Ντουμπρόβνικ: Γιατί πρέπει οπωσδήποτε να το επισκεφτείς!


Loading...

Το Ντουμπρόβνικ, είναι γνωστό και ως «Saint Tropez των Βαλκανίων», καθώς είναι διεθνής και πολύ δημοφιλής προορισμός. Η μεσαιωνική πόλη, που κάποτε υπήρξε το αντίπαλον δέος της Βενετίας, είναι χτισμένη εξ' ολοκλήρου από λευκή πέτρα και μάρμαρο, με τείχη που υψώνονται σχεδόν 40 μέτρα πάνω από τη θάλασσα. Το τοπίο, το κλίμα, τα χρώματα της πόλης, όλα θυμίζουν Ελλάδα. Όμως καθώς περνάς τα μεγάλα τείχη το πρώτο «αξιοθέατο» που σε υποδέχεται είναι ένας χάρτης με κωδικοποιημένα σημάδια που υποδεικνύουν την έκταση και το μέγεθος των καταστροφών από τους βομβαρδισμούς των Σέρβων κατά τη διάρκεια της σύρραξης που έληξε μόλις το 1995. Πέρα από τον χάρτη και την αποκατάσταση γκρεμισμένων κτιρίων με ορατές αλλά διακριτικές επεμβάσεις αναστήλωσης, τίποτε δεν μαρτυρά ότι εδώ μαινόταν πόλεμος μέχρι πρόσφατα. Ας δούμε λοιπόν μερικούς λόγους, που η επίσκεψη στον εν λόγω προορισμό...επιβάλλεται!

Τα τείχη της Παλιάς Πόλης

Τα τείχη της Παλιάς Πόλης θεωρούνται τα πιο ολοκληρωμένα κι ίσως τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. Χτίστηκαν από τον 8ο ως τον 16ο αιώνα για να προστατέψουν την Στάρι Γκραντ από κάθε λογής πολιορκητές. Περπατήστε πάνω στις οχυρώσεις σε πέτρινο μονοπάτι μήκους 2 χιλιομέτρων που μοιάζει μετέωρο πάνω από τα νερά της Αδριατικής. Λίγο πιο πέρα βρίσκεται ο πύργος του Αγίου Λουκά που προστάτευε την είσοδο στο λιμάνι. Κάντε μια στάση στο ημικυκλικό φρούριο του Αγίου Ιωάννη του 16ου αιώνα, για να επισκεφτείτε το Ενυδρείο και το Ναυτικό Μουσείο. Η Ραγκούζα, όπως ήταν η παλιά ονομασία του Ντουμπρόβνικ, υπήρξε ξακουστή ναυτική πολιτεία με ποντοπόρα καράβια σε όλο τον κόσμο.

Οχυρό Lovrijenac

Το οχυρό είναι γνωστό και ως «Γιβραλτάρ του Ντουμπρόβνικ». Το στιβαρό πέτρινο οχυρό δεσπόζει πάνω σε λόφο 37 μέτρων και προστατεύει τη δυτική είσοδο της πόλης. Αν κάτι σας θυμίζει, είναι γιατί αποτέλεσε σκηνικό για τα γυρίσματα της τηλεοπτικής σειράς «Game of Thrones».

Πύργος του Ρολογιού

Έμβλημα της πόλης στην κεντρική πλατεία Lonza, ο ύψους 31 μ. πύργος άρχισε να κατασκευάζεται το 1444. Δύο ξύλινες φιγούρες στρατιωτών, που αργότερα αντικαταστάθηκαν από μπρούτζινα αγάλματα, ανέλαβαν να χτυπούν την ώρα στην παλιά καμπάνα των 2.000 κιλών. Οι κάτοικοι τους ονόμασαν ο Maro και ο Baro αλλά τελικά τους έμεινε το παρατσούκλι «zelenci», που θα πει πράσινοι άνθρωποι, από το χρώμα που τους έδωσε η αρμύρα της Αδριατικής.

Παλάτι Sponza

Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό κτίριο του 16ου αιώνα που συνδυάζει αριστοτεχνικά γοτθικά με αναγεννησιακά στοιχεία στην αρχιτεκτονική του. Στο παρελθόν στέγασε αρχικά το τελωνείο και στη συνέχεια λειτούργησε ως λογοτεχνική λέσχη, με την καλή κοινωνία της πόλης να συναντιέται στο κομψό αίθριο για φιλοσοφικές συζητήσεις. Σήμερα στους χώρους του παλατιού φυλάσσονται τα ιστορικά αρχεία του Ντουμπρόβνικ.

Τελεφερίκ

Σε ύψος 413 μέτρα πάνω από την πόλη, ο λόφος προφέρει ένα πανόραμα της καστροπολιτείας και της Αδριατικής σαν καρτ ποστάλ. Στην κορυφή του ορθώνεται το επιβλητικό κάστρο Imperial που φιλοξενεί το πολεμικό μουσείο. Όλα αυτά μπορείτε να τα θαυμάσετε μέσα από ένα τελεφερίκ, το οποίο θα σας προσφέρει μια μοναδική θέα και μια αξέχαστη εμπειρία.