Ποιο το σήμα κατατεθέν του νησιού;


Loading...

Σε κάθε καρτ ποστάλ ή φωτογραφία της Μυκόνου θα διακρίνεις και έναν ανεμόμυλο. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά γνωρίσματα της πρωταγωνίστριας των Κυκλάδων που εντυπωσιάζει κάθε τουρίστα. Κάποτε στο νησί περιστρέφονταν 28 ανεμόμυλοι, σήμερα οι λιγοστοί που έχουν απομείνει διάσπαρτοι στο νησί, μας μεταφέρουν σε ένα ταξίδι στο παρελθόν. Πώς βοήθησαν στην ανάπτυξη του νησιού  οι ανεμόμυλοι και πόσα έχουν αλλάξει από τότε;

Οι πέτρινοι γίγαντες των Κυκλάδων.

  • Οι χαρακτηριστικοί ανεμόμυλοι του κυκλαδίτικου τοπίου, κυλινδρόσχημες ψηφίδες ομορφιάς, πολιτισμού και παράδοσης ξεπροβάλλουν διάσπαρτοι στις κορυφογραμμές των λόφων σαν σιωπηλοί μάρτυρες του μόχθου των κατοίκων μιας άλλης εποχής. Αυτή η αξιοθαύμαστη εφεύρεση, έκανε την εμφάνιση της στον ελλαδικό χώρο κατά τον 12ο με 13ο αιώνα.  Στη Μύκονο οι Μύλοι έκαναν την εμφάνιση τους αργότερα και κατά τα τέλη του 18ου αιώνα έως τα μέσα του 19ου αιώνα, είναι διαπιστωμένο ότι λειτουργούσαν στη Μύκονο 28 ανεμόμυλοι. Γενικά η δημοτικότητα του ανεμόμυλου σε όλες τις  Κυκλάδες ήταν πολύ μεγάλη καθώς θεωρούνται από τις πιο ανεμώδεις περιοχές της Μεσογείου, και ιδιαίτερα η Μύκονος όπου οι μέρες με απόλυτη άπνοια δεν υπερβαίνουν κατά μέσο όρο τις δέκα το χρόνο!
  • Με τη βοήθεια του ανεμόμυλου, οι κάτοικοι κατάφεραν να εκμεταλλευτούν μια άφθονη πηγή ενέργειας, τον άνεμο, και να βελτιώσουν τις συνθήκες της ζωής τους στις μικρές και απομακρυσμένες κοινότητες που ζούσαν. Επιπρόσθετα, κατά την περίοδο εκείνη, το αλεύρι ήταν το βασικότερο συστατικό της διατροφής τους και αυτή η αξιοθαύμαστη εφεύρεση εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο την ανεξάντλητη ενέργεια του ανέμου για να εξασφαλίσει το πιο ποθητό απόκτημα στην καθημερινότητα όλων των ανθρώπων: το ψωμί!

Το νησί των ανεμόμυλων.

Αναμφισβήτητα,  το ελληνικό νησί που έχει ταυτιστεί στη συνείδηση των ταξιδιωτών με τους ανεμόμυλους είναι η Μύκονος. Σήμερα, οι επτά από τους δέκα που είχαν απομείνει ως τις αρχές του 20ου αιώνα, στέκονται αγέρωχοι στο πέρασμα του χρόνου, τραβώντας σαν μαγνήτες τα βλέμματα και τα κλικ των φωτογραφικών μηχανών. Οι πιο γνωστοί από αυτούς βρίσκονται στα νότια της Χώρας, μεταξύ της γραφικής Μικρής Βενετίας και της συνοικίας του Νιοχωρίου προσανατολισμένοι στο πέλαγος και αποτελούν το συγκρότημα των Κάτω Μύλων. Εκείνος που βρίσκεται στην πιο άρτια κατάσταση είναι ο Μύλος του Γερώνυμου, ο οποίος λειτουργούσε ως το 1960 και διατηρεί ακόμα το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού του. Τα βράδια όλοι τους φωτίζονται υποβλητικά και προσφέρουν ένα ακόμα πιο εντυπωσιακό θέαμα.

Ένας από τους πιο γνωστούς Απάνω Μύλους είναι ο Μύλος του Μπόνη που χτίστηκε πιθανότατα τον 16ο αιώνα και άνηκε κάποτε στην οικογένεια Μπόνη, όνομα με ρίζες κριτικές και ιταλικές. Πλέον αποτελεί μέρος του Αγροτομουσείου της Μυκόνου. Το Αγροτομουσείο ενσάρκωσε την ιδέα ενός υπαίθριου μουσείου και περιέλαβε ως εκθέματά του το μύλο του Μπόνη και κάποιες νεότερες αγροτικές εγκαταστάσεις στον περιβάλλοντα χώρο, όπως το αλώνι, ο περιστερώνας και ο φούρνος.

Οι επιβλητικοί ανεμόμυλοι του νησιού, προάγγελος της βιομηχανικής περιόδου και τρανό παράδειγμα οικολογικής σκέψης στέκουν μέχρι σήμερα επιβλητικοί και σε περιμένουν να τους θαυμάσεις!