Loading...

Η Νάξος αποτελεί το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων. Το νησί καταφέρνει να συνδυάζει ιστορία, αξιοθέατα, έντονη νυχτερινή ζωή και καλό φαγητό. Θα μείνω, όμως για λίγο στην κουζίνα της Νάξου, μιας και χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες. Αυτό γιατί πριν υπάρξει οδικό σύστημα τα χωριά δεν επικοινωνούσαν μεταξύ τους και το καθένα είχε την δικιά του κουζίνα ανάλογα στο σημείο που βρισκόταν. Κάπως έτσι, στις παραλιακές περιοχές κυριαρχούσαν τα πιάτα με θαλασσινά και ψάρια. Στις πεδινές περιοχές η κουζίνα είχε βάση τα λαχανικά, το βούτυρο και το κρέας από τα βοοειδή. Τέλος στις πιο ορεινές περιοχές, η μαγειρική είχε βάση στο αρνί, το κατσίκι και φυσικά τα περισσότερα φαγητά μαγειρεύονταν με λάδι. Σαφώς από τα πιο γνωστά προϊόντα της Νάξου είναι η γραβιέρα της, η Ναξιώτικη πατάτα και το λικέρ κίτρου. Εάν βρεθείτε ποτέ στην Νάξο, σίγουρα πρέπει να τα δοκιμάσετε. Πέρα από τα προϊόντα κατατεθέν της Νάξου, υπάρχουν παραδοσιακά φαγητά που σίγουρα θα πρέπει να περάσουν από το τραπέζι σας. Ποια είναι αυτά; Πάμε να τα δούμε όλα παρακάτω!

Παραδοσιακό φαγητό

Από τα πιο γευστικά παραδοσιακά φαγητά της Νάξου είναι το χοιρινό ρόστο, ο κρασάτος κόκορας και το χοιρινό φρικασέ. Βέβαια, μπορώ να πω ότι και το λεμονάτο κουνέλι και η βραστή γίδα, είναι επίσης εξαιρετικά νόστιμα πιάτα.  Το παραδοσιακό φαγητό που σίγουρα δεν πρέπει να παραλείψετε να δοκιμάσετε, ωστόσο, είναι ο "καλόγερος". Ο "καλόγερος" είναι τρυφερό μοσχάρι με μελιτζάνες και τυριά- πεντανόστιμο! Πάμε προς τη θάλασσα και τις επιλογές σε θαλασσινά και ψάρια. Γαύρος μαρινάτος, κολιός, αστακομακαρονάδα και φυσικά χταποδάκι στα κάρβουνα. Εννοείται δεν πρέπει να παραλειφθεί από το τραπέζι σας και το σαλατούρι. Το σαλατούρι είναι ένας πολύ γευστικός μεζές από σαλάχι. Επίσης, κάθε γεύμα στην Νάξο πρέπει να συνοδεύεται από φρέσκια κομμένη σαλάτα, μια ποικιλία τυριών και φυσικά τηγανητές πατάτες Νάξου. Κάπως έτσι μπορείτε να απολαύσετε ένα ολοκληρωμένο παραδοσιακό Ναξιώτικο γεύμα. Όσο για το γλυκάκι μετά το φαγητό, ξεχωρίζει το μελαχρινό. Μια παραδοσιακή καρυδόπιτα που είναι ποτισμένη με λικέρ κίτρου και σερβίρεται με παγωτό καϊμάκι!