Παρίσι: Βόλτα στο Μουσείο του Λούβρου.

(1 βαθμολογίες, μέσος όρος: 5,00 από 5)
Loading...

Μόλις φτάσατε στο Παρίσι και οργανώνετε το πρόγραμμά σας και τις περιηγήσεις σας. Ανάμεσα, λοιπόν, στα γνωστά και πιο δημοφιλή μέρη που σίγουρα θα πρέπει να επισκεφτείτε είναι και το Μουσείο του Λούβρου. Πρόκειται για ένα αριστοκρατικό έργο τέχνης, εκλεπτισμένης αρχιτεκτονικής. Όσοι το επισκέπτονται μένουν άναυδοι τόσο από το εξωτερικό όσο και από το εσωτερικό του. Η κατάλληλη ώρα να το επισκεφτείτε είναι νωρίς το πρωί, προκειμένου να περιηγηθείτε ελεύθερα στα εκθέματα. Αυτό συμβαίνει γιατί κατά τις ώρες αιχμής, το μουσείο είναι γεμάτο από κόσμο. Ωστόσο, μην παραλείψετε να περάσετε μία βόλτα και αργά το απογευματάκι, όταν έχει νυχτώσει. Το τοπίο που θα αντικρίσετε στον αύλειο χώρο θα σας μείνει αξέχαστο. Το Μουσείο του Λούβρου είναι ανοιχτό καθημερινά εκτός της Τρίτης, από τις 9 το πρωί ως τις 6 το απόγευμα. Τις Τετάρτες και τις Παρασκευές είναι ανοιχτό προς το κοινό μέχρι τις 21:45, ωστόσο οι αίθουσες ξεκινούν να κλείνουν μισή ώρα πριν, προκειμένου το μουσείο να κλείσει στην ώρα του. Στις  επίσημες αργίες, το μουσείο παραμένει κλειστό. Το εισιτήριο των μόνιμων εκθέσεων είναι στα 12€/ άτομο, ενώ νέοι και νέες που ανήκουν στην ΕΕ, μπορούν να μπουν δωρεάν. Μπορείτε να βγάλετε εισιτήρια, είτε στα ταμεία του μουσείου, είτε στα αυτόματα μηχανήματα που υπάρχουν εκεί. Τέλος, όσο αφορά τις φωτογραφίες, αυτές επιτρέπονται σε όλους τους χώρους, χωρίς  όμως τη χρήση φλας.

Μετάβαση στο Μουσείο του Λούβρου

Το Μουσείο του Λούβρου βρίσκεται στην άκρη των Jardins des Tuileries, στην όχθη του Σηκουάνα. Πρόκειται για παλιό παλάτι που μετατράπηκε σε μουσείο μετά την περίοδο της Γαλλικής Επανάστασης. Η κοντινότερη στάση μετρό είναι η Palais-Royal-Musee du Louvre, την οποία εξυπηρετούν οι γραμμές 1 και 7. Πολλοί είναι αυτοί που επιθυμούν να κατεβαίνουν σε προηγούμενη στάση, και πιο συγκεκριμένα, στην στάση Tuileries ώστε να καταφθάνουν στο μουσείο περνώντας μέσα από τους κήπους. Όπως προσεγγίζει κανείς το μουσείο μέσα από τους κήπους, φτάνει στην πρώτη αψίδα θριάμβου, την Arc de Triomphe du Carrousel, η οποία χτίστηκε προς τιμήν των νικών του Ναπολέοντα. Σε εκείνη την περιοχή και  στεκόμενοι μπροστά στην Αψίδα του Θριάμβου του Καρουσέλ, κοιτώντας ευθεία, θα δείτε τον οβελίσκο της Place de la Concorde, την περίφημη Avenue des Champs-Élysées και την πιο διάσημη Αψίδα του Θριάμβου (Arc de Triomphe de l’Étoile)

Είσοδος στο Λούβρο

Υπάρχουν 3 κύριες είσοδοι για το μουσείο. Η πρώτη και πιο γνωστή είναι μέσω της Μεγάλης Πυραμίδας του Λούβρου, που ξεχωρίζει στη μέση του Π που σχηματίζει το κτήριο, ενώ είναι δεδομένο ότι στη συγκεκριμένη είσοδο πάντα θα υπάρχει ουρά. Η δεύτερη πιο γνωστή είσοδος είναι από το υπόγειο. Εδώ συνήθως η ουρά είναι περίπου μισή ώρα, ανάλογα φυσικά με την περίοδο που αποφασίζετε να το επισκεφτείτε. Σημαντικό πλεονέκτημα της συγκεκριμένης εισόδου είναι ότι δε βρίσκεστε εκτεθειμένοι στον αέρα και στο κρύο, αλλά περιμένετε σε εσωτερικό χώρο. Τρίτη και λιγότερο γνωστή είσοδος στο Μουσείο είναι από την Porte de Lions. Στην δεξιά άκρη του Π που σχηματίζει το κτήριο του Μουσείου, στην πλευρά του Σηκουάνα θα δείτε μία στοά που στην είσοδο έχει 2 λιοντάρια. Μπαίνετε από εκείνο το σημείο και βρίσκεστε μπροστά σε μία μικρότερη ουρά, θα λέγαμε. Το σύνηθες είναι να πετύχετε στο σημείο αυτό περίπου 20-30 άτομα. Ωστόσο, μειονέκτημα της εισόδου αυτής είναι ότι δεν είναι ανοιχτή καθημερινά, ενώ σε αντίθεση με τις άλλες 2 εισόδους που οδηγούν στο κεντρικό κομμάτι του μουσείου, η είσοδος αυτή οδηγεί στον 1ο όροφο, πολύ κοντά στην αίθουσα που βρίσκεται η Μόνα Λίζα – γεγονός που ευνοεί ειδικά όταν έχει πολυκοσμία.

Το εσωτερικό του Μουσείου

Το Μουσείο του Λούβρου έχει 3 βασικές πτέρυγες και αυτές είναι οι εξής: Sully στο κέντρο, Richelieu στα αριστερά και Denon στα δεξιά. Εκτός από 3 πτέρυγες, το μουσείο χωρίζεται σε 4 ορόφους, ενώ οι πτέρυγες και οι όροφοι συνήθως επικοινωνούν μεταξύ τους με σκάλες ή και ανελκυστήρες. Στο -1, στην πτέρυγα Sully, θα δείτε ένα κομμάτι της ιστορίας του Λούβρου, τον καιρό που ήταν απλώς ένα οχυρό. Εκεί σώζονται κομμάτια του τείχους και της οχύρωσης του φρουρίου, τα οποία και θα δείτε. Στο ισόγειο, στην κεντρική πτέρυγα υπάρχουν αρκετές ελληνικές κλασικές αρχαιότητες. Εδώ βρίσκεται και ένα από τα πιο διάσημα εκθέματα του Λούβρου, η Αφροδίτη της Μήλου, ενώ στον ίδιο όροφο περιλαμβάνονται επίσης πολλά ρωμαϊκά και αιγυπτιακά εκθέματα. Ανεβαίνοντας τις σκάλες προς τον πρώτο όροφο, θα δείτε ένα από τα γνωστότερα εκθέματα του μουσείου παγκοσμίως, την Νίκη της Σαμοθράκης, ενώ επιπλέον περιλαμβάνονται αρκετές ακόμη ελληνικές και αιγπυτιακές αρχαιότητες, όπως επίσης και ο δεθνούς φήμης πίνακας 'Η Μόνα Λίζα', του Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Τέλος, στο δεύτερο όροφο θα βρείτε περιοδικές εκθέσεις, καθώς και πίνακες από Γαλλία, Γερμανία και Ολλανδία.