Πάρος : Η τοπική κουζίνα!


Loading...

Η Πάρος φημίζεται χρόνια τώρα για τη ξέφρενη ζωή που προσφέρει σε όλες τις ηλικίες αλλά και για τις παραλίες με τα γαλαζοπράσινα νερά τους. Δεν είναι όμως λίγοι οι τουρίστες που μαγεύονται με τη τοπική της κουζίνα.  Όταν το καλό φαγητό συναντάει την αγάπη των φιλόξενων κατοίκων του νησιού, μόνο επιτυχία μπορεί να βγει από αυτή τη μίξη. Από το λιμάνι της Παροικιάς έως την κοσμοπολίτικη Νάουσα και από τις πανέμορφες Λεύκες ως την Αλυκή, όλο το νησί είναι διάσπαρτο με γεύσεις μοναδικές.

Ψαρικά

Όπως σε κάθε νησί της χώρας μας έτσι και εδώ θα συναντήσουμε πιάτα με κύριο συστατικό το ψάρι. Η Παριανή κουζίνα στηρίζεται κατά κύριο λόγο στα προϊόντα της θάλασσας. Είναι πλούσια σε ψαρικά, τα οποία μαγειρεύονται με διάφορους τρόπους. Στα αγαπημένα παριανά πιάτα συγκαταλέγονται η κακαβιά, το σαλατούρι, που είναι σαλάτα με σαλάχι, τα γεμιστά καλαμάρια με ρύζι, οι σουπιές με πράσο και σπανάκι και το χταπόδι  κοκκινιστό. Μη ξεχάσετε να τα συνοδέψετε με ένα ποτήρι  παριανό τσίπουρο, που ονομάζεται σούμα.

Τυριά

Από τα τοπικά προϊόντα της Πάρου ξεχωρίζουν τα εξαιρετικά τυριά,που δε λείπουν ποτέ από το τραπέζι. Η ξινομυζήθρα, το λαδοτύρι, το τυρί της άλμης, το τουλουμίσιο τυρί και η μυζήθρα, σε συνδυασμό με φρέσκα ζυμωτά ψωμιά, παξιμάδια και κριθαροκουλούρες, δίνουν μοναδικές γεύσεις στην ελληνική κουζίνα. Μην αποφύγετε τους ξυλόφουρνους που θα βρείτε σε κάθε  γωνιά του νησιού. Θα σας δώσουν μια γεύση ζεστού, σπιτικού ψωμιού.

Γλυκά

Η Πάρος φημίζεται και για τα γλυκά της.  Παραδοσιακά ραφιόλια, λαμπροκούλουρα, λαζαράκια, πετιμεζίνια και σκαλτσούνια, τα οποία μπορείτε να προμηθευτείτε πριν αναχωρήσετε από την Πάρο, μπορείτε να τα βρείτε σε κάθε κατάστημα του νησιού. Είτε φούρνο είτε ζαχαροπλαστείο. Και φυσικά, μη ξεχάσετε τα σιροπιαστά , με κορυφαίο γλυκό στη κατηγορία του το ζαχαρομπακλαβά.