Μαθήματα γαστρονομίας στην Αστυπάλαια.


Loading...

Το νησί της Αστυπάλαιας, γνωστό και ως Πεταλούδα του Αιγαίου μία ονομασία που οφείλεται στο ιδιαίτερο σχήμα του, ανήκει στα Δωδεκάνησα αν και πολλοί το περνάνε για κυκλαδίτικο νησί. Αποτελεί έναν εναλλακτικό προορισμό για αυτούς που αγαπάνε την άγρια ομορφιά και έναν ιδανικό προορισμό για τους λάτρεις του φαγητού. Όπως και τα περισσότερα νησιά, η Αστυπάλαια έχει τη δική της παραδοσιακή κουζίνα να προσφέρει. Σε τι όμως διαφέρει από τις υπόλοιπες;

Αγνά Υλικά.

Η πλούσια γαστρονομική παράδοση του νησιού οφείλεται κυρίως στα τοπικά του προιόντα, δηλαδή στα κτηνοτροφικά(κρέας, τυροκομικά, μέλι), στη ζαφορά, στα κηπευτικά, στα ψαρικά και στα θαλασσινά του. Τα τυριά της Αστυπάλαιας είναι ιδιαίτερα (χλωρό, λαδοτύρι, ανθότυρο, κοπανιστή) το ίδιο και τα γαλακτοκομικά της όπως το βούτυρο, η ξυαλίνα(είδος γιαουρτιού) και το συγκάθουρο. Η ζαφορά που παράγεται στο νησί, μαζεύεται στις βορινές πλαγιές των βουνών της Αστυπάλαιας, όπου φυτρώνει η άγρια αυτοφυείς ζαφορά και συλλέγεται κάθε φθινόπωρο. Χρησιμοποιείται σε πολλές συνταγές και οι ντόπιες νοικοκυρές τη χρησιμοποιούν συχνά στη μαγειρική τους και κυρίως στα κιτρινοκούλουρα που είναι συνώνυμα του νησιού. Τα κιτρινοκούλουρα ζυμώνονται μόνο με γάλα, περιέχουν εξαιρετική ποιότητας βούτυρο, χλωρή και σε συνδυασμό με μπαχάρια τους δίνουν μια ελαφριά πικάντικη γεύση. Φτιάχνονται τη περίοδο του Πάσχα και διατηρούνται όλο το χρόνο μέσα σε τενεκέδες. Στα απέραντα βοσκοτόπια φύεται και θυμάρι, η κυρίως τροφή της μέλισσας που παράγει το αρωματικό κεχριμπαρένιο και εξαιρετικό μέλι της Αστυπάλαιας. Το μέλι εν αφθονία στην Αστυπάλαια μπαίνει παντού: στα ξεροτήγανα, στους λουκουμάδες, στα παστέλια, στο μπακλαβά, στις δίπλες και στα πουγκιά.

5 Αγαπημένες Συνταγές.

  1.  Νούμερο ένα στη λίστα δεν γίνεται παρά να είναι ο ξακουστός λαμπριανός της Αστυπάλαιας που συνηθίζουν να το τρώνε το Πάσχα εξ ου και η ονομασία. Πρόκειται για γεμιστό κατσίκι στο φούρνο με ρύζι, μπαχαρικά και ψιλοκκομένη συκωταριά. Το κατσικάκι μαγειρεύεται και σκέτο όπως και ο λαγός ή το ντόπιο κουνέλι στο φούρνο. Ένα μοναδικό έδεσμα!
 
  1.  Από θαλασσινά, ο τοπικός μεζές είναι οι χταποδοκεφτέδες που η ονομασία τους προδίδουν τη σύσταση τους. Μία λιχουδιά που δε πρέπει να λείπει από το τραπέζι σου όταν επισκεφτείς το νησί.
 
  1. Μία πολύ γνωστή λιχουδιά που μπορείς να δοκιμάσεις όλο το χρόνο είναι τα πουγκιά. Αυτές οι μικρές τυρόπιτες με κοπανιστή και μυζήθρα είναι ο απόλυτος συνδυασμός του γλυκού με το αλμυρό.
  2. Ακόμα μία πολύ γνωστή και παραδοσιακή συνταγή είναι τα αραντιστά ή ραντιστά. Πρόκειται για μαγειρεμένες φακές με μικρά κομμάτια ζύμης. Μία διαφορετική συνταγή για αυτούς που θέλουν να δοκιμάσουν κάτι άλλο από κρέας.
 
  1. Τέλος αγαπημένη γλυκιά αλχημεία είναι οι δίπλες- τριαντάφυλλα. Μελωμένες με τοπικό πεντανόστιμο μέλι και σερβιρισμένες με καρύδια και κανέλα θα σε κάνουν να γλείφεις τα δάχτυλα σου!