Μαδρίτη: Αξιοθέατα που μας έκοψαν την ανάσα…


Loading...

Η Μαδρίτη, η πρωτεύουσα της όμορφης Ισπανίας, είναι μια κοσμοπολίτικη πόλη που λατρέψαμε. Στους δρόμους της, στις τεράστιες πλατείες και στα μπαρ της συναντάς ανθρώπους από όλο τον κόσμο. Όλοι τους άκρως φιλικοί και έτοιμοι να σε βοηθήσουν σε ότι χρειαστείς. Χρόνια ολόκληρα σχεδιάζαμε να  επισκεφτούμε τη Μαδρίτη. Η αλήθεια είναι ότι δεν την ερωτευτήκαμε με την πρώτη ματιά επειδή στην αρχή  φαινόταν απλώς μια χαοτική μεγαλούπολη και τίποτα παραπάνω. Είχαμε κάνει λάθος. Όταν χαθήκαμε στα στενάκια της και όταν ανακαλύψαμε τα εντυπωσιακά αξιοθέατα που κρύβει πειστήκαμε ότι αυτή η πόλη θα μείνει για πάντα στην καρδιά μας. Όσες μέρες και αν μείναμε στην πόλη πάντα υπήρχε κάτι που δεν είχαμε ακόμη δει καθώς η Μαδρίτη φιλοξενεί αμέτρητα αξιοθέατα, θα σας αναφέρω, όμως, αυτά που μας έκοψαν την ανάσα και έμειναν χαραγμένα στη μνήμη μας περισσότερο από κάποια άλλα.

Μουσείο Prado

Ακόμη κι εμείς που δεν ενδιαφερόμαστε ιδιαίτερα για την τέχνη, μείναμε άναυδοι. Αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα μουσεία του κόσμου αφού διαθέτει τη σημαντικότερη και πλουσιότερη συλλογή ισπανικής ζωγραφικής. Θαυμάσαμε μεταξύ άλλων αριστουργήματα των Ελ Γκρέκο, Γκόγια, Ραφαέλ. Διατίθεται, επίσης, και μια τεράστια συλλογή αγαλμάτων που περιλαμβάνει κάποια ελληνικά. Φυσικά, το μουσείο ήταν πολύ μεγάλο και δεν μπορούσαμε να το γυρίσουμε ολόκληρο μέσα σε λίγες ώρες, επιλέξαμε, έτσι,  να θαυμάσουμε αυτά που μας φαινόταν πιο σημαντικά και ενδιαφέροντα.

Εθνικό Μουσείο Τέχνης Βασίλισσα Σοφία

Άλλο ένα σπουδαίο αξιοθέατο στη Μαδρίτη. Αποτελεί το μουσείο σύγχρονης τέχνης στο οποίο εκτίθενται έργα καλλιτεχνών κυρίως του 20ου αιώνα. Χωρίς αμφιβολία, το πιο διάσημο έργο που φιλοξενείται εκεί είναι η Γκουέρνικα του Πάμπλο Πικάσο. Υπάρχουν, επίσης, σπουδαία έργα των Νταλί, Μιρό και άλλων. Περπατώντας στους διαδρόμους του μουσείου δεν πιστεύαμε ότι έχουμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε από κοντά τόσο σημαντικά έργα. Πίνακες, που όσο τους παρατηρούσαμε τόσο πιο πολύ μας συνάρπαζαν.

Βασιλικό Παλάτι

Το παλιό βασιλικό παλάτι αποτελεί το μεγαλύτερο παλάτι της Δυτικής Ευρώπης. Πρόκειται για την επίσημη κατοικία της βασιλικής οικογένειας της Ισπανίας. Περιπλανηθήκαμε στα δωμάτια και στις αίθουσες του παλατιού και εντυπωσιαστήκαμε από τη διακόσμησή του καθώς διατηρεί τα περιεχόμενά του ανέπαφα. Κάθε δωμάτιο διαθέτει τη δική του διακόσμηση και θεματολογία με αποτέλεσμα να μεταφερόμαστε κάθε φορά σε ένα διαφορετικό ταξίδι.

Puerta del Sol

Μια από τις αμέτρητες πλατείες της Μαδρίτης και ίσως η διασημότερη. Την βρήκαμε τυχαία καθώς περιπλανιόμασταν στην πόλη και όταν την αντικρίσαμε δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε στα μάτια μας. Στην πλατεία Puerta del Sol είδαμε το έφιππο άγαλμα του  Καρόλου Γ' της Ισπανίας και το άγαλμα της αρκούδας με το δέντρο που αποτελεί και σύμβολο της πόλης της Μαδρίτης. Όπως ήταν φυσικό δεν θα μπορούσαμε να μη φωτογραφηθούμε εκεί αλλά και να μην πιούμε τον καφέ μας σε μια από τις πολλές καφετέριες που την περιβάλλουν.

Πάρκο del Retiro

Ένα τεράστιο και πανέμορφο πάρκο που δεσπόζει στο κέντρο της ισπανικής πρωτεύουσας.  Αποτελεί το μοναδικό δημόσιο πάρκο της πόλης και όπως είναι φυσικό είναι κατακλυσμένο από κόσμο. Εκατοντάδες σπάνια είδη δέντρων και φυτών ανάμεσα σε μικρές λίμνες μας χαλάρωσαν καθώς κάναμε ένα διάλειμμα από το πρόγραμμά μας. Η εμπειρία που μας συνάρπασε, όμως, ήταν η βόλτα   στις λιμνούλες νοικιάζοντας ένα βαρκάκι. Όσο προσπαθούσαμε να ισορροπήσουμε πάνω στη βάρκα μας κάνοντας κουπί και γελώντας βλέπαμε αυτό το υπέροχο τοπίο και νιώθαμε ότι βρισκόμαστε στον παράδεισο. Σε ένα επίγειο παράδεισο τόσο κοντά στον αστικό ιστό που όμως μπορούσε να μας ταξιδέψει. Αυτό που καταφέρνει να κάνει κάθε αξιοθέατο της γοητευτικής Μαδρίτης.