Μήλος: Διακοπές στη Θεά των Κυκλάδων!


Loading...

Η Μήλος με τη μυθική ομορφιά, θεωρείται ένα από τα πιο ερωτικά νησιά του Αιγαίου! Στην ηφαιστειογενή γη της Μήλου, άλλωστε, βρέθηκε το άγαλμα της θεότητας του έρωτα που σήμερα στολίζει το Λούβρο στο Παρίσι. Ακριβώς όπως η θεά Αφροδίτη έτσι και το νησί χαρακτηρίζεται από ερωτισμό και απαράμιλλη γοητεία. Τοπία παρθένα, που νομίζεις ότι βρίσκεσαι στη σελήνη, σπηλιές και καταφύγια πειρατών και νερά κρυστάλλινα που αντικατοπτρίζουν καλοκαιρινά όνειρα. Θα μαγευτείς από τη πρώτη στιγμή!

Το πιο εντυπωσιακό ηλιοβασίλεμα.

Η πρωτεύουσα του νησιού είναι η Πλάκα η οποία κτίστηκε το 1800 από τις αρχαίες πέτρες του κάστρου της. Ανηφόρισε μέχρι τα ερείπια του και απόλαυσε χωρίς βιασύνη το πανόραμα που προσφέρει το προαύλιο της Παναγίας Θαλασσίτρας. Με θέα το κόλπο του Αδάμαντα ο ουρανός θα γεμίσει χίλια χρώματα καθώς ο ήλιος θα χάνεται άλλο ένα βράδυ του καλοκαιριού. Η Πλάκα φιλοξενεί και το πιστό αντίγραφο του Αγάλματος της Αφροδίτης που προέρχεται από τα εργαστήρια του μουσείου του Λούβρου. Σε περιμένει στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Μήλου.


Το κέντρο του νησιού.

Ο Αδάμαντας είναι το κύριο λιμάνι του νησιού και το σημείο συνάντησης όταν πρόκειται για τη νυχτερινή διασκέδαση. Εδώ φυσάει κυκλαδίτικος αέρας και το τοπίο είναι ανάλογο. Γραφικά σοκάκια με κατάλευκα σπιτάκια και ανθισμένες αυλές θα σου χαρίσουν τις ομορφότερες διακοπές. Οι εκπλήξεις όμως δεν τελειώνουν εδώ. Στον Αδάμαντα θα βρεις και θαυματουργά νερά, στη πηγή του Λάκκου μέσα σε ένα σπήλαιο, όπου θα χαλαρώσεις και θα απολαύσεις τις ευεργεσίες των ιαματικών λουτρών.


Το πολύχρωμο ψαροχώρι.

Η Μήλος διαθέτει πολλούς μικρούς παραδοσιακούς οικισμούς που είναι χτισμένοι σε κολπίσκους και χαρακτηρίζονται από μία σπάνια νησιώτικη αρχιτεκτονική. Στο Κλήμα, το ψαροχώρι όπου βρέθηκε η Αφροδίτη της Μύλου, θα δεις από κοντά τα λεγόμενα ‘’σύρματα’’.  Υπόσκαφα καταλύματα  δίπλα στη θάλασσα, βαμμένα με έντονα χρώματα, αρχικά χρησίμευαν στο να προστατεύονται οι βάρκες των ψαράδων κατά τη διάρκεια του  χειμώνα και σε περιόδους κακοκαιρίας, αλλά στη συνέχεια μετατράπηκαν σε κατοικίες ψαράδων. Σήμερα αποτελούν εναλλακτικά καλοκαιρινά καταλύματα αλλά και φόντο για τις πιο πολύχρωμες φωτογραφίες των επισκεπτών.


Το ιερό νησί.

Κοντά στο χωριό της Τρυπητής, σε σπηλιές 150 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας βρίσκονται οι εντυπωσιακές Κατακόμβες της Μήλου. Το 2009 μάλιστα η Ιερά Σύνοδο ανακήρυξε τη Μήλο ως ιερό νησί, μιας και οι Κατακόμβες του αποτελούν το αρχαιότερο μνημείο της χριστιανοσύνης και είναι μοναδικές σε μέγεθος στον ελλαδικό χώρο και από τις πιο αξιόλογες, μαζί με αυτές της Pώμης και των Aγίων Tόπων, σε παγκόσμιο επίπεδο!


Ένα απόκοσμο σκηνικό.

Στην ανατολική πλευρά της Μήλου βρίσκεται το Παλιόρεμα ή Θειορυχεία, ένα σκηνικό σε αποχρώσεις του κίτρινου που θα σε εντυπωσιάσει. Εδώ λειτούργησε η παλαιότερη επιχείρηση εξαγωγής θείου πανελλαδικά και σήμερα μπορείς να κάνεις μπάνιο  στην παραλία με τα χρωματιστά βότσαλα και την όμορφη αμμουδιά, με θέα τα παλιά λατομεία εξαγωγής θείου και τα ερείπια από τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου.


‘’Θεϊκές’’ παραλίες.

Η Μήλος έχει συνολικά γύρω στις 70 παραλίες και μερικές από αυτές χαρακτηρίζονται ως οι καλύτερες της Μεσογείου. Αξίζει σίγουρα να κάνεις το γύρω του νησιού με ένα από τα ιστιοπλοϊκά ή καΐκια για να θαυμάσεις μαγευτικά τοπία και σπηλιές καθώς και να κάνεις τις βουτιές σου σε παραλίες που είναι προσβάσιμες μόνο μέσω θαλάσσης. Η πιο διάσημη είναι το Κλέφτικο με τους θεαματικούς γκριζόλευκους βράχους, σήμα κατατεθέν του νησιού που φιγουράρει σε όλες τις φωτογραφίες.

Όταν στο νησί δεν φυσάνε βόρειοι άνεμοι όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Σαρακήνικο. Μια παραλία μοναδική χωρίς ίχνος πράσινου, που ξεχωρίζει από όλες τις άλλες με τα ολόλευκα βράχια να εισχωρούν στα σμαραγδένια νερά  και να δημιουργούν μία εικόνα που ξεπερνάει κάθε φαντασία.

Η λίστα όμως των καλύτερων παραλιών δε τελειώνει ποτέ σε αυτό το νησί. Μια παλέτα χρωμάτων δημιουργούν οι παραλίες Παλαιοχώρι, Παπάφραγκας, Γέροντας, Φυρή,  Πλάκα, Τσιγκράδο, Πλάθιενα με τα πολύχρωμα πετρώματα και τα τιρκουάζ νερά.