Λισαβόνα: Μουσεία που επισκεφτήκαμε!


Loading...

Δεν έχω συναντήσει ωραιότερη πόλη από τη Λισαβόνα! Η πορτογαλική πρωτεύουσα σου ξυπνάει τα πιο όμορφα συναισθήματά  ταξιδεύοντας σε σε μια άλλη εποχή, στην εποχή όπου υπήρχαν πολύχρωμα σπίτια και κίτρινα τραμ. Αυτό είναι η Λισαβόνα, μια απλή πόλη, που αγκαλιάζει κάθε επισκέπτη και του προσφέρει ότι εκείνος θέλει. Από τις επιβλητικές πλατείες, τους πολύχρωμους τοίχους, τα γευστικά γλυκά και τα ατελείωτα πάρτυ η πορτογαλική πρωτεύουσα είναι μια πόλη άγνωστη για τους περισσότερους που επιβάλλεται να γίνει γνωστή. Η Λισαβόνα μαζί μου ήταν πολύ γενναιόδωρη, καθώς μου χάρισε αξέχαστες εμπειρίες και με έκανε να την ερωτευτώ για πάντα. Πέρα από όλα τα άλλα, όμως, αυτό που την έκανε να ξεχωρίσει ήταν τα ιδιαίτερα μουσεία που διαθέτει, μουσεία που ίσως κάποια από αυτά δεν έχουν όμοια σε όλο τον πλανήτη!

Maat Museum

Πρόκειται για το νεότερο και πλέον διασημότερο μουσείο της Λισαβόνας. Κατασκευάστηκε μόλις το 2016 και αποτελεί ένα κομψοτέχνημα μοντέρνας τέχνης. Εξωτερικά πρόκειται για ένα τεράστιο άσπρο κτίριο που η αρχιτεκτονική του μας έκοψε την ανάσα. Το μουσείο Maat είναι το μουσείο τέχνης, αρχιτεκτονικής και τεχνολογίας. Ένα μουσείο διαφορετικό από όλα τα άλλα. Μοντέρνες κατασκευές κοσμούν τους χώρους του που μας έκαναν να αναρωτιόμαστε αν όντως βρισκόμαστε σε κάποιο μουσείο ή αν ονειρευόμαστε. Αποκορύφωμα αποτέλεσε το εσωτερικό πάρκο του μουσείου με γκαζόν που μας επέτρεψε να ξαπλώσουμε κάτω χαμηλώνοντας παράλληλα τα φώτα για μια απίστευτη εμπειρία χαλάρωσης.

Εθνικό Μουσείο Πλακακίων

Κι όμως έχει δημιουργηθεί ένα τέτοιο μουσείο. Και δεν πρόκειται για κάτι αδιάφορο, όπως ακούγεται.Προτού το επισκεφτούμε είχαμε δει κάποιες φωτογραφίες που μας έπεισαν να πάμε.  Διαθέτει μια εξαιρετική συλλογή από πλακάκια, πολύχρωμα και με απίστευτα σχέδια ,που αποτελούν σήμα κατατεθέν της Πορτογαλίας και έχουν μακρά ιστορία. Μουσείο μοναδικό στο είδος του με μεγάλη πρωτοτυπία. Χρώματα απίστευτα μας άλλαξαν τη διάθεση και μας έκαναν να θέλουμε να δούμε όλο και περισσότερα. Ένα εντυπωσιακό μουσείο που αν κάποιος θέλει να γνωρίσει την πορτογαλική κουλτούρα πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτεί.

Gulbekian Μουσείο

Αποτελεί μια από τις κορυφαίες συλλογές έργων τέχνης στην Ευρώπη. Διαθέτει έργα τέχνης αμύθητης αξίας Ήταν το ιδανικό μουσείο για να γνωρίσουμε τη μοντέρνα πορτογαλική αρχιτεκτονική και γενικότερα τη δυτική τέχνη από μεγάλους δημιουργούς.  Το κτίριο βρίσκεται σε ένα ευρύχωρο πάρκο που πλημμυρίζει από φυτά και γεμίζει τις αίθουσες με απέραντο φως προβάλλοντας τα εκθέματα ακόμα καλύτερα.

Εθνικό Μουσείο Αμαξών

Άλλο ένα μοναδικό μουσείο στο είδος του. Στην περιοχή Μπελέμ, 10 λεπτά μακριά από τη Λισαβόνα, επισκεφτήκαμε το Εθνικό Μουσείο Αμαξών.  Το συγκεκριμένο μουσείο διαθέτει μια τεράστια συλλογή από ιστορικές άμαξες στον κόσμο από πολύ παλιά μέχρι και σήμερα. Άμαξες ταξιδιών αλλά και άμαξες που χρησιμοποιούνταν σε τελετουργίες. Περίτεχνα σχέδια και πληροφορίες που ίσως δεν θα βρίσκαμε πουθενά αλλού. Περπατώντας στους διαδρόμους του ένιωθα ότι βρίσκομαι σε παραμύθι και ότι μια άμαξα από αυτές μου ανήκε.

Μουσείο Chiado

Καθώς περπατούσαμε στους δρόμους της Λισαβόνας βρήκαμε τυχαία το Μουσείο Chiado. Βρίσκεται σε ένα από τα κεντρικότερα μέρη της πόλης και πρόκειται για ένα πιο συνηθισμένο μουσείο από τα παραπάνω που είχαμε επισκεφτεί. Διαθέτει μεγάλη ποικιλία εκθεμάτων παλιάς και μοντέρνας τέχνης Πορτογάλων δημιουργών.Ανάμεσα στα άλλα θαυμάσαμε πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά και βίντεο και μείναμε έκπληκτοι Το ιδιαίτερο στο συγκεκριμένο μουσείο είναι ότι  συγκρίνει τις τεχνικές που χρησιμοποιούσαν οι Πορτογάλοι για να φτιάξουν αυτά με τις τεχνικές που χρησιμοποιούνταν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.Γενικές πληροφορίες που δεν γνωρίζαμε για τη μικρή χώρα της Δύσης και που την έκαναν να κατακτήσει μια θέση στην καρδιά μας.