Λέσβος: Όταν η φύση κάνει τα μαγικά της.


Loading...

Στη δυτική Λέσβο, εκεί που η λάβα και η ηφαιστειακή στάχτη συναντούν το βαθύ γαλάζιο του Αιγαίου, ο χρόνος και το κύμα φέρνουν σιγά σιγά στο φως απολιθωμένα τμήματα δέντρων που έζησαν 20 εκατομμύρια χρόνια πριν. Τα απολιθωμένα δένδρα συγκροτούν ένα εντυπωσιακό μνημείο φύσης, το «Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου», ένα από τα δύο μεγαλύτερα απολιθωμένα δάση στον κόσμο και φυσικά το νούμερο ένα αξιοθέατο του νησιού. Μία επίσκεψη σε ένα από τα πάρκα του ή στο μουσείο, δεν αξίζει μόνο αλλά επιβάλλεται!

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΑΜ.

Η προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους περιλαμβάνει πεντάγωνο 150.000 στρεμμάτων με κορυφές τα χωριά Σίγρι, Σκάλα Ερεσού, Ερεσός, Άντισσα, Γαβαθάς. H δημιουργία του δάσους οφείλεται στην έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα που εκδηλώθηκε στην ευρύτερη περιοχή του βορειοανατολικού Αιγαίου πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια. Οι ηφαιστειακές εκρήξεις εκείνης της περιόδου προκάλεσαν την έξοδο τεραστίων ποσοτήτων λάβας και στάχτης από το εσωτερικό της γης, με αποτέλεσμα η περιοχή της κεντρικής Λέσβου γύρω από τα ηφαιστειακά κέντρα να σκεπαστεί με πυρακτωμένη λάβα, ενώ οι πιο απομακρυσμένες περιοχές με παχύ στρώμα στάχτης. Σήμερα από την φυσική διάβρωση των ηφαιστειακών πετρωμάτων αποκαλύπτονται τμήματα κορμών, κλαδιά, ρίζες, καρποί και φύλλα δένδρων καθώς και απολιθωμένα οστά ζώων. Εντυπωσιακοί ιστάμενοι και κατακείμενοι κορμοί δένδρων που φτάνουν σε μήκος ως και τα είκοσι μέτρα ενώ η διάμετρος των απολιθωμένων κορμών πλησιάζει τα τρία μέτρα. Οι επιστήμονες που μελέτησαν το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου αναφέρονται με θαυμασμό στη μοναδικότητα, τη σπανιότητα και τη μεγάλη επιστημονική αξία του μνημείου αυτού της φύσης, γιατί αποτελεί ένα ολόκληρο δασικό σύστημα που απολιθώθηκε επί τόπου λόγω της έντονης ηφαιστειακής δραστηριότητας.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟ ΔΑΣΟΣ.

Μέσα στην προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους βρίσκονται οι σημαντικότερες επισκέψιμες θέσεις. Έχεις τη τη δυνατότητα πολλών εναλλακτικών επιλογών, προκειμένου να παρατηρήσεις τις συγκεντρώσεις των απολιθωμένων κορμών.

Το πρώτο πάρκο που δημιουργήθηκε και το πιο καλά συντηρημένο, που μπορείς να επισκεφτείς, είναι το Πάρκο του Απολιθωμένου Δάσους που αναφέρεται και ως «Κύρια Απολιθωμένη», το οποίο καταλαμβάνει συνολική έκταση 500 περίπου στρεμμάτων. Στην περιοχή, έχουν πραγματοποιηθεί ολοκληρωμένες παρεμβάσεις για την συντήρηση, ανάδειξη και προστασία των απολιθωμένων κορμών, ώστε σήμερα ο επισκέπτης να έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί σε μια ολόκληρη βουνοπλαγιά, από ειδικά διαμορφωμένα μονοπάτια.

Στο Πάρκο Σιγρίου εντυπωσιακοί ριζικοί κόμβοι και ιστάμενοι απολιθωμένοι κορμοί, με άριστη διατήρηση των χαρακτηριστικών τους, αποκαλύπτονται μπροστά στα μάτια σου. Πρόκειται για άλλο ένα αξιοπρόσεχτο Πάρκο του Απολιθωμένου Δάσους το οποίο δημιουργήθηκε από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου σε έκταση 30 στρεμμάτων στην νότια πλευρά του ομώνυμου οικισμού.

Άλλα Πάρκα που προσφέρονται για επίσκεψη είναι το Πάρκο Πλάκας που βρίσκεται στη Πλάκα Σιγρίου σε απόσταση περίπου 800 μέτρων νότια του οικισμού Σιγρίου, η Νησιώπη ή Μεγαλονήσι, η νησίδα που κλείνει από δυτικά τον κόλπο του Σιγρίου, όπου μπορείς να απολαύσεις χερσαία και θαλάσσια τμήματα απολιθωμένων κορμών αλλά και ειδικές διαδρομές πεζοπορίας «Τα μονοπάτια της Λάβας» που συνδέουν τις απολιθωματοφόρες περιοχές.

Τέλος δε πρέπει να παραλείψεις μια επίσκεψη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Σιγρί  όπου αναδεικνύονται τα ευρήματα του απολιθωμένου Δάσους και η γεωϊστορική εξέλιξη του Αιγαίου από τις διεργασίες που οδήγησαν στη δημιουργία του απολιθωμένου Δάσους πριν 20 εκατομμύρια χρόνια μέχρι τα σύγχρονα οικοσυστήματα.

Tο Απολιθωμένο Δάσος αποτελεί ένα από τα ωραιότερα μνημεία γεωλογικής κληρονομιάς σε παγκόσμια κλίμακα! Ένα μνημείο μοναδικό που θα σε ταξιδέψει στο παρελθόν και θα σε καταπλήξει με τους αμέτρητους συνδυασμούς χρωμάτων που έχει ‘’ζωγραφίσει’’ η φύση.