Σκόπελος: Οι τοπικές νοστιμιές!


Loading...

Εάν κανονίσατε τις καλοκαιρινές σας διακοπές στη Σκόπελο φέτος το καλοκαίρι θα πρέπει να ξέρετε ότι επισκέπτεστε ένα νησί με πυκνή βλάστηση, φοβερές γαλαζοπράσινες θάλασσες και χρυσαφένιες ακτές αλλά και μεγάλη παράδοση όσον αφορά το φαγητό. Σε αντίθεση με την γειτονική της Σκιάθο το αγαπημένο αυτό νησί των Σποράδων κρατάει πολλά στοιχεία της παράδοσής του και ιδιαίτερα όσον αφορά τις τοπικές γεύσεις και νοστιμιές.

Τι να δοκιμάσετε

Η κουζίνα της Σκοπέλου έχει αρκετά πιάτα τα οποία βασίζονται ως επί το πλήστον στα παραδοσιακά προιόντα που παράγονται στο νησί και χρησιμοποιούνται φρέσκα για την παρασκευή των τοπικών εδεσμάτων. Δεν γίνεται να είστε στη Σκόπελο και να μη δοκιμάσετε την περίφημη στριφτή σκοπελίτικη τυρόπιτα της οποίας η απλή παρασκευή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την νόστιμη γεύση. Πρόκειται επί της ουσίας για μια τηγανητή πίτα φτιαγμένη με τα πιο απλά υλικά, δηλαδή αυγό, αλεύρι, νερό και το τοπικό τυρί. Άλλα πιάτα τα οποία μπορείτε να δοκιμάσετε στο νησί είναι ο περίφημος ροφός στιφάδο, το κρέας με κυδώνια αλλά και τα κατσίκια που μεγαλώνουν στα νησάκια Γιούρα και Παναγιά, τρέφονται με τα χορτάρια των νησιών και με θαλασσινό νερό. Τα φημισμένα σκοπελίτικα δαμάσκηνα, επιλέγονται για το χοιρινό με δαμάσκηνα ή για τα νόστιμα γλυκά του κουταλιού, που ονομάζονται "αυγάτο" και φτιάχνονται από διάφορες ποικιλίες δαμάσκηνων του νησιού. Επισκεπτόμενοι ένα νησί, φυσικά, θα περιμένετε να φάτε ψάρια. Το νησί της Σκοπέλου, φημίζεται για τα πολλά και νόστιμα ψάρια και θαλασσινά τα οποία ψαρεύονται καθημερινά και προσφέρονται στις ταβέρνες τους. Τέλος, σας προτείνουμε να δοκιμάσετε τα νόστιμα κρίταμα, ένα είδος χορταριού που φυτρώνει στους βράχους των νησιών. Το νησί της Σκοπέλου φημίζεται για το λικέρ του, το μέλι, τις ελιές, το κρασί και το τυρί του ενώ μπορείτε να βρείτε πολλά από τα σπουδαία προϊόντα και στους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς του νησιού είτε για προσωπική χρήση είτε ως σουβενίρ στους αγαπημένους σας.