TAPAS: Όταν θέλεις απλά να »τσιμπήσεις».


Loading...

Πρωταγωνίστρια της ισπανικής κουζίνας είναι η καταλανική και στη Βαρκελώνη θα βρεις τις καλύτερες νοστιμιές που έχει να προσφέρει. Ιδιαίτερα αγαπημένη στους Έλληνες αλλά και σε όλο τον κόσμο αφού είναι κομμάτι της Μεσογειακής γαστρονομίας, η καταλανική κουζίνα θα σε κάνει να γλείφεις τα δάχτυλα σου. Ετοιμάσου λοιπόν για ένα ανεπανάληπτο ταξίδι γεύσεων στη χώρα της σαγκρίας, του φλαμένγκο και των τάπας.

Ισπανικό φαγητό στα καλύτερα του.

Η Καταλονία σημειώνει μεγάλη παραγωγή και ποικιλία σε φρέσκα και υψηλής ποιότητας θαλασσινά, κρέας, πουλερικά, κυνήγι, φρούτα και λαχανικά, τα οποία συνδυάζονται όπως μόνο οι Καταλανοί ξέρουν: κρέας με θαλασσινά, πουλερικά και φρούτα, ψάρι και καρύδια… Δυσκολεύονται, μάλιστα, να καταλάβουν απλά πράγματα διατροφικών συνηθειών που ισχύουν στον υπόλοιπο κόσμο, όπως γιατί όλοι αλείφουν το ψωμί τους με βούτυρο, όταν υπάρχει pa amb tomàquet (ψωμί φρυγανισμένο και αλειμμένο με ντομάτα, ελαιόλαδο, σκόρδο και αλάτι) που είναι πολύ πιο νόστιμο και υγιεινό. Και ενώ θα περίμενες πως συνοδεύουν πάντα το γεύμα τους με τη περίφημη σαγκρία, στη πραγματικότητα έχουν μεγαλύτερη αδυναμία στη μπίρα.


Τάπας αλά ισπανικά.

Αν και δεν αποτέλεσαν αρχικά αναπόσπαστο κομμάτι της καταλανικής παράδοσης στο φαγητό, τα τάπας είναι πλέον δημοφιλή και πάνε πολλά χρόνια από τότε που έκαναν τη εμφάνιση τους στη Βαρκελώνη. Τα μικρά πιατάκια τους μπορεί να έχουν από πικάντικα ορεκτικά -που θυμίζουν ελληνικούς μεζέδες- μέχρι μαγειρευτά, σαλτσάτα φαγητά, μικρά κεμπάπ, τηγανιτά θαλασσινά ή σαλάτες σαν τη ρωσική. Η λογική είναι περισσότερο της μικρής μερίδας και της τοπικής σπεσιαλιτέ, παρά του στυλ φαγητού -και σ' αυτό διαφέρουν από τους ελληνικούς μεζέδες. Ιδιαιτέρως αγαπητές είναι οι βασκικές βερσιόν τους που ονομάζονται pincho ή pintxo και μοιάζουν με καναπεδάκια. Σε φέτες από μπαγκέτα, λοιπόν, μπορεί να δεις τα πάντα από μπακαλιάρο μέχρι morcilla (μαύρη πουτίγκα). Στα μοντέρνα tapas bar της Βαρκελώνης θα γευθείς τη σύγχρονη εκδοχή, όπως μπιφτεκάκια με φουά γκρα, μαγιονέζα τρούφας, παγωτό παρμεζάνας, από σεφ που συνδυάζουν την παράδοση με την πρωτοπορία.


Που θα ‘’τσιμπήσεις’’.

Και τώρα που σου άνοιξε η όρεξη πάμε να δούμε τα τέσσερα καλύτερα τάπας μπαρ στη πιο τουριστική πόλη της Ισπανίας. Quimet i Quimet. Το προτείνουν ανελλιπώς όλοι οι ξεναγοί και θα στο προτείνω άλλη μια φορά γιατί πραγματικά αξίζει. Εκτός από τα γευστικά τάπας και montaditos προσφέρει καλή μπίρα, εξαιρετικό κρασί και το καλύτερο βερμούτ. Bar de Pla. Αγαπημένη επιλογή για τους ντόπιους, εδώ θα βρεις εξαιρετικές καθημερινές σπεσιαλιτέ με φρέσκα υλικά. Συνδυάζει άψογα υψηλή ποιότητα στο φαγητό, εξαιρετικό κρασί, φιλική ατμόσφαιρα και όλα σε εξαιρετική τιμή. Tapas 24. Σίγουρα δε θα παραγγείλεις μόνο μια φορά σε αυτό το τάπας μπαρ που από το 2007 που άνοιξε μέχρι και σήμερα συνεχίζει να έχει τρελή επιτυχία. Ο βραβευμένος με Michelin σεφ του Carles Abellan δημιουργεί αριστουργήματα στη κουζίνα όπως οι κροκέτες από κοτόπουλο και τρούφα από ζαμπόν και τυρί. Cal Pep. Θεωρείται ένα από τα καλύτερα τάπας εστιατόρια στη πόλη για αυτό να αναμένεις αρκετό κόσμο. Επιπλέον μη περιμένεις μενού αφού θα πρέπει να εμπιστευτείς τον σερβιτόρο σε αυτά που θα σου προτείνει. Η ισπανική ομελέτα με τσορίθο καθώς και τα πιάτα της ημέρας σίγουρα θα ευχαριστήσουν τον ουρανίσκο σου. Καλή όρεξη!