Ταξιδεύοντας στην αυθεντική Ιταλία… ΝΑΠΟΛΗ


Loading...

Στον ιταλικό νότο συναντούμε τη Νάπολη,  έναν προορισμός πλούσιος σε ιστορία άλλα και γεύσεις. Άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιταλική μαφία προκαλεί μια αίσθηση μυστηρίου και δίνει ένα ξεχωριστό χρώμα πολιτισμού στους επισκέπτες. Ως νοοτροπία και πολιτισμός, οι Έλληνες δεν βρίσκονται ιδιαίτερα μακριά από τους Ιταλούς, κάτι που κάνει την επίσκεψη στην πόλη ακόμα πιο ενδιαφέρουσα. Η Νάπολη αντικατοπτρίζει την αυθεντική πλευρά της Ιταλίας, καθώς έχει μένει ανεπηρέαστη από τους μαζικούς τουρίστες. Είναι διαφορετική από τη Ρώμη με τα εκατομμύρια των επισκεπτών της και αυτό φαίνεται. Δεν είναι κοσμοπολίτικη όπως το Μιλάνο άλλα ούτε "γραφική" σαν την Φλωρεντία. Η Νάπολη, λοιπόν, είναι το ιδανικό μέρος για να ζήσεις σαν βέρος Ιταλιάνος.            

Τι κρύβεται κάτω από τη Νάπολη;

Το κέντρο της πόλης έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO καθώς φιλοξενεί το βασιλικό ανάκτορο, πολλούς καθεδρικούς ναούς και 3 μεγαλοπρεπή κάστρα. Επιπλέον, στα έγκατα της πόλης βρίσκονται οι περίφημες κατακόμβες. Μαζικοί τάφοι κυρίως φτωχότερων κατοίκων προηγούμενων αιώνων. Φτιαγμένες μέσα σε σπηλιές που δημιουργήθηκαν μετά την έκρηξη του ηφαιστείου της Πομπηίας δεσπόζουν στο πέρασμα της ιστορίας αφήνοντας ένα ανεξίτηλο στίγμα στην ιστορία της πόλης.

Μια βόλτα στις γεύσεις

Η Νάπολη είναι η γενέτειρα της πίτσας και κατά συνέπεια της ευρύτερα γνωστής ιταλικής κουζίνας.  Οι φτωχοί Ναπολιτάνοι έφτιαχναν επίπεδα "ψωμάκια" και τοποθετούσαν πάνω οποία υλικά είχαν διαθέσιμα. Έτσι φρόντιζαν να καλύψουν τις διατροφικές ανάγκες τους. Αλλά οι γεύσεις της Νάπολης δεν σταματούν εκεί. Ο πασίγνωστος ιταλικός espresso συνοδεύει με τα αρώματα και την χαρακτηριστική του γεύση άψογα τα τοπικά Sfogliatella. Πιο απλά, τα Sfogliatella είναι τραγάνα σφολιατάκια με γέμιση από ricotta που δημιουργούν έναν μοναδικό συνδυασμό μαζί με τον espresso.    

Ταξίδι στο πολιτισμό

Ένα από τα εντυπωσιακότερα αξιοθέατα στη Νάπολη είναι το Teatro di San Carlo. Πρόκειται για την παλαιότερη, σε λειτουργία, όπερα που χρονολογείται από το 1737 και προσφέρει ένα μοναδικό ταξίδι στο παρελθόν. Άξιο αναφοράς είναι το μουσείο του Capodimonte που φιλοξενεί έργα τέχνης των Raphael, Michelangelo, Botticelli, El Greco ανάμεσα σε άλλους διάσημους καλλιτέχνες. Δικαιολογημένα λοιπόν η Νάπολη αξίζει τον τίτλο του άρθρου αφού συνδυάζει όλα αυτά που κάνουν γνωστή την Ιταλία, χωρίς να είναι επηρεασμένη από την πάροδο των ετών