Σκόπελος: Η σκοπελίτικη πίτα!


Loading...

Η χώρα μας είναι γνωστή για την κουζίνα της! Πιο συγκεκριμένα, ένα αγαπημένο πιάτο όλων είναι οι λογιών λογιών πεντανόστιμες πίτες. Η σκοπελίτικη πίτα αποτελεί μια χαρακτηριστική εξ αυτών! Μια πίτα που εμπεριέχει όλη την παράδοση και ιστορία των περιοχών της Σκοπέλου και της Αλόννησου. Ξεκίνησε από την Αλόννησο όταν οι βοσκοί του νησιού έπρεπε να επισκεφτούν τα γύρω νησάκια για να ελέγξουν τα αγριοκάτσικα που βοσκούσαν. Λόγω της δυσκολίας μετακίνησης, οι βοσκοί έπρεπε να λείπουν για κάποιες μέρες γι'αυτό έπαιρναν μαζί τους βασικά υλικά τα οποία και χρησιμοποιούσαν για το μαγείρεμα.  

Σκοπελίτικη τυρόπιτα

Σήμερα την βρίσκεις με πολλές παραλλαγές αλλά η παραδοσιακή συνταγή είχε, όλο και όλο, αυτά τα 4  βασικά υλικά: αλεύρι, νερό, ελαιόλαδο και ξηρό τυρί μυζήθρα. Εκείνα τα χρόνια, για φούρνος, ούτε λόγος! Όλα γίνονταν στο τηγάνι με αγάπη και μεράκι από τις κυράδες των νησιών. Λέγεται ότι η σοφία αυτή της πίτας μεταδόθηκε από τις νύφες της Αλόννησου που πήγαιναν να παντρευτούν Σκοπελίτες γαμπρούς ή κατά την διάρκεια του μαζέματος της ελιάς που διαρκούσε για αρκετές μέρες στην Σκόπελο. Χαρακτηριστικό της σκοπελίτικης πίτας; Μα φυσικά, το εξαιρετικό, λεπτεπίλεπτο φύλλο της που ετοιμάζεται με πλαστική βέργα για να είναι όσο πιο λεπτό γίνεται. Αν βρεθείτε, λοιπόν, στην Σκόπελο, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε αυτή την εκλεκτή νοστιμιά του νησιού