Κως: Γαστρονομικοί θησαυροί.


Loading...

Η Κως, ένα από τα πιο τουριστικά νησιά των Δωδεκανήσων εκτός από αμέτρητες παραλίες και αξιοθέατα έχει και απίστευτες λιχουδιές να σε κεράσει. Παρότι θεωρείται ένα κοσμοπολίτικο νησί, έχει καταφέρει να διατηρήσει αναλλοίωτη την παράδοση στην κουζίνα της, που ακολουθεί πιστά την ελληνική μεσογειακή διατροφή. Ετοιμάσου λοιπόν για ένα απίστευτο ταξίδι γεύσεων.

Όταν η φύση βάζει το χέρι της.

Το εύφορο έδαφος, το ήπιο κλίμα και ο λαμπρός ήλιος στη Κω, δίνουν στο νησί τη δυνατότητα να παράγει πλήθος ξεχωριστών προϊόντων, καθώς και πολύ ιδιαίτερες ποικιλίες κρασιού. Στα εστιατόρια του νησιού θα βρεις μεγάλη ποικιλία πιάτων με κρέας, λαχανικά, τυριά, θαλασσινά αλλά και γλυκά, κυρίως σιροπιαστά με μέλι(περίφημο και «θεραπευτικό»).  Το λάδι, τα χόρτα, το κρασί, το γιαούρτι και τα τυριά, μα περισσότερο απ’ όλα το μέλι, αποτελούν τη βάση της κουζίνας στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Τα αγνά υλικά μαζί με το μεράκι δημιουργούν αξεπέραστες παραδοσιακές συνταγές που θα σε κάνουν να γλείφεις τα δάχτυλα σου.


6+1 παραδοσιακές νοστιμιές.

Μακαρούνα Πλαστή Η μακαρούνα του πασά, όπως είναι επίσης η γνωστή η μακαρούνα πλαστή, ήταν μία από τις φημισμένες συνταγές της Κω, η οποία παρασκευαζόταν από μεγάλη γυναικοπαρέα. Θυμίζει παστίτσιο αλλά η νοστιμιά της το ξεπερνάει σε γεύση. Πλιγούρι με Χοιρινό Είναι ένα από τα πιο φημισμένα πιάτα της κώτικης κουζίνας και μαγειρεύεται κυρίως τις ημέρες των εορτών. Πρόκειται για αλεσμένο σιτάρι που μαγειρεύεται με χοιρινό κρέας. Λαζαράκια Ανήμερα της γιορτής του Λαζάρου, οι γυναίκες στην Κω φτιάχνουν τα τοπικά κουλούρια σε σχήμα ανθρώπου που ονομάζονται λαζαράκια. Η παράδοση μάλιστα επιτάσσει οι αρραβωνιασμένες να πλάθουν μόνο ένα στο μέγεθος μικρού παιδιού για να το στείλουν στο γαμπρό. Βάρβαρα Άλλο ένα γλυκό που συνοδεύεται με γιορτή είναι τα βάρβαρα που οι νοικοκυρές του νησιού φτιάχνουν το χειμώνα, στη γιορτή της Αγ. Βαρβάρας. Έχει μια ιδιαίτερη γλυκιά γεύση από βρασμένο σιτάρι με ταχίνι, ζάχαρη, αμύγδαλα, καρύδια, σταφίδες, ρόδι, κανέλα, ανθόνερο, πορτοκαλόφυλλο και μπαχαρικά. Λαμπρόπιτες Στο ίδιο κλίμα οι λαμπρόπιτες οφείλουν το όνομά τους στο γεγονός ότι η συνταγή τους είθισται να χρησιμοποιείται από τις γυναίκες της Κω για να φτιάξουν τις συγκεκριμένες πίτες κατά τη διάρκεια του Πάσχα. Είναι τυρόπιτες στρογγυλές και μεγάλες σε σχήμα βαθύ πιάτου παραγεμισμένου με 'προσφά', δηλαδή φρέσκια ανάλατη μυζήθρα, ζυμωμένη με άφθονα αυγά και λίγο προζύμι. Ντοματάκι Γλυκό Δε γίνεται να φύγεις από το νησί χωρίς να δοκιμάσεις το πιο διάσημο είναι το παραδοσιακό γλυκό. Η ξεχωριστή ποικιλία μακρόστενης μικρής ντομάτας (κατά τους ντόπιους 'λαϊνάτη', για τους υπόλοιπους γνωστή και ως pomodoro) μετατρέπεται στα χέρια των ντόπιων νοικοκυρών σε ένα εξαιρετικό γλυκό του κουταλιού. Κανελάδα Τη τιμητική της ιδιαίτερα στο ορεινό χωριό της Ζιας έχει η κανελάδα  ένα μοναδικό παραδοσιακό ποτό που πίνεται σαν αναψυκτικό. Αξίζει μια δοκιμή.