Τα must αξιοθέατα της Βαρκελώνης!


Loading...

Η Βαρκελώνη είναι μία από τις πιο γνωστές και πιο όμορφες πόλεις σε ολόκληρη την Ισπανία. Βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά της χώρας και είναι μια παραθαλάσσια πόλη που βρέχεται από τη Μεσόγειο Θάλασσα. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους για τον οποίο πολλοί επιλέγουν να την επισκεφθούν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Όμως, οι βουτιές στα καταγάλανα νερά της Μεσογείου δεν είναι το μόνο που έχει να προσφέρει η Βαρκελώνη. Όποια εποχή του χρόνου κι αν την επισκεφθείτε, θα σας εντυπωσιάσει με τα χρώματα και τον χαρακτήρα της. Σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση αυτού του "χαρακτήρα" έχει παίξει ο ιδιοφυής Καταλανός αρχιτέκτονας, Antoni Gaudí.

Παρόλο που κατάγεται από τη Reus, ο Gaudí σπούδασε και μεγαλούργησε στη Βαρκελώνη. Εκεί δημιούργησε μερικά από τα σημαντικότερα έργα του, τα οποία ξεχωρίζουν λόγω της ιδιαίτερης μορφής τους. Η λίστα είναι μεγάλη, καθώς συμπεριλαμβάνει και έναν αριθμό ιδιωτικών κατοικιών οι οποίες κατασκευάστηκαν από τον σπουδαίο αρχιτέκτονα.

Καθώς η λίστα με τα έργα του Gaudí αριθμεί πολλά εντυπωσιακά δημιουργήματα, παρακάτω αναφέρονται μερικά από τα πιο γνωστά. Τα έργα αυτά αντιπροσωπεύουν διαφορετικές πτυχές της δημιουργικής του καριέρας και αποτελούν αντικείμενο θαυμασμού εδώ και αιώνες. Πρέπει, βέβαια, να σημειωθεί ότι αντικείμενο θαυμασμού αποτελούν τα περισσότερα έργα που φέρουν την υπογραφή αυτού του ταλαντούχου αρχιτέκτονα.

Πάρκο Güell

Όταν βρεθείτε στη Βαρκελώνη αξίζει να βρεθείτε στο λόφο El Carmel, όπου θα συναντήσετε το διάσημο Πάρκο Güell.

Το πάρκο αγοράστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα από τον κόμη Güell με σκοπό να χτιστούν εκεί κατοικίες από τον Gaudí, οι οποίες θα πωλούνταν στις εύπορες οικογένειες της πόλης.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Gaudí δημιούργησε ένα εντυπωσιακό σύμπλεγμα κτιρίων, όπου κυριαρχούν τα χρώματα και ιδιαίτερα μοτίβα με μωσαϊκά.

Ωστόσο, το σχέδιο του Güell δεν ευδοκίμησε και τα κτίρια δεν αγοράστηκαν από εύπορες οικογένειες. Έτσι, το 1914, το Πάρκο Güell άνοιξε τις πύλες του στο κοινό.

Από τότε αποτελεί σήμα κατατεθέν της Βαρκελώνης και δέχεται χιλιάδες επισκέπτες ετησίως. Στο πάρκο υπάρχει ένα σημείο που προσφέρει την εντυπωσιακή θέα ολόκληρης της πόλης.


Casa Batlló

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό δείγμα της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής του Gaudí αποτελεί η Casa Batlló, η οποία υπήρξε η κατοικία της εύπορης οικογένειας του Josep Batlló. Το σπίτι χτίστηκε στα τέλη του 18ου αιώνα, αλλά στις αρχές του 19ου αιώνα η οικογένεια Batlló απευθύνθηκε στο γνωστό αρχιτέκτονα για να ανακαινίσει το κτίριο.

Έτσι δημιουργήθηκε ένα από τα πιο εμβληματικά έργα του Gaudí, το οποίο είναι εμπνευσμένο και επηρεασμένο από πολλά στοιχεία. Αυτό γίνεται φανερό και από τις ξεχωριστές λεπτομέρειες του σπιτιού, όπως τα μπαλκόνια που θυμίζουν βενετσιάνικες μάσκες ή τα πολύχρωμα μωσαϊκά στο εσωτερικό που παραπέμπουν στη θάλασσα.

Μερικά ακόμη ονόματα με τα οποία είναι γνωστό το κτίριο είναι "Casa dels ossos" που σημαίνει "Σπίτι των οστών και οφείλεται στην πρόσοψη του κτιρίου που θυμίζει οστά, και "Casa del Dragón" που σημαίνει "Σπίτι του Δράκου" και οφείλεται στην οροφή του κτιρίου που θυμίζει τη ράχη ενός δράκου.


Sagrada Familia

Το τελευταίο και ίσως πιο γνωστό έργο του Antoni Gaudí δεν είναι άλλο από τη Sagrada Familia. Η Βασιλική της Αγίας Οικογένειας είναι το μεγαλύτερο έργο του αρχιτέκτονα, το οποίο δυστυχώς δεν πρόλαβε να τελειώσει λόγω του άτυχου και απρόσμενου θανάτου του.

Ο Gaudí ασχολήθηκε με την κατασκευή της κατά τα τελευταία χρόνια της ζωής του και το χτίσιμό της προχωρούσε με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς, καθώς δεν υπήρχαν επαρκείς δωρεές για να χρηματοδοτήσουν την ανέγερση της, ενώ μεσολάβησε και ο Ισπανικός Εμφύλιος.

Μόλις το 1/4 των εργασιών είχαν ολοκληρωθεί πριν το θάνατο του σπουδαίου αρχιτέκτονα. Όμως, στα μέσα του 20ου αιώνα, οι εργασίες άρχισαν και πάλι και υπολογίζεται ότι η κατασκευή της Sagrada Familia θα ολοκληρωθεί το 2026, δηλαδή 100 χρόνια μετά από το θάνατο του Gaudí.

Ακόμη και στην ημιτελή της μορφή, η Sagrada Familia είναι εντυπωσιακή και οι επισκέπτες που καταφθάνουν κάθε χρόνο στη Βαρκελώνη για να τη θαυμάσουν είναι χιλιάδες. Η εξέλιξη και ολοκλήρωση του έργου βασίζεται στα σχέδια και τις επιθυμίες του ίδιου του Gaudí.

Το έργο στην ολοκληρωμένη του μορφή υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 170 μέτρα, και θα περιλαμβάνει τους 18 πύργους που υπήρχαν στο αρχικό σχέδιο του Gaudí. Οι πύργοι αυτοί είναι αφιερωμένοι στον Ιησού Χριστό, την Παρθένο Μαρία, τους 4 Ευαγγελιστές και τους 12 Αποστόλους.