Μπούρανο, Ιταλία – Μια έκρηξη χρωμάτων.


Loading...

Μια ανάσα από το ιστορικό κέντρο της Βενετίας κρύβεται ένας πολύχρωμος ‘’πίνακας ζωγραφικής’’! Είναι φυσικά το νησί Μπουράνο στη Βενετία με τα χίλια χρώματα. Θυμίζει περισσότερο Κούβα θα έλεγε κανείς αν και η καρδιά χτυπάει αλά Ιταλικά. Αν ποτέ βρεθείς στη ρομαντική Ιταλία αξίζει να αφιερώσεις μία μέρα σε αυτό το ξεχωριστό αξιοθέατο. Με σύμμαχο τη φωτογραφική μηχανή θα περάσεις αξέχαστες στιγμές σε ένα τόσο μοναδικό και όμορφο νησί που θα μείνει αποτυπωμένο στη μνήμη σου για πάντα.

Το νησί που σου ανεβάζει τη διάθεση.

Σίγουρα δε θα σταματήσεις να χαμογελάς θαυμάζοντας τις ομορφιές του Μπουράνο. Σπιτάκια όλα βαμμένα σε έντονα χρώματα, ήρεμα κανάλια που κατακλύζονται από γόνδολες, μπαλκόνια ανθισμένα και ρούχα απλωμένα σε ταξιδεύουν σε ένα τελείως διαφορετικό τοπίο από τη πόλη των Δόγηδων.

Κάθε συνοικία έχει συγκεκριμένα χρώματα και όποιος κάτοικος επιθυμεί να βάψει το σπίτι του πρέπει να ζητήσει άδεια από τη κυβέρνηση η οποία θα του υποδείξει τα χρώματα τα οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει. Έτσι έχει συνεχιστεί αυτή η παράδοση από τη χρυσή εποχή μέχρι σήμερα που είχε ως αποτέλεσμα να προσελκύσει αμέτρητους επισκέπτες. Ο μύθος λέει πως το έθιμο ξεκίνησε από τους ψαράδες του νησιού, που πρώτοι άρχισαν να βάφουν με έντονα χρώματα τα σπίτια τους, ώστε να τα βλέπουν από μακριά ενώ ψαρεύουν. Εκτός από τους ψαράδες και οι γυναίκες του νησιού έχουν αφήσει το δικό τους σημάδι. Το Μπουράνο από το 1400 ακόμα ειδικεύεται στη παραγωγή δαντέλας και ακόμα και ο ίδιος ο Leonardo da Vinci έχει αγοράσει από εδώ ύφασμα που χρησιμοποίησε στην Αγία Τράπεζα του Καθεδρικού του Μιλάνου. Στο νησί θα βρεις και το Μουσείο και Σχολείο Παρασκευής Δαντέλας ενώ μπορείς να αγοράσεις και πανέμορφα υφάσματα.

Άλλα αξιοθέατα του νησιού εκτός από τα πολύχρωμα σοκάκια που τραβάνε όλη τη προσοχή είναι η εκκλησία του  San Martino με το καμπαναριό του 15ου αιώνα που θα παρατηρήσεις ότι γέρνει.


Τι θα αγοράσεις;

Εκτός από τη δημοφιλή δαντέλα του νησιού μη ξεχνάς ότι βρίσκεσαι στην Ιταλία. Τα θαλασσινά εδώ έχουν τη τυμιτική τους όπως και σε όλη τη Βενετία και η Trattoria da Romano είναι η καλύτερη επιλογή όταν πρόκειται για καλό φαγητό, ενώ την έχουν επισκεφτεί αρκετοί μεγάλοι αστέρες του Χόλιγουντ. Έπειτα η πίτσα είναι πάντα μια καλή επιλογή ενώ σίγουρα θα πετύχεις κάποιον να βγαίνει φωτογραφία με ένα πολύχρωμο παγωτό στο χέρι και ένα πολύχρωμο σκηνικό για φόντο. Τέλος άμα θέλεις να μπεις τελείως στο πνεύμα ένα μπουκέτο λουλούδια από τους εξωτερικούς πάγκους για σένα ή τη σύντροφο είναι ότι πιο ρομαντικό.


Πρόσβαση.

Το νησάκι Μπουράνο απέχει 40 λεπτά απόσταση με το βαπορέτο από το σταθμό  Fondament Nove. Το βαπορέτο νούμερο 12 αναχωρεί από τη μαρίνα περίπου κάθε μισή ώρα και περνάει από το νησί-κοιμητήριο San Michele, τα νησάκια Μουράνο, Τορτσέλο και άλλα πιο μικρά νησάκια που βρίσκονται στη λιμνοθάλασσα. Στάση κάνει στο νησάκι Μουράνο, εξίσου όμορφο και γραφικό που φημίζεται για το γνωστό γυαλί μουράνο, ώστε όποιος επιθυμεί  μπορεί να κατέβει ή να ανέβει. Το Μπουράνο είναι η δεύτερη στάση. Το εισιτήριο για το συγκεκριμένο βαπορέτο είναι 7,50 ευρώ και διαρκεί 75 λεπτά οπότε θα πρέπει να αγοράσεις και επιστροφής. Το ημερήσιο εισιτήριο είναι 20 ευρώ και συμφέρει άμα θέλεις να επισκεφτείς και τα υπόλοιπα νησάκια. Επίσης πραγματοποιούνται οργανωμένες ξεναγήσεις στα νησιά όμως ενδέχεται οι τιμές να είναι πιο αυξημένες.