Μπρατισλάβα: Ποια σημεία αξίζει να επισκεφτείς


Loading...

Μπρατισλάβα ή αλλιώς η λεγόμενη “Πόλη των Βασιλέων”,  η οποία είναι χτισμένη σε απόσταση αναπνοής από την Ουγγαρία, την Αυστρία, και την Τσεχία. Μια μικρή πόλη στην οποία από την πρώτη στιγμή θα σας κερδίσουν τα εντυπωσιακά μεσαιωνικά της κτίρια, καθώς και τα πλακόστρωτα δρομάκια της, ενώ η ζωντάνια και η γοητεία της δεν θα σας αφήσουν σίγουρα αδιάφορους. Η περιπλάνηση στην Μπρατισλάβα, ξεκινάει από τις όχθες του Δούναβη, ο οποίος περνάει μέσα από την πόλη και σας επιτρέπει να απολαύσετε μια μαγευτική θέα ως την Βιέννη και την Ουγγαρία. Περπατώντας στα σοκάκια της, θα ανακαλύψετε την ομορφιά της Παλιάς Πόλης. Το Μεσαιωνικό Κάστρο, η Πύλη του Αγίου Μιχαήλ, το Προεδρικό Μέγαρο, το Παλάτι του Αρχιεπισκόπου, καθώς και η γέφυρα Novy Most είναι κάποια από τα πολλά αξιοθέατα αυτής της μικρής πόλης. Ας δούμε αναλυτικότερα, 5 προτάσεις για σημεία που αξίζει να επισκεφτείτε κατά το ταξίδι σας στην όμορφη αυτή πόλη.

Η Παλιά Πόλη

Στην καρδιά της πόλης, εκεί που ο Δούναβης ενώνεται με τα σλοβακικά εδάφη, απλώνεται ένας λαβύρινθος από μεσαιωνικά στενά αλλά και μεγάλα, αριστοκρατικά πλακόστρωτα δρομάκια. Είναι αυτά που όριζαν την βασιλική διαδρομή ανά τους αιώνες που η Μπρατισλάβα αποτελούσε την πόλη της στέψης για τους Ούγγρους βασιλιάδες. Τα δικά τους χνάρια θα ακολουθήσετε, μπαίνοντας στην Παλιά Πόλη από την πύλη του Αγίου Μιχαήλ.

Η γέφυρα του UFO

Από την άκρη της Παλιάς Πόλης, κάτω από το Κάστρο, ξεπροβάλλει η γέφυρα SNP που περνά πάνω από τον Δούναβη και καταλήγει στην Petrzalka, την αντικρινή συνοικία της πόλης, όπου θα συναντήσετε το μεγάλο πάρκο του Sad Janka Kral’a και το μεγάλο εμπορικό Au Park. Αλλά το πιο φαντασμαγορικό σημείο βρίσκεται πριν καν διασχίσετε ολόκληρη την γέφυρα. Στην άκρη της δεσπόζει ο πύργος UFO, μία μεγάλη κατασκευή που μοιάζει με ΑΤΙΑ και φιλοξενεί μία πλατφόρμα παρατήρησης στην κορυφή της για την πιο φαντασμαγορική θέα της πόλης.

Το Κάστρο

Τα πέτρινα δρομάκια που ανηφορίζουν πάνω από τον Άγιο Μαρτίνο δημιουργούν σκηνικό… γραφικού χωριού, το οποίο «στεφανώνεται» από το Κάστρο της Μπρατισλάβα, που στέκει πάνω από την πόλη αγναντεύοντας τα νερά του Δούναβη μέχρι την Αυστρία. Τα γοτθικά κτίρια, οι επιβλητικοί πύργοι και οι αναγεννησιακές αίθουσες του Κάστρου ήταν τα στοιχεία που το έκαναν την αγαπημένη κατοικία της Μαρίας Θηρεσίας. Εδώ, αφού εξερευνήσετε το μεγάλο του προαύλιο με τα ιπποτικά αγάλματα και την συγκλονιστική πανοραμική θέα, θα εισβάλλετε στα ενδότερα του, όπου φιλοξενούνται εκθέσεις του Εθνικού Μουσείου Σλοβακίας.

Το Προεδρικό Παλάτι

Βόρεια της Παλιάς Πόλης, εκεί από όπου ξεκινούν όλες οι μεγάλες λεωφόροι της πόλης, βρίσκεται το παλάτι Grassalkovich, ένα κτίσμα του 18ου αιώνα που φιλοξένησε βασιλείς και δούκες, προτού γίνει η επίσημη κατοικία του Προέδρου της Σλοβακίας. Η ομοιότητά του με τον Λευκό Οίκο άλλωστε είναι αξιοσημείωτη.

Το μνημείο Slavin

Επιβλητικό και γεμάτο ιστορικές μνήμες, το Slavin είναι ένα γιγάντιο ταφικό μνημείο που αποτελείται από έναν ψηλό οβελίσκο με το άγαλμα ενός στρατιώτη στην κορυφή του, και από τους τάφους 6.845 στρατιωτών του σοβιετικού στρατού που σκοτώθηκαν εδώ κατά την απελευθέρωση της Μπρατισλάβα στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.  Το Slavin τυχαίνει να βρίσκεται στους πρόποδες των Μικρών Καρπαθίων, και διαθέτει συγκλονιστική θέα προς ολόκληρη την πόλη.