Πάμε Βελιγράδι οδικώς!


Loading...

Το Βελιγράδι (που στα Σέρβικα σημαίνει Λευκή Πόλη), είναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Σερβίας. Βρίσκεται στη συμβολή των ποταμών Σάβου και Δούναβη, εκεί όπου η πεδιάδα της Παννονίας συναντά τα Βαλκάνια. Μία πόλη όπου, πολλοί σημαντικοί προϊστορικοί πολιτισμοί αναπτύχθηκαν. Ο Πρώτος και ο Δεύτερος Παγκόσμιος πόλεμος έχουν αφήσει το στίγμα τους στην πόλη, κάτι το οποίο είναι ολοφάνερο. Με την πρώτη ματιά, η πόλη ίσως να μην σας ξετρελάνει, αλλά πιστέψτε με, είναι μοναδική. Καστροπολιτείες και γοητευτικά κτίρια. Ιστορία «χαραγμένη» στους δρόμους και πράσινα τοπία πλάι στους μεγαλύτερους ποταμούς της Ευρώπης. Διασκέδαση τόσο φθηνή που θα τρίβετε τα μάτια σας, μποέμ πεζόδρομοι, hipster στέκια και βαλκανικό φολκλόρ. Η διαδρομή για να φτάσετε στο Βελιγράδι ίσως σας κουράσει, αλλά στο τέλος θα φύγετε πολύ ευχαριστημένοι με τον εαυτό σας που πήρατε την απόφαση να πάτε, καθώς η πόλη θα σας αποζημιώσει και δεν θα θέλετε να φύγετε για κανένα λόγο. Ιδού λοιπόν τι δεν πρέπει να χάσετε για να γνωρίσετε την «ψυχή» του Βελιγραδίου...

Το Kalemegdan

Πνιγμένο στο πράσινο, το πάρκο του παλιού Φρουρίου της πόλης είναι η «καρδιά» του Βελιγραδίου. Στις κατάφυτες διαδρομές μέσα στην Ακρόπολη, θα συναντήσετε παιδιά που κάνουν βόλτες με το γραφικό τρενάκι, ιστορικούς ναούς, τον ζωολογικό κήπο του Βελιγραδίου, καθώς και το Στρατιωτικό Μουσείο, τα εκθέματα του οποίου θέλουν να θυμίσουν στον επισκέπτη ότι δεν πάνε πολλά χρόνια από τότε που οι οβίδες και τα τανκς… δεν ήταν απλώς εκθέματα.

Η Knez Michailova

Η Knez Mihailova είναι ο πρώτος δρόμος της πόλης που ονοματοδοτήθηκε και ταυτόχρονα ο αγαπημένος πεζόδρομος ντόπιων και επισκεπτών για σουλατσάρισμα όλες τις ώρες της ημέρας. Τα εντυπωσιακά κτίρια του 19ου αιώνα στεγάζουν όλες τις γνωστές αλυσίδες αλλά και όμορφα μέρη για καφέ, φαγητό και ποτό. Ένα μέρος, για ασταμάτητες φωτογραφίες και κυρίως ψώνια.

Τα ερείπια του βομβαρδισμού

Ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο, αυτό που δέχθηκε τους νατοϊκούς βομβαρδισμούς κάτι παραπάνω από μία δεκαετία πιο πριν, διατηρήθηκε ακριβώς έτσι, με τα χαλάσματα, τους ορόφους που λείπουν, τις στραπατσαρισμένες προσόψεις και τα ίχνη από τις οβίδες εμφανή, ως υπενθύμιση της αγριότητας του πολέμου.

Το νησί Ciganlija

Μια πλαζ μέσα στην σερβική πρωτεύουσα; Κι όμως, η τεχνητή παραλία του νησιού Ada Ciganlija που διαμόρφωσαν οι δημοτικές αρχές στον Σάβα ποταμό έχει γίνει ένας από τους αγαπημένους προορισμούς στις βόλτες ντόπιων και τουριστών.