να καθαρίσει ο ουρανός και να βλέπει καθαρά το μάτι τις όμορφες ακτές της Τουρκίας.

Ανάκτορο Ντολμά Μπαχτσέ

Αποτελούσε κατοικία σουλτάνων, γι αυτό και το εσωτερικό του είναι διακοσμημένο με υπερπολυτελείς λεπτομέρειες και αρχιτεκτονική που θα σας συναρπάσει! Μόλις μπήκαμε μέσα αντικρίσαμε έναν από τους μεγαλύτερους και πιο εκθαμβωτικούς πολυελαίους του κόσμου, βάρους 4,5 τόνων! Εξίσου όμορφοι ήταν και οι πολύχρωμοι κήποι του ανακτόρου που δημιουργούν μια ευχάριστη ατμόσφαιρα και ενδείκνυνται για όμορφες φωτογραφίες με τους αγαπημένους σας...έτσι κάναμε και εμείς!