ΜΑΡΑΚΕΣ: Η ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΘΑ ΒΑΛΕΙ ΦΩΤΙΑ ΣΤΙΣ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΣΟΥ


Loading...

Η πιο τουριστική πόλη του Μαρόκο θα σε παρασύρει με τη πανδαισία χρωμάτων και αρωμάτων και θα σε ξελογιάσει σε λιγότερες από 1000 και μία νύχτες. Στο Μαρακές άλλωστε φυσάει ανατολίτικος αέρας, αν και η πόλη βρίσκεται στη Βόρεια Αφρική. Πρόκειται για ένα ξεχωριστό σταθμό που δεν κοιμάται ποτέ και κινείται σχεδόν πάντα σε ακατάπαυστους ρυθμούς. Πίσω από τα κόκκινα τείχη που περιβάλλουν τη πόλη κρύβεται ένα κοσμοπολίτικο στολίδι που μαγεύει κάθε επισκέπτη. Τα τελευταία χρόνια έχει μπει σε δυτικούς ρυθμούς ανάπτυξης και όλο και περισσότεροι τουρίστες ανακαλύπτουν το κρυμμένο θησαυρό της Αφρικής. Ήρθε λοιπόν η στιγμή να επισκεφτείς το Μαρακές, προτού χάσει την αυθεντικότητα που το χαρακτηρίζει.

Περιπλανήσου στο λαβύρινθο της Μεδίνας.

Η παλιά πόλη του Μαρακές είναι η Μεδίνα, ένας δαιδαλώδεις και χαοτικός λαβύρινθος, απόλυτα ασφαλής όμως. Περιπλανήσου για να ανακαλύψεις όλα τα αξιοθέατα της πόλης, να παρατηρήσεις τους ασταμάτητους ρυθμούς, να μυρίσεις τα μπαχάρια και να κάνεις παζάρια σε πάνω από 10.000 μικρομάγαζα που υπάρχουν εδώ. Πολύ εύκολο να χαθείς πολύ δύσκολο να βαρεθείς.

Ανακάλυψε τη ‘’Συνέλευση των Νεκρών’’.

Αυτή είναι η ακριβής μετάφραση της πλατείας σύμβολο στη Μεδίνα, Djemaa El Fna, μία από τις μεγαλύτερες και πιο πολυσύχναστες, όπως θα ανακαλύψεις, σε όλη την Αφρική. Η ονομασία αυτή της δόθηκε όταν η πλατεία υπήρξε σημείο δημόσιων εκτελέσεων το 1050μ.Χ. Σήμερα πιο ζωντανή από ποτέ μεταμορφώνεται σε μία παράσταση-υπερθέαμα με το που πέφτει το δειλινό. Πάγκοι με μυρωδάτα φαγητά, ακροβάτες και μουσικοί, χαρτορίχτρες, γητευτές φιδιών και πλανόδιοι με μαϊμούδες μαζεύουν γύρω τους πολύ κόσμο, κυρίως ντόπιους, ενώ οι παραδοσιακοί νερουλάδες με τα μεγάλα κόκκινα καπέλα προσφέρουν νερό στους ντόπιους. Μία εικόνα που θα αποτυπωθεί στη μνήμη κάθε ταξιδιώτη.

Ζήσε το παραμύθι στα παλάτια.

Ξεκίνα από μία επίσκεψη στα ερείπια του Παλατιού El Badi που κάποτε θεωρούνταν ασύγκριτο όπως υποδηλώνει η ονομασία του.  Χτίστηκε στα τέλη του 16ου αιώνα για να γιορτάσει τη νίκη του ο σουλτάνος ενάντια στους Πορτογάλους. Σήμερα εκτός από τους τοίχους που απομένουν υπάρχουν ακόμα οι απέραντοι κήποι με τις πορτοκαλιές.   Αυτό που θα σε εντυπωσιάσει όμως είναι το Παλάτι Bahia. Ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα αποτέλεσμα 14 χρόνων. Αν και έχει συνολικά 150 δωμάτια μόνο ένα μικρό μέρος του είναι ανοιχτό στο κοινό αλλά είναι αρκετό για να μείνει κανείς άναυδος με την ομορφιά του. Παράθυρα από βιτρό, ταβάνια ζωγραφισμένα με τριαντάφυλλα και ένας κήπος που θα θέλεις να παγιδεύσεις την ευωδία του σε μπουκαλάκι κολόνιας.

Πέρνα τις πύλες της γνώσης.

‘’Εσύ, ο οποίος θα διαβείς την πόρτα μου, είθε οι μεγαλύτερες ελπίδες σου να εκπληρωθούν’’ θα δεις χαραγμένο στην είσοδο του  Ali Ben Youssef Medersa. Έξι αιώνες πριν αυτό το κέντρο εκμάθησης ήταν το μεγαλύτερο στη Βόρεια Αφρική και παραμένει ένα από τα πιο εντυπωσιακά. Εδώ θα έχεις τη δυνατότητα να εξερευνήσεις τα μικρά δωμάτια που έμεναν οι μαθητές και να θαυμάσεις τα ξύλινα αριστουργήματα, τους πανέμορφους στολισμένους με μωσαϊκά τοίχους και το ιταλικό μάρμαρο.

Αντίκρισε την υπερβολή και μετά θάνατον.

Ο σουλτάνος Saadian Sultan Ahmed al-Mansour ed-Dahbi χαρακτηριζόταν από την υπερβολή και τα πλούτη που διέκρινε κανείς κατά τη διάρκεια της ζωής του αλλά και μετά.  Ο τάφος του είναι χτισμένος από εισαγόμενο ιταλικό μάρμαρο και διακοσμημένος από ατόφιο χρυσάφι. Μπορείς να το παρατηρήσεις από κοντά στους Τάφους των Σααντί, το μαυσωλείο της δυναστείας τους, χτισμένο στα τέλη του 16ου αιώνα.

Θαύμασε την ανθισμένη τέχνη.

Οι Κήποι του Μαζορέλ είναι ένα θεσπέσιο δημιούργημα του Γάλλου ζωγράφου Louis Majorelle που έζησε στο Μαρακές μεταξύ του 1922 και 1962. Μετά πέρασαν στα χέρια του Yves Saint Laurent ο οποίο δώρισε τη μπλε βίλα και τους κήπους στη πόλη του Μαρακές. Σήμερα στο κήπο υπάρχει μια συλλογή από 300 είδη φυτών από τις πέντε ηπείρους. Περιπλανήσου κάτω από τη σκιά των δέντρων και των εξωτικών φυτών και κάνε ένα διάλειμμα από το χάος της πόλης.