Μάλτα: Το υπόγειο του Χαλ Σαφλιενί.


Loading...

Η Μάλτα, ένα από τα μικρότερα και πιο πυκνοκατοικημένα κρατίδια, είναι μία μεσογειακή μίξη αρχιτεκτονικής, κουλτούρας και ιστορίας. Ένα νησιωτικό σύμπλεγμα στη μέση του Αρχιπελάγους με μία ιστορία επτά χιλιάδων χρόνων, θα σε αφήσει έκπληκτο με τα μνημεία και το παρελθόν της. Το πιο εντυπωσιακό αξιοθέατο από όλα μάλιστα, βρίσκεται κάτω από το έδαφος: το Υπόγειο  Ħal Saflieni, μία νεκρόπολη 5000 χρόνων σκαλισμένη από πέτρα!

Ξεθάβοντας την ιστορία.

Το  Ħal Saflieni Hypogeum (υπόγειο στα ελληνικά), είναι ένας προϊστορικός χώρος ταφής κάτω από το έδαφος, σε έναν λόφο που αντικρίζει το λιμάνι της Βαλέτα στη πόλη Πάολα.  Ανακαλύφθηκε το 1902 και η πρώτη ανασκαφή έγινε από τον Fr Emmanuel Magri μεταξύ 1904 και 1906. Ο Fr Magri αργότερα πέθανε στην Τυνησία και οι ανασκαφές συνεχίστηκαν από τον Sir Themistocles Zammit μέχρι το 1911.

Πρόκειται για ένα μοναδικό μνημείο που χρησιμοποιήθηκε ως κοιμητήριο κατά τις περιόδους Żebbuġ, Ġgantija  και Tarxien, της Μαλτέζικης προϊστορίας από το 4000π.Χ. μέχρι το 2.500π.Χ Ένα συγκρότημα από πέτρινα δωμάτια που συνδέονται μεταξύ τους σε τρία ξεχωριστά επίπεδα και περιείχε τα απομεινάρια 7000 ατόμων.  

Το πιο υψηλό επίπεδο αποτελείται από μία μεγάλη κοιλότητα με αίθουσες ταφής στα πλαϊνά. Η κοιλότητα πολύ πιθανόν αποκαλύφθηκε στον ουρανό και τις ανασκαφές στις αρχές του 1990 μαρτυρώντας ότι κάποτε υπήρχε ένα μνημειώδες κατασκεύασμα που σηματοδοτούσε την είσοδο σε αυτό το σημείο.  Ακολουθεί το μεσαίο επίπεδο όπου έχει μερικά από τα καλύτερα γνωρίσματα του Υπογείου όπως οι περίτεχνες τοιχογραφίες από κόκκινη ώχρα και άλλα πανέμορφα σκαλιστά στοιχεία που αντέγραφαν αρχιτεκτονικά στοιχεία που συναντώνται σε Μεγαλιθικούς Ναούς. Το πιο βαθύ από τα επίπεδα βρίσκεται μετά από επτά σκαλοπάτια στην αίθουσα που είναι γνωστή ως ‘’ Η  Ιερή των Ιερών’’.

Οι ανασκαφές έφεραν στην επιφάνεια μία τεράστια γκάμα αρχαιολογικού υλικού, συμπεριλαμβάνοντας τα πολυάριθμα ανθρώπινα οστά που φανερώνουν ότι η τελετή ταφής είχε πάνω από ένα στάδιο. Βρέθηκαν επίσης αγγεία με περίτεχνα σχέδια, πέτρινα και πήλινα κρεβάτια και μικρά ζωάκια και πτηνά σκαλισμένα σε πέτρα. Τα πιο καθηλωτικά βέβαια ευρήματα είναι οι πέτρινες και πήλινες μορφές από ανθρώπινα όντα. Η πιο εντυπωσιακή μορφή είναι αυτή μίας γυναικείας σιλουέτας να ξαπλώνει σε ένα κρεβάτι γνωστή και ως ‘’η Κοιμωμένη Γυναίκα’’.

Επιστροφή στο σήμερα.

Το Υπόγειο άνοιξε στο κοινό για πρώτη φορά το 1908 και από τότε το έχουν επισκεφτεί χιλιάδες άτομα. Δυστυχώς όμως το 1990 έκλεισε για περίπου 10 χρόνια καθώς το διοξείδιο του άνθρακα που εξέπνεαν οι επισκέπτες δημιουργούσαν ζημιές στα τοιχώματα. Για αυτό το λόγο πλέον είναι περιορισμένος ο αριθμός των επισκεπτών σε 10 άτομα κάθε φορά. Σήμερα αποτελεί ένα Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς τεράστιας σημασίας που μαρτυράει με μοναδικό τρόπο μία κοινωνική παράδοση που έχει πια εξαφανιστεί.  Επιπλέον πρόκειται για το μοναδικό προϊστορικό χώρο ταφής που είναι ανοιχτός στο ευρύ κοινό για αυτό και μία επίσκεψη θεωρείται απαραίτητη! Επιπλέον πληροφορίες.  
  • Η ξενάγηση στο Υπόγειο κοστίζει €35.00 για τους ενήλικες.
  • Συνιστάται η ηλεκτρονική κράτηση αρκετές εβδομάδες νωρίτερα καθώς είναι σχεδόν πάντα πλήρης.
  • Το Υπόγειο είναι ανοιχτό καθημερινά 09.00 με 16.00.
  • Η λήψη φωτογραφιών και βίντεο απαγορεύονται.